151 (edytowany przez branetre 2017-02-13 22:43:15)

Odp: Obrazy LEDE 17.01-SNAPSHOT

Stronki pod telefonem wyraźnie szybciej się ładują na lede. Natomiast ta prędkość prawie o połowe mniesza to troszkę lipa. Jakoś przeboleje, btw na 2,4 jest tak samo, jak na OFW. Ktoś, coś ? Może jednak da się więcej wydusić smile @Wally ?

152

Jakie ty masz łącze że przy 490Mbps piszesz że masz połowę łącza? Gigabit?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153 (edytowany przez branetre 2017-02-13 22:40:50)

Nie, łącze to światło 100/10 ale telefon spinał się z odległości 3m na 867Mbps, a teraz z 1m mam max 433Mbps.
Edit: Podkreślam że standardowo miałem tyle samo na ofw i dopiero odnalezienie w zakładce advance/wireless pod ofw możliwości wyłączenia mu-mimo (obok włącz 160Mhz) pozwoliło na uzyskanie prędkości 867Mbps.

Cezary napisał/a:

Jakie ty masz łącze że przy 490Mbps piszesz że masz połowę łącza? Gigabit?

Chodziło mi o to że prędkość zgrywania zdjęć z telefonu po wejściu do domu jest o połowe (prawie) wolniejsza. Mam synology i jak wchodzę do domu to wszystkie zdjęcia serwisowe, filmiki, pliki z całego dnia zgrywają się po podłączeniu do wifi.

154

Teraz jest czas na to żebyś pokazał ustawienia Wi-Fi w routerze.

155

Kraj Polska, Kanał taki sam 48, Moc 100mW, szerokość 80Mhz, Szyfrowanie Wpa2 psk, premebuła 10m, Tryb AC, Znam się na sieciach i z tego co w ustawieniach luci mam helikopteta zbudować sie nie uda. Liczę że mu-mimo da się wyłączyć z poziomu kodowania/kompilacji lub cmd.

156

branetre napisał/a:

Kraj Polska, Kanał taki sam 48, Moc 100mW, szerokość 80Mhz, Szyfrowanie Wpa2 psk, premebuła 10m, Tryb AC, Znam się na sieciach i z tego co w ustawieniach luci mam helikopteta zbudować sie nie uda. Liczę że mu-mimo da się wyłączyć z poziomu kodowania/kompilacji lub cmd.

Pokaż, co masz w /etc/config/wireless.

157

Udało się uzyskać 702Mbps ale dopiero na kanale 120DFS. Jest ok Zauważam również że moc nadawania na 120DFS wzrosła o -5db

158

branetre napisał/a:

Udało się uzyskać 702Mbps ale dopiero na kanale 120DFS. Jest ok Zauważam również że moc nadawania na 120DFS wzrosła o -5db

Jak grochem o ścianę...

159

pepe2k napisał/a:
branetre napisał/a:

Jak grochem o ścianę...

Nie mam jak teraz podać configu, a rano jedyne co zdążyłem zrobić to pobawić się kanałami.

160 (edytowany przez mosfit 2017-02-14 16:47:58)

Sukces , udało się powrócić  do OFW na WRT1900acs . Problem polegał na pozostałej  zapisanej konfiguracji na partycji syscfg . Po wyczyszczeniu komendą #mtd erase syscfg i wgraniu FW przez  #mtd write  , uruchomił się poprawnie na drugiej partycji . Bez tego czyszczenia syscfg , wgrywał sie FW ale nie uruchamiał się wgrywany OFW  , tylko cały czas na Lede .
Wole mieć możliwość powrotu chociaż i tak zostaje na Lede .

161

Cezary, masz w planach na dniach wydanie kolejnej wersji? Pytam, bo zastanawiam się czy instalować stable smile

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

162

Oczywiście tak.

163

Zdradzisz mniej więcej kiedy?

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

164

Pewnie w sobotę jak nic się nie zepsuje.

165 (edytowany przez viper_lasser 2017-02-21 18:29:55)

W sobotę planowane jest wydanie stabilnej wersji LEDE ?
Jeśli dobrze wnioskuję to snapshoty to dalej wersja RC a gdzieś pisali że w okolicach 13 lutego już miała wyjść wersja stable ale niestety tylko pół roku wspierana - trochę krótko.

166

Tu masz całą historyjkę: https://lede-project.org/releases/17.01/start

167

@viper_lasser, dokładnie. Przydałaby się wersja LTS wspierana dłużej niż jedynie pół roku.

168

@viper_lasser jak byś dobrze popatrzył to byś zobaczył, że 17.01.0 już jest od wczoraj bodajże.

169 (edytowany przez geos 2017-02-21 23:18:09)

Cezary, robisz tak wiele dla społeczności OpenWRT/LEDE, że a głupio mi prosić o więcej, ale czy planujesz może robienie obrazów LEDE dla rodziny Zyxeli P2812HNU-Fx?

170

Jak pisałem już - nie wiem, zastanawiam  się.

171

uprzejmie proszę o pozytywne rozważenie prośby jeśli nie pociąga za sobą znaczących niedogodności dla Ciebie...

172

geos napisał/a:

uprzejmie proszę o pozytywne rozważenie prośby jeśli nie pociąga za sobą znaczących niedogodności dla Ciebie...

Każdy by chciał psim swędem za darmo. Przy browarku człowiekowi się łatwiej zastanawia. Masz na stronie taki magiczny przycisk "przekaż darowiznę". Może akurat... wink
Nie wspomnę już, że za ten ogrom zaangażowania ze strony Cezarego to przynajmniej połowa społeczności by mogła coś dorzucić od siebie, nie tylko do siebie, do siebie...

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

173

Mam pytanko o szybkosć portu WAN w moim Netgear-e.
Obecnie mam internet 250/10Mb/s, ale za chiny nie moge osiągnąć tej szybości.
jak miałem Gargulca to max miałęm 130Mb/s w speedtesterze, pod LEDE mam max 190Mb/s jest lepiej ale jak podłaczyłem router od dostawcy bezpośrednio do kompa to miałem 240Mb/s  -  super,
WIĘC:
czy można podłaczyć ich router do mojego nie po wan-ie tylko po LAN-e ?
Gdzięś czytałęm o zamianie LAN-u w WAN, ale czy to zwiększy jego przepustowość ?
Podobno mój netgear ma gigabitowy WAn, ale coś mi się wydaje że w mnie przejśćie WAN/LAN jest tłumione - za słaby sprzęt ?
A jak nie to czy w ogóle jest możliwe podłaczenie po LANIE internetu z własnym dhcp i w innej adresacji niż ma moja domowa sieć (xxx.xxx.1.x versus. xxx.xxx.0.x ) czy po prostu machnąc ręką i zmienić domowe ip na te zgodne z "internetowy" ? Bedzie to bezpieczne ? Czy może faktycznie wymienić router ?
Generalnie chcę uzyskać opłaconą prędkość od dostawcy smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

174

To nie jest "tłumienie" tylko po prostu Twój router ma taką wydajność rouing wan->lan przy natowaniu. Kup mocniejszy router.

175

yabba235 napisał/a:

Mam pytanko o szybkosć portu WAN w moim Netgear-e.

Dobrze, że podałeś tyle szczegółów wink to na pewno ułatwi sprawę.

Oczywiście da się zmienić port LAN w WAN. Trzeba odpowiednio skonfigurować sobie vlany http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4531

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office