1 (edytowany przez Gorgoroth 2017-01-25 00:38:27)

Temat: OpenWRT, TP-Link WDR4300, zaniżone transfery

Witam serdecznie.

Posiadam obecnie łącze 250 Mbps. Niestety router TP-Link WDR-4300 na sofcie OpenWRT CC z Luci zaniża transfery na wszystkich interfejsach do ok. 150 Mbps. Poszerpałem w Internecie i szybko doczytałem się, że wynika to z braku wsparcia tego oprogramowania dla sprzętowego NAT oraz że jedynym ratunkiem jest instalacja fabrycznego oprogramowania.

Posty do których dokopałem się pisane były kilka lat temu. Jak rozumiem te informacje są nadal aktualne?
Jeśli tak, to bardzo proszę (jeśli ktoś posiada) o udostępnienie obrazu firmware z wyciętym bootloaderem (bo rzekomo taki jest niezbędny)... Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ linki udostępniane przez Cezarego choćby 3 lata temu są już nieaktywne sad

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mój router to dokładnie TL-WDR4300 Ver:1.7 z zielonymi diodami. I jeszcze jedna informacja bardzo istotna z tego co pamiętam (przez jakiś czas nie śledziłem branży routerów, a pamięć jest ulotna smile ) - mój router przeszedł znaną wszystkim modyfikację pamięci autorstwa pana pepe2k, mianowicie kostka 8 MB została zamieniona na kostkę 16 MB. Czy fabryczne oprogramowanie nie będzie się buntować?

Pozdrawiam! smile

2 (edytowany przez gegu 2017-01-25 06:26:34)

Odp: OpenWRT, TP-Link WDR4300, zaniżone transfery

Fabryczne oprogramowanie oczekuje, że partycja art znajduje się na końcu 8MB, a u Ciebie jest na końcu 16MB.

Coś jak tutaj http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 79#p179279 tylko, że adres bazowy/startowy jest inny - przelicz go sobie. Uboot kończy się na 0x9f020000.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

3

Na głównej stronie eko.one.pl są linki do oryginalnych firmware: http://dl.eko.one.pl/orig/ w sekcji "Download". Po prostu nie szukałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez Gorgoroth 2017-01-25 10:11:03)

Cezary napisał/a:

Na głównej stronie eko.one.pl są linki do oryginalnych firmware: http://dl.eko.one.pl/orig/ w sekcji "Download". Po prostu nie szukałeś.

Szukałem przez Google i w znajdywanych tematach widniały nieaktywne linki. Chociażby domena http://ecco.selfip.net/ którą wskazywałeś niegdyś w swoich postach i rzekomo ona kiedyś zawierała takie obrazy. Czyżby tylko u mnie nie działała ta domena?

@Gegu, dziękuję za fachowe informacje. Niestety dla mnie to czarna magia sad Nie chciałbym zabić mojego routera, a mając niewielkie doświadczenie w takich modyfikacjach mam obawy przed samodzielnym grzebaniem.
Samo wgranie OpenWRT było proste z pomocą tego forum i jego wartościowych użytkowników, router pracował latami bezproblemowo.

Pobrałem obraz wdr4300v1_en_3_14_3_up(150518).bin ale jak rozumiem nie mogę go wgrywać ze względu na 16 MB pamięć.

Czy ja też potrzebuję "kabel usb2tt" i wgrywać "z poziomu uboota"? Zaczynam godzić się z tym, że jedyne co mogę zrobić z tym routerem to wystawić go na Allegro hmm

5

OT: Ta domena nie istnieje od wielu lat. Wszystko jest na eko.one.pl. Znalazłeś forum a nie znalazłeś strony głównej...

OpenWrt nie możesz użyć bo ono zabiera cały obszar dla siebie i na dodatek wskazuje art na końcu flash, a nie pośrodku. Podłącz kabelek, dostaniesz się przez bootloader i musisz wgrać to co masz na ostatnich 64kB do środka flash. Jeżeli to dla Ciebie "czarna magia" to albo tego nie rób albo oddaj router komuś kto to zrobi. Bo jak zepsujesz arta to później tylko problem z radiem będziesz miał.

6

Wskazana przeze mnie nazwa pliku to nie OpenWRT tylko jak rozumiem firmware bez boot przewidziany na pamięć 8 MB (plik pobrany z http://dl.eko.one.pl/orig/).

Nie znam w Trójmieście nikogo kto mógłby to zrobić, a sam nie zamierzam ryzykować dużych problemów z działaniem routera. Nie jestem biegły w tej dziedzinie.

W takim razie dziękuję za informacje, niedługo pojawi się WDR4300 po tuningu na Allegro. Nic więcej nie pozostaje.
Sam sprzęt zdecydowanie warty polecenia, ale nie do 250 Mbps...

7

Cezary napisał/a:

Mam ten sam ruter ale w oryginalnej konfiguracji z oprogramowaniem LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT.

I teraz moje pytanie jest takie czy też nie będę mógł więcej niż 150 Mbit/s wycisnąć z rutera bezprzewodowo w radiu 5GHz ?

Co to ma być za dziwne ustrojstwo skoro jest możliwa Równoczesna transmisja z prędkością 300Mb/s w paśmie 2.4GHz oraz 450Mb/s w paśmie 5GHz, łączna przepustowość 750Mb/s

W dodatku posiadam w laptopie kartę Atheros/Qualcomm QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter

Wiec w czym tutaj jest taki wielki problem ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie smile

8 (edytowany przez Cezary 2020-03-01 07:01:25)

Nie, nie jest możliwa żadna "równoległa" transmisja. Nie wiem gdzie się tak naczytałeś. To taki sam przekręt jak mówienie że masz w komputerze procesory o łącznym taktowaniu 4GHz (bo masz dwa procki każdy taktowny po 2GHz).

Ponad to - mając jedną kartę zawsze łączysz się tylko na jednym paśmie, karta nie ma dwóch interfejsów radiowych tylko jeden. Na dodatek ta karta którą masz jest tylko jednostrumieniowa, więc nie spodziewaj się nie wiadomo jakich osiągów.

9 (edytowany przez Snafriozo 2020-03-01 13:09:59)

Cezary napisał/a:

Nie, nie jest możliwa żadna "równoległa" transmisja. Nie wiem gdzie się tak naczytałeś. To taki sam przekręt jak mówienie że masz w komputerze procesory o łącznym taktowaniu 4GHz (bo masz dwa procki każdy taktowny po 2GHz).

Ponad to - mając jedną kartę zawsze łączysz się tylko na jednym paśmie, karta nie ma dwóch interfejsów radiowych tylko jeden. Na dodatek ta karta którą masz jest tylko jednostrumieniowa, więc nie spodziewaj się nie wiadomo jakich osiągów.

Nie o to mi chodzi bo to co napisałeś doskonale rozumiem tylko gość który rozpoczął ten temat pisze że ma  łącze 250 Mbps i teraz cytat z jego posta cyt: ,,Posiadam obecnie łącze 250 Mbps. Niestety router TP-Link WDR-4300 na sofcie OpenWRT CC z Luci zaniża transfery na wszystkich interfejsach do ok. 150 Mbps. Poszerpałem w Internecie i szybko doczytałem się, że wynika to z braku wsparcia tego oprogramowania dla sprzętowego NAT oraz że jedynym ratunkiem jest instalacja fabrycznego oprogramowania.''

Ja na razie mam łącze 100/100 Mbps ale już niedługo będę zmieniał na 300/300 Mbps i chodzi mi o to czy znajdę siew takiej same sytuacji jak kolega który rozpoczął ten temat i nie będzie możliwe możliwe osiągniecie transferu 300 Mbps ? A ruter ma możliwość transferu  450Mb/s w paśmie 5GHz wiec w czym tu problem a może kolega tak pisze bo ma słabą kartę ? Nie wiem już jak mam to napisać aby było zrozumiałe o co mi chodzi wink

10

było kupić czerwony router a nie czarny, czerwony jest zawsze szybszy ;p

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

11

ambrozy5 napisał/a:

było kupić czerwony router a nie czarny, czerwony jest zawsze szybszy ;p

Ja mam ten ruter różowy z czerwonymi diodami może to dlatego taka sytuacja. Dodałem też silnik od Krajzegi bo ten od prali za bardzo się grzał a teraz jak jest podłączony pod siłę to zasięg jest nawet na 10000 km i nawet w ogóle
nie pobiera prądu ponieważ korzysta z wi-fi power i teraz w całym mieszkaniu mam prąd za darmo  z powietrza.

12

A router jaki masz? Stary 1043 przenosi bez problemu te 250Mbps. Z fastpathem daje 500. Taki r6220 wyciśnie gigabit w porywach. Wszystkie jakiś monitory czy inne liczniki obniżają transfer. I cały czas piszę o kablu, po wifi to inna historia i całkowicie jest inna dla każdego użytkownika. Ja mam w powietrzu w tej chwili widocznych ok 40 sieci, są dni kiedy nie można wycisnąć więcej niż 5MB/s mimo że moje routery i ap pozwalają na więcej.

Wracając do twojego problemu - masz kartę jednostrumieniową AC, czyli wg specyfikacji do 433Mbps brutto. Nie ma bata żebyś przecisnął przez tą kartę 300Mbps rzeczywistego transferu.

13

Cezary napisał/a:

A router jaki masz? Stary 1043 przenosi bez problemu te 250Mbps. Z fastpathem daje 500. Taki r6220 wyciśnie gigabit w porywach. Wszystkie jakiś monitory czy inne liczniki obniżają transfer. I cały czas piszę o kablu, po wifi to inna historia i całkowicie jest inna dla każdego użytkownika. Ja mam w powietrzu w tej chwili widocznych ok 40 sieci, są dni kiedy nie można wycisnąć więcej niż 5MB/s mimo że moje routery i ap pozwalają na więcej.

Wracając do twojego problemu - masz kartę jednostrumieniową AC, czyli wg specyfikacji do 433Mbps brutto. Nie ma bata żebyś przecisnął przez tą kartę 300Mbps rzeczywistego transferu.

Ja to nie wiem jakim językiem trzeba tutaj pisać bo przecież cały czas gadamy o  TP-Link WDR4300 więc jaki mam mieć ruter. Tobie też o kolor chodzi ? big_smile  ( to żarcik oczywiście )
Przeczytaj pierwszy post gościa który zaczął ten temat bo widzę, że dawno to czytałeś i nie łapiesz w o gole o co mi chodzi bo on tam pisze że z tego rutera wyciska tylko 150 Mb/s. Gość może ma kartę Wi-fi do 150 Mbps a tego nie wie i liczy na większy transfer bo ruter na tyle pozwala. Nie woiem tez czemu mnie pytasz o te zakłócenia z każdym razem jak ja jestem sam w polu. Mi centralnie chodzi o to ze jak zapodam ten net taki 300/300 Mbps to czy ten ruter da se rade. bo ja tu o grzybach a ty o rybach wink A jeśli chodzi o te zakłócenia innych sieci to jestem sam w polu daleko od jakiejkolwiek użytkowników telefonów wi- fi itp. Przepraszam że tek pól żartem pół serio piszę o tym wszystkim ale jakoś nie mogę uzyskać odpowiedzi na proste pytanie. smile

https://i.imgur.com/02qxwZ4.png

14

Tak, router da radę.
Nie, twoja karta na to nie pozwala.
To że jesteś  w polu nie oznacza w ogóle nie nie ma nic w powietrzu na częstotliwościach 2.4GHz czy 5GHz.
I nie, nie pamiętam w ogóle kto używa jakiego routera, tym bardziej że to nie ty założyłeś ten wątek i nie napisałeś o jakim routerze mowa. To że piszesz w tym wątku wcale nie oznacza że masz taki sam, czego dowodzi wiele innych wątków na tym forum.

Odpowiedziałem na pytania?

15

Cezary napisał/a:

Tak, router da radę.
Nie, twoja karta na to nie pozwala.
To że jesteś  w polu nie oznacza w ogóle nie nie ma nic w powietrzu na częstotliwościach 2.4GHz czy 5GHz.
I nie, nie pamiętam w ogóle kto używa jakiego routera, tym bardziej że to nie ty założyłeś ten wątek i nie napisałeś o jakim routerze mowa. To że piszesz w tym wątku wcale nie oznacza że masz taki sam, czego dowodzi wiele innych wątków na tym forum.

Odpowiedziałem na pytania?

Napisałem wyżej i zawsze piszę jaki mam ruter tylko tym razem nie powtarzam cyferek i nawy bo to jest w wątku na temat tego rutera i i o tym modelu rozmawiamy cyt: ,, Mam ten sam ruter ale w oryginalnej konfiguracji z oprogramowaniem LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT."

