Temat: Najtańszy router radzący sobie z 100Mb LTE

Hej
Od dwóch miesięcy jestem w grupie szczęściarzy i na moim modemie E3372 wyciskam bez problemów 90-100Mb. Dotychczas zestaw pracował z TP-LINKIEM MR3420 V2.1 i transfery max na routerze z aktywnym Hubem USB to około 50-60Mb. Więcej zwyczajnie się nie da, router wymięka.

W jaki router mam celować, który spokojnie udźwignie takie łącze ? Raczej patrzeć na Linksys WRT1900ACS, Linksys WRT1200AC, TP-LINK Archer C2600, Netgear R7500/R7500v2/R7800 czy coś tańszego też da radę ?

Ma ktoś może takie doświadczenie w przypadku takich prędkości ?

2 (edytowany przez mac.wolski 2017-02-24 20:15:20)

Odp: Najtańszy router radzący sobie z 100Mb LTE

pytasz o przetwarzanie w kontekście przyszłego zastosowania openwrt czy ogólnie?

jeśli ogólnie to dla przykładu - Asus RT-AC1200G+ - ogarnia po kablu 100mb łącze na 1gb porządnej karcie. wyjście wifi z niego daje dwa, trzy mega mniej na średniej klasy smartfonie. no i cena sprzętu zdecydowanie mniejsza od Linksys WRT1900ACS który posiadam i który na codzień przysypia przy marnym 25/50.

Linksys WRT1900ACS @ LuCI openwrt-19.07
Linksys WRT54GL       @ Tomato 1.28

3

Bardziej w kontekście wykorzystania na maxa łącza które mam. Obecnie marnuje się 40Mb czyli praktycznie połowa. Nie interesuje mnie grzebanie w openwrt. Chcę kupić, podłączyć, i mieć po kablu te 90Mb z LTE.

4

lgolebio napisał/a:

Nie interesuje mnie grzebanie w openwrt.

Złe forum...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Netgear nie testowałem, asusy różne i myslę że ac1200 vs ac68 vs linksys wrt1900acs wypada najlepiej pod względem ekonomicznym. A twoje łącze obsłuży z zapasem.

Linksys WRT1900ACS @ LuCI openwrt-19.07
Linksys WRT54GL       @ Tomato 1.28

6

Cezary napisał/a:
lgolebio napisał/a:

Nie interesuje mnie grzebanie w openwrt.

Złe forum...

Źle sie wyraziłem. Nie mam na myśli stockowego oprogramowania. Chcę to postawić na openwrt, raz skonfigurować i odpuścić. Pisząc nie interesuje mnie grzebanie w openwrt, miałem na myśli brak potrzeby użytkowania routera do innych celów niż dostę do internetu. Jak najbardziej ma to być kompatybilne z openwrt.

7 (edytowany przez smereka 2017-02-25 11:30:20)

Na nexx3020 jak testowałem z E3276 hilink to miałem 60 downloadu ale akurat w tej lokalizacji Play więcej na 2600 nie dawał rady.Inne częstotliwości odpadają bo jeszcze nie miałem tak nigdy żeby coś działało szybciej niż na 2600. Jak byłem u kumpla to przy wpiętym modemie do kompa miałem 105 ulopadu w tamtej lokalizacji. Jak kiedyś u niego będę wezmę nexa i skrętkę to dam znać ile wyciągnie po kablu.Dodatkowo mój nexx ma przerobioną sekcję zasilania bo z tą przez przewód micro usb różnie bywało. I nie chodzi tu bynajmniej o sam przewód bo ten daje rade ale do drogę od złącza micor usb do złącza usb modemu. Ścieżki są na płycie PCB bardzo cienkie i jak modem łyknie ponad 1,5A w szczycie to czasami się wywala.Jak wpiąłem przewodami zasilanie bezpośrednio na złącze usb to jeszcze nie przysiadł ani razu. Nie wyobrażam sobie żadnego innego softu do zarządzania siecią. Stabilniejszego na razie nie spotkałem. Ale fakt trzeba grzebać a to trzeba lubić. Ale jak już się wszystko ustawi to stabilne jak skała.

8 (edytowany przez jarek7714 2017-02-25 23:53:03)

smereka napisał/a:

Na nexx3020 jak testowałem z E3276 hilink to miałem 60 downloadu

Nie ma aktualnie lepszego produktu w relacji power/econo do obsługi modemów LTE USB. Mój z Orange i E398 wyciąga w nocy do 85Mbps (nie wiem czy sieć wówczas osiąga więcej, gdyż modem mam na zewnątrz w alu- obudowie wraz z Nexx WT-3020, ale sam modem w teorii wyciąga tylko do 100Mbps). Teraz jest [url] http://www.speedtest.net/result/6083707596.png[/url] ,

CSQ:29 RSSI:-55 dBm MCC MNC:260 03 LAC:FFFE (65534) CID:4749F01 (74751745) TAC:E6F0 (59120) RSCP:- dBm Ec/IO:- dB RSRP:-84 dBm SINR:- dB RSRQ:-11 dB   Urządzenie:Huawei Technologies Co., Ltd. E398 

.                                                 

smereka napisał/a:

Dodatkowo mój nexx ma przerobioną sekcję zasilania bo z tą przez przewód micro usb różnie bywało. I nie chodzi tu bynajmniej o sam przewód bo ten daje rade ale do drogę od złącza micor usb do złącza usb modemu.

