1 (edytowany przez siutek 2017-08-17 17:34:56)

Temat: Ratujcie - brak LANu :(

Witam,
dziś po powrocie z pracy spotkała mnie przykra niespodzianka. Brak LANu na moim routerku. Nie mogę się podłączyć lanu ani przez kabel, ani przez wi-fi.

Połączenia wifi w windowsie mają status "Brak internetu, zabezpieczone" - adres ip nie jest pobierany, maska podsieci jest 255.255.0.0 (a zawsze było 255.255.255.0) domyślnej bramy nie ma, nie idzie nic spingować w sieci lokalnej (o internecie nie wspominając).

jeśli chodzi o połączenia na kablu, to połączenie w windzie ma status "Sieć niezidentyfikowana - Brak internetu"
maska jest taka sama jak w przypadku sieci lan, a adres IP mam jakiś dziwny: 169.254.29.95, bramy brak.

Do routera bez problemu mogę się dostać z zewnątrz, wiec wan działa. Jednak nie widzę niczego podejrzanego w panelu administracyjnym. Pingi wysyłane z routera w sieci lokalnej nie docierają do celu. Próbowałem resetować zarówno router jak i modem (poprzez odłączenie zasilania) - bez zmian.

Moj router to NETGEAR WNDR4300 z OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI, wersja jądra 3.18.23

Teraz widzę, że wszystkie komputery przeszły na inną maską i wszystkie mają ip z innej grupy, np.: 169.254.157.94 lub 169.254.29.95 albo 169.254.168.78 i mogą sie komunikować między sobą, pingują się wzajemnie. Ale Router jest dla nich poza zasięgem.

O co może chodzić? nawet nie wiem jakie dane z routera mam tu wkleić, aby ułatwić Wam rozkminianie sprawy.

Może ma to jakieś znaczenie, ale dzsiaj w czasie pracy dopisałem do dzierżaw statycznych jeden macadres powiązany z konkretnym IP aby mieć porządek w sieci. Ale czy to miało wpływ?? nie wiem. Asekuracyjnie usunąłem ten wpis, jednak bez efektu. Nic to nie dało

2

Odp: Ratujcie - brak LANu :(

Ten adres to adres lokalny przydzielony przez Windows jak nie może sobie pobrać adresu.

Uruchom router w trybie failsafe (opisane na eko.one.pl) i sprawdzisz czy wszystko jest na swoim miejscu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez siutek 2017-08-17 17:59:13)

Dostałem się do routera w trybie failsafe i co dalej?? (generalnie czy wszystko jest na swoim miejscu to chyba mogłem też podejrzeć w interfejsie GUI w przeglądarce??)

nie mam dostępu do nano ani mc hmm domyslam się, że muszę je doinstalować by podejrzeć pliki konfiguracyjne? co się z nimi stanie, jeśli wyjdę z trybu failsafe?

4 (edytowany przez ad2014 2017-08-17 18:31:37)

https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe
najprosciej  przywracasz go  do  ustawien domyslnych  ,
wiekszosc  jest w  etc/config   ale  jak nie ogarniasz vi  to i tak nic nie zmienisz
a generalnie nic sie nie stanie  naprawiasz  co  zepsułeś  tz. edytujesz  zapisujesz  i  restart .
polecenie  cat /etc/config/dhcp    wyświetli  Ci to  w terminalu

5 (edytowany przez siutek 2017-08-17 18:55:03)

a może mógłbym pójść inną drogą?? kiedyś robiłem sobie kopię bezpieczeństwa tego co mam na routerku, to może mógłbym przez panel webowy wczytać ten plik?? nie wiem jakie ustawienia w nimi były, ale wiem, że działały. zawsze to lepiej niż ustawiać wszystko od zera.

