Temat: RouterDatabase
Nudziłem się wczoraj i szczerze znienawidziłem odpowiadanie na kolejne mejle typu "co kupić żeby miało dwa usb...", więc postanowiłem zrobić własną wyszukiwarkę routerów. Mamy już i wiki.openwrt.org, mamy WikiDevi ale ciężko mi się w nich szuka. Wygląda także na to że wątek Co kupić? Poradnik kupującego też nie pomaga... Stworzyłem więc RouterDatabase.
Baza ma trochę inną budowę niż w/w - nie zawiera szczegółów technicznych typu model pamięci flash czy dokładne oznaczenie procesora, skupia się zaś na właściwościach routerów - np. ilości portów LAN czy dostępność portów USB. Obsługa nie powinna nastręczać problemu - na pierwszym ekranie musimy podać czego szukamy, np:
- część nazwy: "tp", "link", "archer"
- zaznaczyć pole wyboru, np. zaznaczenie "Wi-Fi 5 (802.11ac) " i "USB 3.x" spowoduje wyszukanie wszystkich routerów które mają interfejs radiowy AC i mają porty USB w standardzie 3.x
- wyszukać konkretne routery które mają np. wbudowaną baterię czy 128MB flash (lub więcej). Jeżeli wprowadzimy np. w polu "Ilość pamięci FLASH" wartość "16" to znajdzie wszystkie routery z 16MB lub więcej pamięci flash. Jeżeli chcemy wyszukać routery które mają dokładnie 16MB to podajemy wartość poprzedzoną znakiem równości, czyli "=16".
Klikając na wyniki wyszukiwana można obejrzeć informacje szczegółowe o danym routerze lub wybrać kilka modeli i porównać ich właściwości.
Projekt standardowo oparty jest o ten sam szablon co całe eko.one.pl, więc da się obsługiwać z poziomu tabletu czy smartfona.
W chwili obecnej dodałem ponad 200 modeli różnych routerów. Dodawane są one przeze mnie ręcznie, więc chwilę potrwa zanim zweryfikuję dane i dodam nowe. Jeżeli ktoś ma jakieś wnioski co do działania projektu - zachęcam do napisania odpowiedzi.