26

Odp: Gargoyle nie radzi sobie z 150Mbit łączem?

Panowie, dziękuję Wam bardzo za Wasz czas i chęć pomocy.
Już zamówiłem nowy.
Pozdrawiam!

27 (edytowany przez intruder 2016-12-18 18:08:36)

Routera z silniejszym radiem niż ma 1043ND v2 to raczej nie znajdziesz.

Z 5 GHz czy to w N czy AC to jest tak, że za pierwszą ścianą masz RSSI o 1/3 mniejsze względem pomieszczenia w którym stoi. Za drugą o 2/3. Za trzecią nie masz wcale. I jeśli ma dodatkowo kiepskie 2,4 to jesteś w czarnym lesie.

Ja osobom powyżej 100 Mb zazwyczaj doradzam Asusa AC56U z Tomato (trudny do kupienia i tylko używka) lub Archer C5 v1 z Gargoyle. Z racji dostępności decydują się na TP-Linka.

28

intruder napisał/a:

Z 5 GHz czy to w N czy AC to jest tak, że za pierwszą ścianą masz RSSI o 1/3 mniejsze względem pomieszczenia w którym stoi. Za drugą o 2/3. Za trzecią nie masz wcale. I jeśli ma dodatkowo kiepskie 2,4 to jesteś w czarnym lesie.

Ja osobom powyżej 100 Mb zazwyczaj doradzam Asusa AC56U z Tomato (trudny do kupienia i tylko używka) lub Archer C5 v1 z Gargoyle. Z racji dostępności decydują się na TP-Linka.

Za późno. Już zamówiony, zapłacony. Czekam na kuriera.
Jak nie będzie dawał rady togo oddam (zawsze mam 14 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny).

29 (edytowany przez dzwiecu 2016-12-22 19:12:48)

intruder napisał/a:

W moim przypadku nie obejdzie się bez routera z anteną 2,4 i 5GHz. 2,4 w moim domu po prostu nie wyrabia. Wystarczy, że włączę córce film na TV, który ogląda z domowego serwera, a syn ogląda YT na telefonie (powiedzmy) i już się zaczynają problemy. A tak to TV działa na paśmie 5GHz, telefon na 2,4 i wszyscy są zadowoleni.
A jeżeli chodzi o Tp-Linka, którego wymieniłeś to jakoś już mi się soft z tego routera "opatrzył". Na Synology, który kupiłem mam więcej opcji (i dostęp z telefonu kiedy jestem poza domem).

30

Na Synology, który kupiłem mam więcej opcji (i dostęp z telefonu kiedy jestem poza domem).

raczej wątpliwe to stwierdzenie   nie  rozumiesz  założeń open source   . Różnica jest taka  że  teraz masz ładnie opakowane  i podane  na  "tacy"    Stosunek  ceny  do możliwości  też  jest  dyskusyjny

31 (edytowany przez dzwiecu 2016-12-23 07:40:42)

ad2014 napisał/a:

Na Synology, który kupiłem mam więcej opcji (i dostęp z telefonu kiedy jestem poza domem).

raczej wątpliwe to stwierdzenie   nie  rozumiesz  założeń open source   . Różnica jest taka  że  teraz masz ładnie opakowane  i podane  na  "tacy"    Stosunek  ceny  do możliwości  też  jest  dyskusyjny

Rozumiem, że to forum ludzi ceniących open source i zalet całej tej idei. Kiedy kupowałem Tp-Linka faktycznie moim priorytetem była cena urządzenia. Do tego możliwość rozszerzenia jego możliwości np. Gargoyle była dla mnie wielką zaletą. Ale w tej chwili mam inne priorytety i inny próg cenowy przy zakupie routera. Dlatego wybrałem coś takiego. Możliwość sterowania urządzeniem za pomocą telefonu spoza domu jest dla mnie niezmiernie ważna. A stosunek możliwości do ceny nie ma tu (dla mnie) żadnego znaczenia. Chciałem kupić akurat to urządzenie i kupiłem. Opłacalność tego zakupu nie ma tu nic do rzeczy.

W ogóle to się zrobił straszny off-top.

32

dzwiecu napisał/a:

Rozumiem, że to forum ludzi ceniących open source i zalet całej tej idei.

To nie jest kwestia ideologii. To jest forum poświęcone OpenWRT i pochodnych. A tak się składa, że OpenWRT jest właśnie open source.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220