Temat: Gargoyle nie radzi sobie z 150Mbit łączem?

Witam.

Mam Tp-Link 1043ND v1. Od kilkudziesięciu miesięcy używam Gargoyle. Uwielbiam tę nakładkę, bardzo przyzwyczaiłem się do tych wszystkich statystyk i wykresów.
Jest tylko jedno ALE. Gdy prędkość mojego łącza wzrosła do 100Mbit/sek. musiałem wyłączyć QoS, ponieważ włączone ograniczało mi prędkość pobierania. Oczywiście w QoS wpisałem max prędkość up i downloadu zgodnie w nowymi wartościami od ISP. Ostatnio zwiększyłem prędkość do 150Mbitów i pojawił się większy problem. Z wyłączonym QoS i ustawieniami fabrycznymi prędkość połączenia oscylowała w okolicach ~80Mbitów. Kiedy podłączę się bezpośrednio to urządzenia, które dał mi ISP, prędkość jest OK - czyli prawie 150.

Wgrałem więc sobie OpenWRT (z Luci) i na tym sofcie prędkość była OK. Sprawa jednak jest taka, że nie do końca ogarniam Luci. Brakuje mi tych wykresów i statystyk, brakuje mi dostępu z zewnątrz do "poziomu" WWW.
Wiem, że w OpenWRT da się to wszystko zrobić jak to jest w Gargoyle (w końcu Gargoyle to nakładka). Ale po co mam wymyślać koło na nowo. Nie mam czasu, ochoty, ani cierpliwości do robienia z Luci Gargoyle big_smile

Pytanie brzmi. W jaki sposób mogę skonfigurować Gargulca, aby osiągać 100% wydajności mojego łącza tak jak ma to miejsce w przypadku LuCi?

2

Odp: Gargoyle nie radzi sobie z 150Mbit łączem?

1. Wgraj ostatnią wersję gargoyle.
2. Wyłącz sprawdzanie wyszukiwanych stron, właśnie wykresy połączeń itd.
3. Kup mocniejszy router

Choć te 80Mbitów to coś mało trochę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

U mnie 1043ND v2 na Gargoyle v1.6.2.2 po LAN dawał 96 Mbps ze 100.

Po LAN miałem do 78 Mbps, bo w związku z dużej ilością sieci nie chciał pracować na 40 MHz.

Na Trzepaku Gość wstawiał zrzuty z WLAN ponad 100 Mbps.

4 (edytowany przez gegu 2016-12-17 13:20:36)

Na 1043nd v1.10 z 1.9.1.2 i wyłączonym bw_mon osiągam po kablu jakieś 120Mbit downloadu. Po 2,4Ghz jakieś 40-60Mbit, jednak u mnie w bloku każdy ma router wifi. Na wdr3600 z 1.9.1.2 osiągam jakieś 140Mbit downloadu po kablu i jakieś 95Mbit po 5Ghz. Tak jak pisze Cezary, tylko mocniejszy router może pomóc.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

5

Cezary napisał/a:

1. Wgraj ostatnią wersję gargoyle.
2. Wyłącz sprawdzanie wyszukiwanych stron, właśnie wykresy połączeń itd.
3. Kup mocniejszy router

Choć te 80Mbitów to coś mało trochę.

1. Wersja Gargoyle była najnowsza (chwilowo mam oryginalny soft i nie chcę się za to brać, bo domownicy używają).
2. Popatrzę.
3. Gdzieś na forum widziałem poradnik jaki router kupić - rozważę to.  A tak BTW to te sugerowane routery na forum (na pewno wiesz o jakie mi chodzi) obsługują OpenWRT?

Te 80 Mbit to mega mało, bo na OpenWRT działa z max. prędkością.

6 (edytowany przez dzwiecu 2016-12-17 20:42:43)

intruder napisał/a:

U mnie 1043ND v2 na Gargoyle v1.6.2.2 po LAN dawał 96 Mbps ze 100.

Po LAN miałem do 78 Mbps, bo w związku z dużej ilością sieci nie chciał pracować na 40 MHz.

Na Trzepaku Gość wstawiał zrzuty z WLAN ponad 100 Mbps.

Generalnie po WiFi nie oczekuję dużej wydajności. Po pierwsze sieci WiFi wokoło mam ogrom - tłok straszny. A niestety z sześciu urządzeń którymi łączę się po WiFi z routerem (telefony, telewizory itp.) tylko dwa mają opcję pracy w paśmie 5GHz sad
Komputery stacjonarne podpinam tylko i wyłącznie kablem.

