Temat: Programowanie 1043ND - jak?

Cześć wszystkim!

Posiadam w/w sprzęt w wersji sprzętowej 1. Uwalony soft, do tego uwalone rx/tx. Kolega się bawił no i naprawiał...
W chwili obecnej w putty działa jedynie odbiór, linia nadawania (czyli odbioru) w routerze nie istnieje. Pozostaje wgranie softu programatorem.
Mam programatorek na ch341a - ten mini programator. Do tego program ch341 programmer. Chciałbym tym zaprogramować układ jakim jest wedle wikidev - 25P64V6P
To 16 nóżkowy układ, a jak widać - w mini programatorze jest na nie miejsce (ale nie chcę z niego korzystać z różnych względów) - chce podpiąć pod 25xxx na kablach. Rozumiem, że muszę porównać pinouty i odpowiednio to połączyć?
Pierwszy raz będę prgoramował tym programatorem.
Kolejne pytanie - wiadomo, zrobię zrzut całej pamięci, ale jak potem wrzucić inny soft z zachowaniem ubota i art'a?
Edit: innym wyjściem jest przylutowanie przewodów do wyjścia dip16 z programatora do układu (na pająka) w odpowiednie miejsce i wedle ścieżek - i tak chyba uczynię.

Pozdrawiam.
Temat proszę traktować czysto edukacyjnie - chce jak najwięcej wynieść z lekcji która mnie czeka.

2

Odp: Programowanie 1043ND - jak?

Już lepiej wgraj programatorem nowy uboot zostawiając resztę - system wgrasz przez tftp a i w razie czego będziesz miał  tryb awaryjny. Choć możesz cały system od razu. Jak? Po prostu wgrywasz obraz od określonego miejsca we flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź smile

Tak tylko chyba ten ubot z tego co pamiętam musi być ten z z nowszych które z automatu zasysają z tftp? Bo sam nie wydam komendy na pobranie obrazu.
Chciałbym właśnie całość wrzucić - ubot, obraz, art i mieć to z głowy.
Kwestia też podłaczenia tej kostki do w/w programatora? Czy przerabiałeś to może Cezary? Może pep2k?
Inne pytanie - rozumiem, że wgrywam pod konkretny adres plik gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin czy gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin ?

Pozdrawiam.

4

Akurat dla 1043 obraz jest tym samym, factory ma wypełnienie 0xff na końcu pliku. Tak, uboot z nowszego obrazu z oryginalnego softu. Możesz zaprogramować całość, ale musisz sobie taki obraz złożyć. Albo zaprogramować po kolei wszystkie części - uboot + obszar za nim, obraz, art na końcu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

tygrysss napisał/a:

Kwestia też podłaczenia tej kostki do w/w programatora? Czy przerabiałeś to może Cezary? Może pep2k?

Zdemontuj kość i zaprogramuj "na zewnątrz" albo coś upalisz (podając napięcie dla kości i tym samym innych elementów na PCB).

6

Programator na ch341 używa 8 pinów do pamięci 25Cxx i pozostałych 8 dla 24Cxx. Opis składania wsadów do kości flash jest na forum podany kilka razy.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

7

Tak zdemontuje ją to wiadomo. Tylko chodzi mi jak wrzucić ją do programatora (kość)? Bo ma ona z boku slot na dip 16, ale również na przejściówce jest dip 16. Mówimy o takim cudaku: http://www.gotronik.pl/mini-programator … -2835.html

8

gegu - napisałeś po tym jak ja napisałem smile Tak, ale zauważ że jest tam miejsce na dip 16 obok "trzymacza". Poza tym w programie ch341 programmer jest mój typ kości w dip 16. I teraz nie wiem czy kość programować na pinach na płytce ch341a czy z przejściówki?

9 (edytowany przez gegu 2017-04-12 21:25:40)

Jeśli masz przejściówkę soic/sop16->dip8 to jej użyj i włóż do zifa, jeśli nie, to przylutuj flasha do pcb programatora.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr