Temat: Przekierowanie ruchu dla komputera wewnątrz LAN

Hej,

Moj ISP dostarcza mi dwa adresy ip, prywatny i publiczny. W mojej sieci LAN jest wlaczony komputer, tez z linuxem, dystrybucja Debian, na którym utworzylem dwa interfejsy wirtualne. Chciałem aby jeden interfejs byl dostępny od strony LAN 192.168.X.X, a drugi od strony WAN po static IP. Na routerze z OpenWRT, na switchu skonfigurowalem tak, by w LAN but jako nietagowany, a w WAN dalem tag VLAN2. Jednak choc adres IP jest przypisany, to i tak w dalszym ciągu domyślnie wychodzi mi przez IP WAN routera. Czy jeszcze cos musze zmienić, by ruch szedł bezpośrednio do Internetu, z pominieciem routera? Myślałem o przekierowaniu ruchu, ale nie wiem jak to zrobić per interfejs. Adres IP jest rozglaszany prawidłowo, bo jak go przypisane do routera, to jest osiagalny z zewnątrz z sieci. Prośba o pomoc. Co potrzebujecie? Konfig switch, firewall, interfejs?

2

Odp: Przekierowanie ruchu dla komputera wewnątrz LAN

Ten drugi adres jest na tym samym interfejsie (i jakimś vlanie), czy w ogóle nie ma tam vlanów i po prostu albo robisz z dhcp i dostajesz z prywatnej albo ustawiasz na stałe ten publiczny? Czy masz może dwa kable po prostu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeden kabel od modemu idzie, od mojego ISP, w ktorym po MAC sa przypisane adresy przydzielane z DHCP. Kabel jest wpiety do routera TP-Link 1043ND do interfejsy WAN, na styku nietagowanym. Tagi dorabiam sobie sam, z czego VL1 mam dla LAN I VL2 dla WAN (domyślna konfiguracja). Musiałem dorobić tag na switch, bo nie przyjmuje on na dwoch VLanach na styku nietagowanym. Kombinowalem już z nietagowanym na VL2, ale ten sam efekt, adres jest nieosiągalny. Nie mam pojęcia co jeszcze moglbym zrobić. A na firewallu reguly mogę przypisać do stref, a tu zadnej strefy na tym interfejsie nie ma bo chce by nalezal on zarowno do WAN jak i LAN.

4

Może nie rób vlanów tylko zrób sobie kolejny interfejs (http://eko.one.pl/?p=openwrt-macvlan) jego przypisz tak żeby miał adres publiczny i zrobić go bridgem z lanem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ok, dzięki. Postaram się to przetestować jeszcze dziś lub jutro. Dzieki :-)

6 (edytowany przez snifer 2017-06-05 13:48:38)

Dobrze kombinowałeś na początku, po prostu wystarczyło w tym linuchu wyłączyć bramę domyślną na interfejsie z adresacją lan a włączyć na tym drugim, z adresem zewnętrznym. Na ruterze pozostaw tak jak zrobiłeś na początku, czyli vlan2 (wan) dorzucasz na porcie do linucha jako tagowany do już wrzuconego nietagowanego vlan1 (lanowego).

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402