Temat: Ratujcie - brak LANu :(
Witam,
dziś po powrocie z pracy spotkała mnie przykra niespodzianka. Brak LANu na moim routerku. Nie mogę się podłączyć lanu ani przez kabel, ani przez wi-fi.
Połączenia wifi w windowsie mają status "Brak internetu, zabezpieczone" - adres ip nie jest pobierany, maska podsieci jest 255.255.0.0 (a zawsze było 255.255.255.0) domyślnej bramy nie ma, nie idzie nic spingować w sieci lokalnej (o internecie nie wspominając).
jeśli chodzi o połączenia na kablu, to połączenie w windzie ma status "Sieć niezidentyfikowana - Brak internetu"
maska jest taka sama jak w przypadku sieci lan, a adres IP mam jakiś dziwny: 169.254.29.95, bramy brak.
Do routera bez problemu mogę się dostać z zewnątrz, wiec wan działa. Jednak nie widzę niczego podejrzanego w panelu administracyjnym. Pingi wysyłane z routera w sieci lokalnej nie docierają do celu. Próbowałem resetować zarówno router jak i modem (poprzez odłączenie zasilania) - bez zmian.
Moj router to NETGEAR WNDR4300 z OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI, wersja jądra 3.18.23
Teraz widzę, że wszystkie komputery przeszły na inną maską i wszystkie mają ip z innej grupy, np.: 169.254.157.94 lub 169.254.29.95 albo 169.254.168.78 i mogą sie komunikować między sobą, pingują się wzajemnie. Ale Router jest dla nich poza zasięgem.
O co może chodzić? nawet nie wiem jakie dane z routera mam tu wkleić, aby ułatwić Wam rozkminianie sprawy.
Może ma to jakieś znaczenie, ale dzsiaj w czasie pracy dopisałem do dzierżaw statycznych jeden macadres powiązany z konkretnym IP aby mieć porządek w sieci. Ale czy to miało wpływ?? nie wiem. Asekuracyjnie usunąłem ten wpis, jednak bez efektu. Nic to nie dało