I teraz w końcu wiem iż ten ruter TP-LINK TL-WDR4300 da radę sobie z takim transferem no bo dziwne aby nie dał jak ma takie możliwości. Lecz dziwi mnie to czemu te gość który zaczął ten watek ma ten problem, że nie może wyjść z tego transferu powyżej 150 Mbps i musi wgrać oryginalne oprogramowanie TP-linka aby osiągnąć swoje 250 Mbps  ? smile

16

Post jest z 2017 roku, z openwrt w wersji CC. W CC nie było takich wynalazków jak mamy teraz (flow offload).

17

Cezary napisał/a:

Post jest z 2017 roku, z openwrt w wersji CC. W CC nie było takich wynalazków jak mamy teraz (flow offload).

Dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi i przede wszystkim składam wyrazy podziwu a zarazem szacunku za wiedzę którą posiadasz. Pozdrawiam bo w dzisiejszych czasach zdrowie jest niezbędne oraz cierpliwość co do niektórych osób ;P Szacun Mistrzu wink

18 (edytowany przez ambrozy5 2020-03-01 20:10:36)

czasy się zmieniły i bez procka arm 2c+ necik nie będzie zapierniczał jak dziki po wifi , pppoe też swoje robi,  software offloading  to ratunek dla paździochów qca /mt żeby to jakoś działało . masz szybkie łącze to sobie kup odpowiednio wydajny router i tyle  smile plus jeszcze zaszumienie otoczenia i zakłócenia np z słabej jakości zasilaczy etc

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

19

ambrozy5 napisał/a:

czasy się zmieniły i bez procka arm 2c+ necik nie będzie zapierniczał jak dziki po wifi , pppoe też swoje robi,  software offloading  to ratunek dla paździochów qca /mt żeby to jakoś działało . masz szybkie łącze to sobie kup odpowiednio wydajny router i tyle  smile plus jeszcze zaszumienie otoczenia i zakłócenia np z słabej jakości zasilaczy etc

No i widzisz teraz to się rozumie mistrzu odpowiedziałeś super fachowo i również szacuneczek za to oraz na leżą się ogromne  podziękowania za pomoc i wartościową podpowiedz. Teraz jestem zadowolony i w końcu uśmiechnięty wink

20 (edytowany przez Snafriozo 2020-03-01 23:53:09)

Jaki polecacie ruter i kartę  wi-fi ?

21

Jak to mówi klasyk: "kup najlepszy na jaki Cię stać"
@ambrozy5 dał Ci jakiś kierunek a lista jest dłuuuga, więc sobie przefiltruj i niech moc będzie z Tobą smile
https://openwrt.org/toh/views/toh_standard_all

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

22

ambrozy5 napisał/a:

A co to jest i do czego służy ten offloading i czy włączenie tej funkcji zwiększa pobór mocy i bardziej katuje ruter bo mam taka opcję i chciałem sprawdzić jak to działa i co to daje lub co to psuje bo może być jeszcze i tak wink  https://i.imgur.com/TJSqCZ1.png

23

Nie, nie zwiększa poboru mocy. Zmienia za to sposób przesyłania pakietów w kernelu co powoduje większe transfery pomiędzy wan a lan.

24

Cezary napisał/a:

Nie, nie zwiększa poboru mocy. Zmienia za to sposób przesyłania pakietów w kernelu co powoduje większe transfery pomiędzy wan a lan.

A kolega wyżej napisał,że oftware offloading  to ratunek dla paździochów i ciekawe co miał dokładnie na myśli.
a tak ogólnie to czemu ta opcja nie jest włączona od początku instalacji i czemu są tam dwie możliwości wyboru tak jak na screenie wyżej i co to tak naprawdę robi  każda z tych opcji które można zaznaczyć ? Fajnie że odpowiadasz na te pytania bo mało kto wie takie rzeczy a raczej bardziej bym powiedział, że wie o tym garstka ludzi.

25

Snafriozo napisał/a:

A kolega wyżej napisał,że oftware offloading  to ratunek dla paździochów i ciekawe co miał dokładnie na myśli.

Pewnie różnych dziadów, których nie stać na porządny sprzęt. Jest jeszcze kategoria takich, którzy trzymają się rupieci ze skąpstwa.  Pozdrawia "Paździochowa" z routerem 500 MHz z offloadingiem smile