Temat: Xiaomi Mi WiFi Router 3 czy warto ?

Witam mam możliwość kupna tego routera z angielskim firmware za 30 dolarów.
Ma dość dobre parametry . I do tego rosjanie nad nim pracują
http://prometheus.freize.net/index.html

I tu moje pytanie ma ktoś go i jak się sprawuje z orginalnym softem albo z tym modyfikowanym ?

Bo z tego co widzę to chyba openwrt albo lede nie ma niego. Chyba że się mylę.

2

Odp: Xiaomi Mi WiFi Router 3 czy warto ?

Nie, nie ma jeszcze. Ktoś tam coś działał ale rezultatów brak jeszcze i nie ma oficjalnie obrazów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam wszystkich

posiadam 2 takie routery, zestawione jako mostek pomiędzy domami na 5Ghz, pierwszy wystawiony na zewnątrz, drugi przy oknie, na 2.4Ghz mam ustawiony AP, zasięg ok.
Działa to od jakiś 6 miesięcy bez większych problemów, do tego dysk udostępniający zasoby, od czasu do czasu działa transmission; ogólnie sprzęt dobry za te pieniądze.

4

Dzięki za podzielenie się odczuciami związanymi z użytkowaniem tego sprzętu.

5

A orientuje się ktoś czy jest szansa na podłączenie do USB modemu 3G - nieważne czy na oryginalnym sofcie czy na Prometeuszu ? Dzięki

6

Mój wr842n prawdopodobnie padł po sześciu latach użytkowania, więc czeka mnie zmiana.

Również rozważam kupno tego routera, ponieważ przekonuje mnie radio 2,4 ghz oraz 5 ghz, jak i standard ac, zwlaszcza ze zależy mi na dobrym oraz szybkim wifi. Czytałem na necie o konfiguracji, porty to tylko 10/100, jednak ze względu na to iż net jest dostarczany przez modem lte do nexx wt3020 (download po kablu max 80 mb), a xiaomi służył by tylko jako rozsyłacz wifi, to według mojej wiedzy nie widzę sensu oraz potrzeby zakupu routera z gb lan.

Czy wspomniany w wątku router zapewni mi te ~ 80 mb po wifi?
Czy istnieje inna alternatywa w tej cenie?

Routery polecane w wątku "co kupić" z radiem ac to bardzo droga opcja, na nowy zakup planuje przeznaczyć mniej niż 150 zł. Na allegro znalazłem archera c20, jednak jakoś on do mnie nie przemawia, zwłaszcza że nikt się na jego temat zbytnio nie wypowiada tu na forum.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że bohater wątku nie jest wspierany, jednak wierzę że wkrótce się to zmieni. Procesory MT7620 są wspierane przez openwrt oraz gargoyle (np nexx posiada ten procek, różnica jest tylko, bądź aż, w ostatniej literce).

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję

7

To kup pierwsze xiaomi - ono jest wspierane. Masz AC, masz usb, masz porty 10/100 - ale jak napisałeś mogą być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

A czy masz jakieś doświadczenie, bądź czytałeś gdzieś na temat różnic w zasięgu wifi ze względu na zastosowanie 4 anten w mi 3 vs 2 anten w mini?

Pytanie z innej beczki. Znalazłem 2 wątki na forum  poświęcone rozdzieleniu anten, jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Oba te routery nie mają wykrecanych anten, ale przecież jest to do obejścia poprzez kupienie pigtajla na ali i wyrzucenie wpiętych anten, i dokręcanie innych, np od tplinka.

Powiedzmy że mam tak przerobiony router xiaomi mi 3 i dokręcam 2 anteny, ale na kablu o niskim tłumieniu, kazda z anten max 3 metry od routera.
Czy zasięg sieci 2,4ghz się zwiększy w obrębie domu? Na marginesie dodam że anteny od 5ghz pozostają w routerze. Zdaję sobie sprawę że zastosowanie kabla może zmniejszyć finalną moc anteny.
Czy Cezary, bądź ktoś z forum byłby uprzejmy wyjaśnić czy taka przeróbka ma sens, i dlaczego? Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie