176

Odp: Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT

ookris napisał/a:
yabba235 napisał/a:

Mam pytanko o szybkosć portu WAN w moim Netgear-e.

Dobrze, że podałeś tyle szczegółów wink to na pewno ułatwi sprawę.

Oczywiście da się zmienić port LAN w WAN. Trzeba odpowiednio skonfigurować sobie vlany http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4531

No wiesz, mam sygnaturke z model routera, więc nie wiem o co chodzi smile
BTW:
Dzięki za linka !

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

177

yabba235 napisał/a:

No wiesz, mam sygnaturke z model routera, więc nie wiem o co chodzi smile
BTW:
Dzięki za linka !

Co nie oznacza, że pytanie dotyczy właśnie tego modelu wink
PS: nie ma za co

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

178

Udostępniłem bieżące obrazy LEDE.

Dla osób używających poprzedniej wersji - zmieniła się wersja kernela i numer biblioteki systemowej (musl), więc raczej zalecana jest aktualizacja do nowej wersji, bo mogą wystąpić jakieś niezgodności na poziomie binarek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

179

Cezary napisał/a:

Udostępniłem bieżące obrazy LEDE.

Dla osób używających poprzedniej wersji - zmieniła się wersja kernela i numer biblioteki systemowej (musl), więc raczej zalecana jest aktualizacja do nowej wersji, bo mogą wystąpić jakieś niezgodności na poziomie binarek.

Oczywiście dzięki za pracę, Cezary smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

180

Nowe Lede r3218 na pokładzie . Dzięki Cezary

181

Jak uaktualinić WNDR4300? Przy próbie wgrania large-squashfs-sysupgrade otrzymuje komunikat:

Przesłany plik obrazu nie zawiera obsługiwanego formatu. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni format obrazu dla danej platformy.

182

Albo sysupgrade do wersji luci-17.01-snapshot-r3218-bf53a83-ar71xx-nand-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar - czyli tej, którą masz obecnie, albo przez tftp i obraz factory-*-large.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

183 (edytowany przez Przmus 2017-02-25 11:36:08)

tenobcy napisał/a:

Jak uaktualinić WNDR4300? Przy próbie wgrania large-squashfs-sysupgrade otrzymuje komunikat:

Przesłany plik obrazu nie zawiera obsługiwanego formatu. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni format obrazu dla danej platformy.

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 24#p182524

Wygląda na to, że zmienił się rozmiar partycji i trzeba wygrać obraz factory.
Teraz pytanie, w jaki najwygodniejszy sposób to zrobić, bez wchodzenia w TFTP?

184

Sigma napisał/a:

Albo sysupgrade do wersji luci-17.01-snapshot-r3218-bf53a83-ar71xx-nand-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar - czyli tej, którą masz obecnie, albo przez tftp i obraz factory-*-large.

Dzięki przez tftp i obraz factory-*-large poszło i jest ok.

185

Przmus napisał/a:

Wgrać przez sysupgrade obraz bez "large" w nazwie. Jeśli chcesz large, to przez tftp. Ale jeśli miałeś już LEDE SNAPSHOT, nie ma przeciwwskazań żeby zrobić backup konfiguracji, a następnie go przywrócić na wersji large.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

186 (edytowany przez marcinknc 2017-02-25 15:08:42)

Na WR1043ND v.1 mam coś takiego: "root@LEDE:~# opkg install vsftpd
Collected errors:
* pkg_hash_add_from_file: Failed to open /var/opkg-lists/eko1_core: Out of memory."

187

W pierwszym poście to jest - jest problem z małą ilością ram (tak, 32M to mało) i czasami opkg się wywala. Więc zresetuj, ubij procesy których nie potrzebujesz i dopiero instaluj.

W wersji rozwojowej zmienili opkg żeby korzystał z mniejszej ilości pamięci, ale do wydania stabilnego jeszcze tego nie przenieśli.

188

Sigma napisał/a:
Przmus napisał/a:

Wgrać przez sysupgrade obraz bez "large" w nazwie. Jeśli chcesz large, to przez tftp. Ale jeśli miałeś już LEDE SNAPSHOT, nie ma przeciwwskazań żeby zrobić backup konfiguracji, a następnie go przywrócić na wersji large.

Dzięki, potwierdzam że było to najlepsze rozwiązanie. Z początku bałem się że do trybu TFTP znowu nie będę potrafił wejść, ale udało za drugim razem. Konfiguracja też przywróciła się bez problemu smile

189

Widzę, że pakiet ussd159 jest już dostępny smile Cezary czy możesz skompilować pakiet gnokii? Wtedy 3ginfo będzie kompletne wink

190

Sam zadałeś wcześniej to pytanie i nawet nie pofatygowałeś się żeby sprawdzić czy odpowiedź jest...

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 61#p181761

191

Witam,
Próbuję oprogramować przycisk WPS do włączania i wyłączania wifi  (w moim WDR 4300 v1 z wgraną pierwszą wersją Lede od Cezarego) według opisu Cezarego http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty (pod CC działało) . W lede nie chce działać . Ktoś mi podpowie co zrobić ?

192

To już zbędne, zrób sobie linka do rfkill (http://eko.one.pl/?p=openwrt-button#bar … ripniejsze)

193 (edytowany przez sylweku 2017-02-26 15:58:58)

Dzięki za podpowiedz,
ale chyba dwuznacznie napisałem co chcę zrobić.
Chodzi o prostą funkcjonalność  by za pomocą przycisku o nazwie "WPS" w WDR4300 włączać lub wyłączać interfejsy radiowe(2,4GHz i 5GHz) w ruterze.

Dzięki, nie odświeżyłem strony na czas smile

194

TP-Link Archer C7-v1 dalej wpada w bootloop. Sprawdziłem zarówno na najnowszych obrazach Twoich, jak i z LEDE.
   O dziwo - mogę go w tryb FailSafe wprowadzić, ale na tym się kończy - nie reaguje na moje próby reanimacji. Jakieś sugestie co dalej? Mogę coś bez kabla USB-Serial zdziałać? Postawiłem sobie toolchain cały - mogę własny obraz wygenerować jakby co. Nie wiem, co poza jądrem się zmieniło pomiędzy CC a LEDE - gdzie zacząć szukać. Szkoda byłoby wyrzucać taki sprzęt. Na razie zostajemy dalej na Twoim ChaosCalmer. Ten działa.
   Cezary - jakieś sugestie?

195

Zrób firstboota w trybie failsafe, ew wyczyść rootfs_data (mtd erase rootfs_data)

196

To właśnie robiłem, wspominając o próbach reanimacji. Nie pomaga niestety. Dość dziwnie się wywala, bo przechodzi cały boot, podnosi po kolei interfejsy i pada w chwili podnoszenia LAN'u (sądząc z pracy diod LED - bo szeregowego interfejsu nie mam).
Postawiłem tam na parę dni zastępczy inny - wezmę ten na kanał, jeśli starczy czasu, to chętnie spróbuję tam coś zmienić. Może skompilować go bez driver'ów WiFi (akurat w tym miejscu nie potrzeba)?

197

W trybie failsafe zrób mount_root, a później odinstaluj kmod-ath9k/kmod-ath10/mac80211/cfg80211, Po restarcie nie będzie ich widział.

198

Bez efektu. Zachowuje się dalej tak samo. Na dziś koniec prób.
Może zapytać developerów LEDE co zmienili?

199

W lede wszystko się zmieniło w stosunku do CC, więc zbyt ogólne pytanie. zainstaluj bieżący snapshot i jeżeli nadal ma loopa to zgłoś na bugs.lede-project.org

200

1. Wgraj OFW i zaktualizuj go do najnowszej wersji (tak żeby mieć ostatnią dostępną wersję U-Boot od TP-Linka).
2. Jak dasz radę, zbuduj i przetestuj sobie sobie obraz bez tej łatki: https://github.com/lede-project/source/ … b4ce3c782c (czyli masz w kodzie mieć te #if 0 ... #endif), tylko pamiętaj żeby wyczyścić kernel albo nanieść zmiany bezpośrednio w build_dir.
3. Jak dalej nic, bez dostępu do konsoli szeregowej się nie obędzie.