276

Odp: NEXX WT3020H

OT, ale: w jaki sposób dokonać konwersji MF823?

277

MF823 przecież jest "hilinkiem"? Masz jakąś inną wersję?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278

Nie, przez chwilę zwątpiłem - skoro piszecie o konwersji, to z domysłu przyszło mi do głowy, że można zrobić coś lepiej niż mam zrobione. ;-)

279

Witam,
Dotarł do mnie właśnie WT3020H i już bym chciał mieć Openwrt, ale... byle nie za szybko.

Moje pytanie to co należy zrobić na początku?
Czy wystarczy od razu wgrać np. -> gargoyle-1.9.1.2-ramips-wt3020-8M-squashfs-factory.bin?
Wchodzę do zakładki System Tools -> Upgrade Firmware i podaję ścieżkę do wyżej podanego pliku i wgrywam?
Czy tak można i jest to właściwe pod kątem Openwrt? Czy może najpierw należy coś zrobić z u-bootem? Jeśli tak to w przypadku u-boota nie za bardzo wiem co trzeba zrobić.
Bardzo proszę o pomoc.

280

Po prostu wgrywasz.

281

Witam!
Obecnie używam obrazu Cezarego CC 15.05 z Gargoyle 1.9. Nie chciałbym robić exroota(8MB flash only), a nie mam miejsca na plugin sms. Obraz zawiera wiele dodatków, których nie potrzebuję, a zajmują miejsce (samba, p910 itp). W zasadzie potrzebuję tylko 3ginfo oraz obsługę sms przez Gargoyle, no i oczywiście niezbędne pliki do działania modemu.
Czy jest możliwość instalacji czystego obrazu Cezarego CC, a później doinstalowanie Gargoyle? Kiedyś pamiętam robiłem to, przy exroocie w mr3420, ale to była inna wersja gargoyle, inna platforma...

282

Nie, nie możesz tego zrobić. Nie zadziała tak.

Możesz zainstalować sobie obraz z gargoyle-router.com a później doinstalować to co chcesz.

283 (edytowany przez chmandy 2017-01-28 14:45:23)

Jakiś dobry ruter w rozsądnej cenie tak koło 200 zł. Oczywiście z obsługą OpenWrt/Lede

284

Wybierz jeden z tych http://eko.one.pl/routerdatabase

285

katze750 napisał/a:

Nie chciałbym robić exroota(8MB flash only), a nie mam miejsca na plugin sms.

Możesz też wymienić flash na 16MB. Szybka i przyjemna robota.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

286

Witam. Chciałbym przetestować oprogramowanie Padavan na ten router. Jak ja wgrać?

287

chudyxxx napisał/a:

Witam. Chciałbym przetestować oprogramowanie Padavan na ten router. Jak ja wgrać?

Ostrożnie.

A tak na serio - tak samo jak każde inne oprogramowanie.

288

W tej chwili mam oryginalne oprogramowanie i nie przyjmuje pliku z rozszerzeniem .trx
Czy mam wgrać najpierw gargoyle pl, a potem dopiero próbować Padavan? Czy gargoyle przyjmie plik z oprogramowaniem z rozszerzeniem .trx?

289

Gargoyle, tak samo jak openwrt przyjmie obraz w "formacie" sysupgrade. Jeżeli ten trx taki jest to tak, inaczej powie że to zły obraz.

290

Wgrałem najpierw gargoyle pl, a następnie Padavan z rozszerzeniem .trx i poszło bez problemu smile teraz testy wink dzięki za pomoc. Pozdrawiam

291 (edytowany przez mvincm 2017-03-14 11:24:41)

gegu napisał/a:

Możesz też wymienić flash na 16MB. Szybka i przyjemna robota.

@gegu

Udało Ci się kiedyś rozebrać ten router bez urywania/łamania zaczepów?

Mi minimum dwa pękają... Po założeniu obudowy po robocie niby trzyma się całość kupy no ale te dwa siłą rzeczy już nie trzymają...

Jak umiesz rozebrać bez wyłamania to podziel się proszę techniką.

BTW: flash odlutowujesz za pomocą hotair?

