Temat: Aktualizacja Chaos Calmer (15.05 extroot) do LEDE 17.01
Witam, posiadam skonfigurowany OpenWrt z Extroot'em. Czy bez problemu przejdzie sysupgrade do LEDE? Nie chciałbym stracić wszystkich ustawień z OpenWrt.
Router: WDR3600
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Aktualizacja Chaos Calmer (15.05 extroot) do LEDE 17.01
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, posiadam skonfigurowany OpenWrt z Extroot'em. Czy bez problemu przejdzie sysupgrade do LEDE? Nie chciałbym stracić wszystkich ustawień z OpenWrt.
Router: WDR3600
Oczywiście je stracisz bo nie powinieneś zachować konfiguracji przy przejściu CC na lede.
Zawsze możesz sobie zrobić backup i na jego podstawie skonfigurować LEDE prawie tak samo jak CC.
Podepnę się pod temat, chyba lepiej odkopać niż zakładać kolejny.
Też chcę przejść z CC na LEDE, ale już widzę, że konfigurację stracę. Pytanie, czy da się chociaż przenieść konfigurację, czy certyfikaty urządzeń OpenVpn? Jeżeli tak to, czy jest do tego jakiś manual?
Pytam, bo co prawdą szkoda mi konfigu który mam, ale sieć gościnną oraz dzierżawy, przekierowania i inne zrobię sobie od nowa. Gorzej z VPNem, bo korzystają z niego rodzice na urządzeniach mobilnych. Mieszkam od nich 100km, a sami raczej nie dadzą rady zmienić konfigurację i podmienić certyfikaty.
Do konfiguracji VPN korzystałem z tego manuala:
https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun
Certyfikaty możesz przenieść, są w /etc/openvpn zapewnie, więc je sobie skopiuj. Tak samo jak możesz zrobić backup i na nim się wzorować jak będziesz robił nowy konfig.
Czyli wystarczy po nowej instalacji zrobić instalację pakietów OpenVpn oraz konfigurację z przytoczonego przeze mnie manuala, nie generować certyfikatów, tylko skopiować już istniejące i powinno działać?
Dokładnie tak.
Tylko jeżeli zamierzasz to robić na moim lede to poczekaj do weekendu, będą nowe obrazy.
OK. Dziękuję bardzo za pomoc. Poczekam też na nowe obrazy.
Nie chciałem już tworzyć nowego tematu. Jak wygląda sprawa aktualizacji LEDE 17.01.1 do 17.01.2? Też utracę konfigurację OpenVPN z extroot i będe musiał wszystko ręcznie przerzucać czy może jednak bez problemu pójdzie sysupgrade przez luci? Jeżeli nie to jak wygląda proces takiej aktualizacji?
Konfiguracja zostanie, ale pakiety jeżeli sam instalowałeś to będziesz miał zainstalować jeszcze raz.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie vpn i aktualizacji. Wszystko mi działa, dodałem dostęp z vpn do lana i wszystko działa, ale...
Do routera jak próbuję wejść (z VPN) przez przeglądarkę (luci) to mam komunikat![]()
Natomiast po ssh już bez problemu się połączę.
Próbowałem dać wpis w firewallu otwarcia portu 80 z adresem routera na vpn, ale nie pomogło.
Jak rozwiązać ten problem? Bo na starym OpenWRT w takiej konfiguracji to działało
W /etc/config/uhttpd jest opcja związana z rfc1918, wyłącz ją.
Po tej zmianie nadal będzie zablokowane logowanie od strony wan na router?
Tak, jak chcesz dostęp od wanu to musisz sobie odblokować na firewallu. Poczytaj czym RFC1918 jest.
Właśnie nie chcę dawać dostępu od wanu, czyli ok. Poczytam wieczorem i wieczorem w domu i przetestuję. Dziękuję bardzo za pomoc
Zmieniłem opcję z 1 na 0 z poziomu ssh przez telefon i działa ![]()
Dziękuję bardzo. Jak zawsze rzeczowa i szybka pomoc ze strony Cezarego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Aktualizacja Chaos Calmer (15.05 extroot) do LEDE 17.01
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc