Mój wr842n prawdopodobnie padł po sześciu latach użytkowania, więc czeka mnie zmiana.
Również rozważam kupno tego routera, ponieważ przekonuje mnie radio 2,4 ghz oraz 5 ghz, jak i standard ac, zwlaszcza ze zależy mi na dobrym oraz szybkim wifi. Czytałem na necie o konfiguracji, porty to tylko 10/100, jednak ze względu na to iż net jest dostarczany przez modem lte do nexx wt3020 (download po kablu max 80 mb), a xiaomi służył by tylko jako rozsyłacz wifi, to według mojej wiedzy nie widzę sensu oraz potrzeby zakupu routera z gb lan.
Czy wspomniany w wątku router zapewni mi te ~ 80 mb po wifi?
Czy istnieje inna alternatywa w tej cenie?
Routery polecane w wątku "co kupić" z radiem ac to bardzo droga opcja, na nowy zakup planuje przeznaczyć mniej niż 150 zł. Na allegro znalazłem archera c20, jednak jakoś on do mnie nie przemawia, zwłaszcza że nikt się na jego temat zbytnio nie wypowiada tu na forum.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że bohater wątku nie jest wspierany, jednak wierzę że wkrótce się to zmieni. Procesory MT7620 są wspierane przez openwrt oraz gargoyle (np nexx posiada ten procek, różnica jest tylko, bądź aż, w ostatniej literce).
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję