Temat: Gargoyle nie radzi sobie z 150Mbit łączem?
Witam.
Mam Tp-Link 1043ND v1. Od kilkudziesięciu miesięcy używam Gargoyle. Uwielbiam tę nakładkę, bardzo przyzwyczaiłem się do tych wszystkich statystyk i wykresów.
Jest tylko jedno ALE. Gdy prędkość mojego łącza wzrosła do 100Mbit/sek. musiałem wyłączyć QoS, ponieważ włączone ograniczało mi prędkość pobierania. Oczywiście w QoS wpisałem max prędkość up i downloadu zgodnie w nowymi wartościami od ISP. Ostatnio zwiększyłem prędkość do 150Mbitów i pojawił się większy problem. Z wyłączonym QoS i ustawieniami fabrycznymi prędkość połączenia oscylowała w okolicach ~80Mbitów. Kiedy podłączę się bezpośrednio to urządzenia, które dał mi ISP, prędkość jest OK - czyli prawie 150.
Wgrałem więc sobie OpenWRT (z Luci) i na tym sofcie prędkość była OK. Sprawa jednak jest taka, że nie do końca ogarniam Luci. Brakuje mi tych wykresów i statystyk, brakuje mi dostępu z zewnątrz do "poziomu" WWW.
Wiem, że w OpenWRT da się to wszystko zrobić jak to jest w Gargoyle (w końcu Gargoyle to nakładka). Ale po co mam wymyślać koło na nowo. Nie mam czasu, ochoty, ani cierpliwości do robienia z Luci Gargoyle ![]()
Pytanie brzmi. W jaki sposób mogę skonfigurować Gargulca, aby osiągać 100% wydajności mojego łącza tak jak ma to miejsce w przypadku LuCi?