1 (edytowany przez Cezary 2018-06-22 08:40:53)

Temat: RouterDatabase

Nudziłem się wczoraj i szczerze znienawidziłem odpowiadanie na kolejne mejle typu "co kupić żeby miało dwa usb...", więc postanowiłem zrobić własną wyszukiwarkę routerów. Mamy już i wiki.openwrt.org, mamy WikiDevi ale ciężko mi się w nich szuka. Wygląda także na to że wątek Co kupić? Poradnik kupującego też nie pomaga... Stworzyłem więc  RouterDatabase.

Baza ma trochę inną budowę niż w/w - nie zawiera szczegółów technicznych typu model pamięci flash czy dokładne oznaczenie procesora, skupia się zaś na właściwościach routerów - np. ilości portów LAN czy dostępność portów USB. Obsługa nie powinna nastręczać problemu - na pierwszym ekranie musimy podać czego szukamy, np:
- część nazwy: "tp", "link", "archer"
- zaznaczyć pole wyboru, np. zaznaczenie "Wi-Fi 5 (802.11ac) " i "USB 3.x" spowoduje wyszukanie wszystkich routerów które mają interfejs radiowy AC i mają porty USB w standardzie 3.x
- wyszukać konkretne routery które mają np. wbudowaną baterię czy 128MB flash (lub więcej). Jeżeli wprowadzimy np. w polu "Ilość pamięci FLASH" wartość "16" to znajdzie wszystkie routery z 16MB lub więcej pamięci flash. Jeżeli chcemy wyszukać routery które mają dokładnie 16MB to podajemy wartość poprzedzoną znakiem równości, czyli "=16".

Klikając na wyniki wyszukiwana można obejrzeć informacje szczegółowe o danym routerze lub wybrać kilka modeli i porównać ich właściwości.

Projekt standardowo oparty jest o ten sam szablon co całe eko.one.pl, więc da się obsługiwać z poziomu tabletu czy smartfona.

W chwili obecnej dodałem ponad 200 modeli różnych routerów. Dodawane są one przeze mnie ręcznie, więc chwilę potrwa zanim zweryfikuję dane i dodam nowe. Jeżeli ktoś ma jakieś wnioski co do działania projektu - zachęcam do napisania odpowiedzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: RouterDatabase

Troszeczkę duży jest ten formularz, tj. sporo miejsca się marnuje, przez co trzeba sporo przewijać. Nie da rady tego formularza skompaktować bardziej, tak by kilka pól weszło na jedną linijkę? Popatrz na te checkbox'y, muszą być jeden pod drugim? Albo też te USB i ilość portów USB, nie da rady z tych dwóch linijek zrobić jednej?

Idąc dalej, weźmy ten przykład z Archer C2600 -- jak rozumieć te interfejsy radiowe? Teoretycznie ten router po na 2,4G jest w stanie ciągnąć 800 mbit/s, a tam jest tylko 150/300. Podobnie z 5G, gdzie jest 433-3200. Generalnie piję do tego, że nie ma informacji ile faktycznie producent deklaruje.

Będziesz uzupełniał tę bazę o rozpiskę podzespołów, tj. model procka, fotki pcb, itp?

3

Formularz muszę jakoś skompaktować - wyjdzie mi w praniu.

W ogóle się nie skupiam nad tym czy on ma 300 czy 800Mbps po 2.4. Bardziej zależało mi na pokazanie że ma radio 2.4GHz "N" oraz drugie 5GHz AC.

Fotka routera by się przydała. Płytki itd już niekoniecznie, bo nie ma komu robić zdjęć a ja wszystkich routerów też nie posiadam.

4

Ja fotki swoich routerów robiłem, to zawsze mógłbym podrzucić. big_smile
W sumie mam ofotkowane: Archer C2600, MR3020, Archer MR200, WR1043ND v2,  Archer C7 v2 i Archer C20i (choć jeszcze nieopisany).

5

Iomega    iConnect - nie ma modemu 4G
Huawei EchoLife HG553 - uwaga nie działa modem xDSL

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

6

mavcin napisał/a:

Iomega    iConnect - nie ma modemu 4G
Huawei EchoLife HG553 - uwaga nie działa modem xDSL

Tak jest.

7

Jeszcze by się przydało szukanie zbliżonych wartości do podanej, bo przykładowo częstotliwość procka jest bardzo zmienna. Ktoś wpisze 1700MHz, której w danej chwili nie ma, to niech wyświetli najbliższy 1800MHz lub 1600MHz.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

8

lub menu z wyborem dostępnych wartości.
Ostatecznie można by zaznaczyć opcję jako minimum i wyszukiwać sprzęt który ma tyle samo lub więcej.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

9

To drugie jest prostsze do realizacji. Więc jak wpiszesz 800 to szuka 800 i więcej, jak wpiszesz 1 w usb to szuka 1 i więcej itd.

10

a może suwaki do wybierania wartości od do? jak np. tutaj http://www.gsmarena.com/search.php3

11

Niestety tu nie mają zastosowania. Bo co oznacza wartość max dla liczby portów USB czy częstotliwości zegara? Chyba że bazować na tym co jest już w bazie wpisane i te wartości traktować jako min-max.

12

Dodałem wyszukiwanie po wartości takiej samej lub większej. Czyli można wprowadzić np. częstotliwość procka 1100  i znajdzie wszystko co ma tyle lub więcej.

13

Może da się tak zrobić żeby strzałka w opisie urządzenia prowadziła do listy wcześniej wyszukanych rządzeń a nie do samej wyszukiwarki?

EA4500 - przydało by się info o wersji albo uwaga v3 nie wspierane

14

Nie chcę umieszczać tu informacji o niewspieranych wersjach. Spójrz na etykietkę ea4500, bo chyba na niej nie ma informacji że jest to wersja v1.

15

Zyxele P-2812HNU mają zaznaczone port LAN 1000Mbps - tak, 0

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

16

Heinz napisał/a:

Zyxele P-2812HNU mają zaznaczone port LAN 1000Mbps - tak, 0

Poprawiłem.

17

mavcin napisał/a:

Może da się tak zrobić żeby strzałka w opisie urządzenia prowadziła do listy wcześniej wyszukanych rządzeń a nie do samej wyszukiwarki?

Na razie dodałem otwieranie w nowym oknie informacji szczegółowych, choć to takie sobie rozwiązanie. Trzeba będzie nad tym pomyśleć.

18

Fajne - smile   -  a dało by się  tak zrobić  by wynik  wyszukiwania  był  pokazany razem z właściwościami  w  tabelce ( przenajmniej  te podstawowe   ram , flesh ,procek )   tak  aby od razu było porównanie   -  np. wybieram  procek 2 rdzenie - , usb 3,0  > wyszukaj  -widze kilka  routerów  i jest  porównanie

19

Technologicznie się da, ale tych parametrów jest dużo. Jak umieści się je wszystkie (lub dużo) to będzie to identycznie jak na wiki openwrt - dużo kolumn, trzeba przewijać i mało czytelne bo nie wiadomo który rekord jest od czego.

20

ok - rozumie  .Proponuję  dodać  na "belkę" forum  lub  na eko  kolo statystyk  smile

21

HG553 nie ma Wifi N ani A tylko B/G a CPU ma 2 rdzenie.

22 (edytowany przez badziewiak 2017-01-22 01:39:26)

WRT3200ACM ma port Combo eSATA/USB 2.0. Może to mylić, że ma zarówno USB2 i SATA, podczas gdy jest to w jednym fizycznym gnieździe.
http://www.linksys.com/us/p/P-WRT3200ACM/

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

23

Jak większość tych nowych linksysów, tak. Ale chyba nie będę tego specjalnie rozróżniał, bo za duże zamieszanie by było.

24

Zyxele P-2812HN Odłączane anteny Wi-Fi nie

25

mavcin napisał/a:

Zyxele P-2812HN Odłączane anteny Wi-Fi nie

F3 miało odkrecane anteny. F1 ma na stałe?

EDIT: tak, F1 ma na stałe smile Znalazłem na obrazkach.