Temat: Tp-Link WDR4300 v1 & LACP- prośba o pomoc
Witam, mam pytanie ponieważ nie mam dość dużej wiedzy w tym temacie, chodzi o Agregację łączy,
posiadam sieć w której - ruter dostawcy światłowodu jest w piwnicy od niego skrętką idzie net do góry gdzie jest TP-LINK WDR 4300 z gargoyle 1.8.1 do niego po kablach jest podłączone część urządzeń oraz 1 switch Tp-Link SG1005D - do niego są podłączone kolejne urządzenia, obecnie sieć wymaga modyfikacji polegającej na dołożeniu serwera Fujitsu, który to posiada dwie karty sieciowe oraz dołożenie dysku Qnap TS-231P - pytanie moje dotyczy agregacji łącza, jaki switch kupić wspierający LACP i w jaki sposób podłączyć serwer i QNAP aby wszystko działało jak potrzeba no i czy w ruterze również trzeba coś konfigurować ?
jeśli chodzi o switch to znalazłem TL-SG2008 w przystępnej dla mnie cenie, nie wiem co z ruterem czy ten da radę czy też trzeba go wymienić ?
czy wogóle ta modyfikacja opłacalna - czy zysk wydajności będzie zauważalny, serwer będzie głównie wykorzystywany do pracy na SQL, oraz kilka programów z których będą korzystały stacje robocze no i jako serwer do przechowywania plików
QNAP - będzie podmapowywany w nocy i plik bat będzie zapisywał na niego kopie zapasowe danych z serwera i odmapowywał go z serwera.
proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu