Temat: Tp-Link WDR4300 v1 & LACP- prośba o pomoc

Witam, mam pytanie ponieważ nie mam dość dużej wiedzy w tym temacie, chodzi o Agregację łączy,
posiadam sieć w której - ruter dostawcy światłowodu jest w piwnicy od niego skrętką idzie net do góry gdzie jest TP-LINK WDR 4300 z gargoyle 1.8.1 do niego po kablach jest podłączone część urządzeń oraz 1 switch Tp-Link SG1005D - do niego są podłączone kolejne urządzenia, obecnie sieć wymaga modyfikacji polegającej na dołożeniu serwera Fujitsu, który to posiada dwie karty sieciowe oraz dołożenie dysku Qnap TS-231P - pytanie moje dotyczy agregacji łącza, jaki switch kupić wspierający LACP i w jaki sposób podłączyć serwer i QNAP aby wszystko działało jak potrzeba no i czy w ruterze również trzeba coś konfigurować ?
jeśli chodzi o switch to znalazłem TL-SG2008 w przystępnej dla mnie cenie, nie wiem co z ruterem czy ten da radę czy też trzeba go wymienić ?
czy wogóle ta modyfikacja opłacalna - czy zysk wydajności będzie zauważalny, serwer będzie głównie wykorzystywany do pracy na SQL, oraz kilka programów z których będą korzystały stacje robocze no i jako serwer do przechowywania plików
QNAP - będzie podmapowywany w nocy i plik bat będzie zapisywał na niego kopie zapasowe danych z serwera i odmapowywał go z serwera.

proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu

2

Odp: Tp-Link WDR4300 v1 & LACP- prośba o pomoc

1. Ile stacji roboczych będzie w sieci?
2. Jakie programy (aplikacje) będą na nich uruchomione?

Wiem, że liczysz się z kosztami ale czy nie lepiej od razu zainwestować w 10GbE?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

3

na chwilę obecną jest 5 stacji, programy będą kożystały tylko z SQL i z plików na udostępnionych katalogach, programy to Sage Symfonia, Enova, Płatnik - programy księgowe.
do końca roku liczba użytkowników wzrośnie do 7...

4

I zwyczajnie gigabitowe łącze nie wystarczy?
A co do samej sieci to nie lepiej będzie jak podłączysz wszystkie stacje robocze (serwery i co tam jeszcze będziesz chciał podłączyć) do switcha a switch do routera, który zajmie się udostępnianiem internetu?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office