Co do zepsucia, rzecz w tym, że nic nie zepsułem sad dodałem tylko kolejny komputer do statycznej dzierżawy, tak jak to zrobiłem z 10 innymi urządzeniami wcześniej. tam nie było co zepsuć (robiłem to przez panel webowy - Luci tak?)

oto co mi wyświetliła konsola z pliku dhcp:

===========================root@(none):/etc/config# cat dhcp

config dnsmasq
        option domainneeded '1'
        option boguspriv '1'
        option filterwin2k '0'
        option localise_queries '1'
        option rebind_protection '1'
        option rebind_localhost '1'
        option local '/lan/'
        option domain 'lan'
        option expandhosts '1'
        option nonegcache '0'
        option authoritative '1'
        option readethers '1'
        option leasefile '/tmp/dhcp.leases'
        option resolvfile '/tmp/resolv.conf.auto'
        option localservice '1'
        list rebind_domain 'free.aero2.net.pl'

config dhcp 'lan'
        option interface 'lan'
        option start '100'
        option limit '150'
        option leasetime '12h'

config dhcp 'wan'
        option interface 'wan'
        option ignore '1'

==============================

Nic tu nie ma sensownego sad

6

mount_root wykonaj i sprawdź pliki (wireles, network itd). Jak wszystko jest na swoim miejscu to zrestartuj go po prostu i zobacz czy wstanie.

7

zrobiłem mount_root i teraz router podnosi się w jakimś dziwnym trybie, nie jest to failsafe, bo nie mogę się do niego zalogować przez telnet, ale nie jest to też normalny tryb pracy, bo świeci się tylko dioda zasilania i migają diody portów, do których podłączone są komputery po kablu. i tyle. nie świeci się nic innego, żadna kontrolna wanu, wifi, nic. sad

nawet # firstboot nie pomaga, ciągle jest to samo.

8 (edytowany przez ad2014 2017-08-17 22:09:35)

trza było zrobić  przywrócenie ustawien fabrycznych  zgodnie z poradnikiem  Cezarego   a nie  kombinować  . 
odłacz wszystko od routera  i  spróbuj  jeszcze raz   zgodnie z poradnikiem  - jak  nie  pójdzie  to masz problem ,  zostaje  kosola szeregowa
Ps.  czasami   firstboot  nie działa     spróbuj  mtd -r erase rootfs_data  ( mialem  tak u mnie  i kilka osób  o tym pisało  tez)

9

Może Ci sprzęt padł skoro fistboot nie daje już rady?

Wgraj soft jeszcze raz w ostateczności i zobaczysz.

10

ad2014 kombinować? nic nie kombinowałem. odpaliłem router w w trybie failsafe zgodnie z sugestią Ceazarego, wykonałem mount_root. Nie zrobiłem nic według własnego "widzimisię" - kombinacji zatem tu nie było.

jak wrócę do domu spróbuję jeszcze mtd -r erase rootfs_data, jak się nie uda to będę kombinował z wgraniem softu.

11 (edytowany przez siutek 2017-08-18 20:51:45)

wgrałem nowy soft, inaczej nie szło.
niestety jest to goła, konsolowa wersja. Jak do tego ustrojstwa dograć LUCi?? Na początek podstawy chciałbym skonfigurować w sposób łatwy i przyjemny, a dopiero potem z detalami będę się męczył w konsoli.

ale ze mnie gapa hmm dopiero teraz widzę, że była też wersja z LUCi sad

pytanie nadal pozostaje aktualne.

ewentualnie czy mogę jakoś podmienić wersję konsolową na wersję z LUCi? WinSCP?

12

Tak, jest to w faq na górze tej strony.

13

Ty tak  na serio  ?  hmm   https://wiki.openwrt.org/doc/techref/opkg
opkg update
opkg install pakiet
opkg info 
opkg --man

14

ad2014 - tak, ja tak na serio. czasem zdarzy się ktoś kto ma w tym zakresie znacznie mniejszą wiedzę niż Ty wink

podmieniłem firmware na ten zawierający LUCi według jednego z punktów z FAQ. teraz pozostaje mi skonfigurować wszystko. Podstawowe usługi już działają, teraz reszta.

Dzięki!