Też mam przerobione zasilanie na jack, a modem dostaje prąd bezpośrednio z przejściówki/przedłużki kabla USB. W domu można zasilać ten router poprzez micro USB, ale absolutnie nie tym kablem dołączonym do zestawu (na start możemy przećwiczyć rzut do kosza-jeden router tak podłączyłem modemem CDMA i zastanawiałem się czemu pojawiają się restarty, drugi kupiony Nexx to kabel sam zaliczył zgon z E3276, za nim go jeszcze przerobiłem, za to np. z kablem od Sony Z1 działał bardzo fajnie).                             

lgolebio napisał/a:

W jaki router mam celować, który spokojnie udźwignie takie łącze ? Raczej patrzeć na Linksys WRT1900ACS, Linksys WRT1200AC, TP-LINK Archer C2600, Netgear R7500/R7500v2/R7800 czy coś tańszego też da radę ?

Ma ktoś może takie doświadczenie w przypadku takich prędkości ?

W żaden z nich, jeżeli głównym priorytetem ma być wydajna/stabilna obsługa modemu USB/LTE (to tak jakbyś chciał wjechać do ogródka koparką celem wyrwania pomidora- tak w tym przypadku więcej narobisz szkód/tak i ww z obsługą modemu LTE może być różnie: może być za mało prądu na magistrali USB, może nie osiągniesz nic więcej niż w przypadku Nexx, a może sama obsługa portu USB w tych urządzeniach nie jest tak rewelacyjna? CPU zastosowany w Nexx jest używany w Dovado Tiny AC, z własnego testu mogę powiedzieć że obsługuje lepiej magistralę USB od WDR3600-testowałem z równoczesną obsługą modemu LTE i webcam USB).

9

Ja również polecam Nexx WT3020F. Mam od kilku tygodni to maleństwo i radzi sobie świetnie. Daje radę z modemem E3372 HiLink. Leci tyle ile u mnie wyciąga LTE z Orange czyli od 60 do 90 Mb/s (po kablu, Wi-Fi nie testowałem).

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

10

W żaden z nich, jeżeli głównym priorytetem ma być wydajna/stabilna obsługa modemu USB/LTE (to tak jakbyś chciał wjechać do ogródka koparką celem wyrwania pomidora- tak w tym przypadku więcej narobisz szkód/tak i ww z obsługą modemu LTE może być różnie: może być za mało prądu na magistrali USB, może nie osiągniesz nic więcej niż w przypadku Nexx, a może sama obsługa portu USB w tych urządzeniach nie jest tak rewelacyjna? CPU zastosowany w Nexx jest używany w Dovado Tiny AC, z własnego testu mogę powiedzieć że obsługuje lepiej magistralę USB od WDR3600-testowałem z równoczesną obsługą modemu LTE i webcam USB).

W takim razie inwestuję w dovado pro. Trudno się mówi. Szkoda mi kasy na kupowanie w ciemno bez możliwości przetestowania sprzętu. Teraz transfery są nawet na poziomie 105Mb/s...

11

Dovado zmienia modem HiLink w nie HiLink. Stracisz dostęp do 192.168.x.x. Chyba, że masz modem na klasycznym sofcie do łączenia.

12

Zmieniłem koncepcje. Dovado wychodzi drogo w porównaniu do możliwości. Dostałem wczoraj w rozliczeniu od klienta płytę główną ASUS N3050I-C.... Kupuję obudowę mini ITX jakiś zasilacz 80W, pamięc RAM i buduję Router/NAS.

13 (edytowany przez lgolebio 2017-03-06 13:23:44)

Sorki za post pod postem wink

Ponownie zmieniłem koncepcję kupiłem sobie  http://www.intel.com/content/www/us/en/ … 5cpyh.html

PunBB bbcode intel-nuc

Po instalacji ubuntu server 16.04 i serwera dhcp, komputerek służy jako mini router.

PunBB bbcode speedtest

No i pojawił się mini problem, czasem transfer przekracza 100Mb i modem E3372 wywala się...Prawdopodobnie przegrzewa się, wywala błąd "no service" na panelu www (jest to wersja Hi-Link). Ale z tym to sobie poradzę.

14

Jak obiecywałem tak i piszę. Jestem obecnie w lokalizacja Luboń koło Poznania na ulicy Dworcowej. Na play na częstotliwości 2600 modem E3276 Hilink podpięty bezpośrednio do gniazda usb 2.0 wydaje 110Mbit/s do servera skynet w Warszawie. Taka sama sytuacja ale modem wpięty do nexx 3020 daje poziom downloadu na poziomie 93Mbit/s co moim zdaniem jak na chińskiego cudaka jest bardzo dobrym rezultatem.

15 (edytowany przez lgolebio 2017-03-15 14:07:29)

Jestem bardzo zadowolony. Postawiłem sobie Apache2, server vpn (tak tak, vpn na łączu GSM, korzystam z VPS'a z publicznym ip do tunelowania portu 1194 wink )

PunBB bbcode test

http://i63.tinypic.com/33ll079.png