Dziękuję
MvincM

292

Tylko raz rozebrałem go bez uszkodzenia zaczepów - zeszło mi z tym półtora godziny. Nexxa otwieram dwiema kartami kredytowymi, uszkadzając przy tym jeden zatrzask, tzn. rozgina się i rozrywa po środku, ale potem nadal trzyma ok (nie widać gdzie było otwierane). Operacja zajmuje jakieś 20 minut. Przepisu nie mam, trza próbować.

Co do flasha, to robię to kolbą, bo do samego flasha nie chce mi się wyciągać hot aira. Nakładam topnik na nogi flasha i przygrzewam aby topnik spłynął po nóżkach. Następnie łącze nogi po obu stronach cyną, nagrzewam strony na przemian i jak już jestem pewien, że wszystki nogi (włącznie z upierdliwą masową) odpuściły, tzn. farbryczma cyna ma nich się roztopiła i połączyła z moją, to pęseta albo ssawka podciśnieniowa (co mam pod ręką) i scalak w górę. Potem czyszczenie plecionką pól lutowniczych i scalaka, izopropanol i jest ok.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

293

Dziękuję za informacje! Nic więcej mi nie trzeba!

P. S.
Jeszcze pepe2k pisał, że ma flash większy niż 16MB. Ciekaw jestem czy do tego routera można zastosować coś większego niż 16MB.

Pozdrawiam
MvincM

294

W nexxie wystarczy, że programatorem wrzuci się soft 16MB i przelutuje kość i odpala od strzała?

295

Bartekk napisał/a:

W nexxie wystarczy, że programatorem wrzuci się soft 16MB i przelutuje kość i odpala od strzała?

Ale mówisz o kościach =>32MB?

296

mvincm napisał/a:
Bartekk napisał/a:

Ale mówisz o kościach =>32MB?

Zobacz podpis kolegi pepe2k.

@Bartekk
Z grubsza tak. Trzeba ze starej kości przekopiować partycje uboot, uboot env, dane radia i nie pamiętam czy coś jeszcze. A na koniec wrzucić nowy firmware zbudowany dla kości 16MB.

297 (edytowany przez miner 2017-03-15 10:27:21)

Hej. Mam do Was pytanie. Nabylem wt3020F i chcialbym do niego podpiac E3372s-153. Jestem laikiem jesli chodzi zabawy w zmiany softu w nich. Nie korzstalem jeszcze z openwrt. Ktos cos doradzi albo podrzuci jakas instrukcje co i jak? smile

298

Podłącz, wywołaj w przeglądarce gui.  Ściągnij na komputerze plik https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos … actory.bin , w gui zrób aktualizację oprogramowania tym plikiem.

Cierpliwie poczekaj z 5 minut dla pewności. Komputer powinien dostać adres, uruchom przeglądarkę, wpisz http://192.168.1.1  pobaw się gui. Podłącz modem do routera, w konfiguracji / podstawowa pojawi się w sekcji wan albo modem hilink albo modem ndis (zależy jaką wersję masz). W sumie musisz zapisać i to tyle jeżeli chodzi o pierwsze kroki. Później tylko czytanie na eko.one.pl o różnych rzeczach.

299 (edytowany przez miner 2017-03-15 11:04:29)

Cezary napisał/a:

Podłącz, wywołaj w przeglądarce gui.  Ściągnij na komputerze plik https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos … actory.bin , w gui zrób aktualizację oprogramowania tym plikiem.

Cierpliwie poczekaj z 5 minut dla pewności. Komputer powinien dostać adres, uruchom przeglądarkę, wpisz http://192.168.1.1  pobaw się gui. Podłącz modem do routera, w konfiguracji / podstawowa pojawi się w sekcji wan albo modem hilink albo modem ndis (zależy jaką wersję masz). W sumie musisz zapisać i to tyle jeżeli chodzi o pierwsze kroki. Później tylko czytanie na eko.one.pl o różnych rzeczach.

super dzieki. Gdzies czytalem na wiki ze trzeba do tego lutowac zlacze serial przez podpiecie CP2102 TTL-USB dongle wiec balem sie ze za duzo roboty z tym bedzie.
Czyli update soft przez gui fabryczne tak? tylko podrzucam mu inny bin i tyle? wstanie pozniej i nie uwale go? smile

300

Trzeba dolutować jak uwalisz router smile

Normalnie flashuje się przez oryginalne oprogramowanie, tak.