7

dzwiecu napisał/a:

3. Gdzieś na forum widziałem poradnik jaki router kupić - rozważę to.  A tak BTW to te sugerowane routery na forum (na pewno wiesz o jakie mi chodzi) obsługują OpenWRT?

Ten wątek był tylko o routerach obsługiwanych przez openwrt.

8

Ja na WR1043NDv1 z włączonym SQM wyciągnę ok. 110Mb na kablu i ok 60-90Mb po WiFi.
Bez SQM/QoS bez problemu po kablu cisnę 120Mb (max prędkość mojego łącza). Oczywiście to przy jednym kliencie. Przy kilku urządzeniach korzystających aktywnie z sieci już tych prędkości nie zobaczę ale mimo wszystko 50-60Mb na WiFi wycisnę.

Ogólnie rzecz biorąc jak na 6 letni sprzęt jestem zaskoczony jego wydajnością.

To na czystym OpenWRT bez Gargoyle lub LuCI.

9

Xemidra napisał/a:

Ja na WR1043NDv1 z włączonym SQM wyciągnę ok. 110Mb na kablu i ok 60-90Mb po WiFi.
Bez SQM/QoS bez problemu po kablu cisnę 120Mb (max prędkość mojego łącza). Oczywiście to przy jednym kliencie. Przy kilku urządzeniach korzystających aktywnie z sieci już tych prędkości nie zobaczę ale mimo wszystko 50-60Mb na WiFi wycisnę.

Ogólnie rzecz biorąc jak na 6 letni sprzęt jestem zaskoczony jego wydajnością.

To na czystym OpenWRT bez Gargoyle lub LuCI.

Na czystym LuCI u mnie miałem po kablu 150Mbit. I o tym właśnie ten wątek.

10

Cezary, jak się okazało będę musiał wybrać opcję z zakupem silniejszego routera.

Wczoraj wgrałem oryginalny soft i chyba zepsułem ten sprzęt. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo ani nie wyłączyłem prądu w trakcie ani nic dziwnego nie robiłem. Ponad to zabieg wgrywania softu (czy to Gargoyle, DD-Wrt, OpenWRT czy oryginalnego) robiłem już wcześniej kilkanaście razy.

Na chwilę obecną w moim routerze świeci tylko dioda power (wtedy gdy wszystkie kable LAN nie są podpięte).
Kiedy włączę router włączają się na chwilę wszystkie diody, później na chwilę wyłączają, a później znów szybko (wszystkie) raz migną - i to jest koniec.

Pod adresem 192.168.1.1 router się nie zgłasza.
Także: lipa sad

11

Ubiłeś to ubiłeś, zdarza się. Reanimuj go i już.

12 (edytowany przez Xemidra 2016-12-18 15:43:11)

dzwiecu napisał/a:

To może zamiast pakować się w Gargoyle (czy nowy router) po prostu skorzystasz z czystego OpenWRT?

13

Cezary napisał/a:

Zabawa w kable szeregowe czy kable od Nokii to nie dla mnie.
Pójdzie do szafy.

14

Xemidra napisał/a:
dzwiecu napisał/a:

To może zamiast pakować się w Gargoyle (czy nowy router) po prostu skorzystasz z czystego OpenWRT?

Moje powody i pobudki opisałem w pierwszym poście.

15

Cezary napisał/a:

Rozglądałem się za nowym routerem i w oko wpadł mi Synology RT1900AC. Orientujesz się czy jest już na ten sprzęt alternatywne oprogramowanie typu OpenWRT?

16

dzwiecu napisał/a:
Cezary napisał/a:

Rozglądałem się za nowym routerem i w oko wpadł mi Synology RT1900AC. Orientujesz się czy jest już na ten sprzęt alternatywne oprogramowanie typu OpenWRT?

Nie, nie ma. Najpierw sprawdź ich soft, wygląda naprawdę ciekawie (przynajmniej na screenshotach).

17

Cezary napisał/a:
dzwiecu napisał/a:
Cezary napisał/a:

Nie, nie ma. Najpierw sprawdź ich soft, wygląda naprawdę ciekawie (przynajmniej na screenshotach).

Jestem w trakcie oglądania na YT co ten soft zawiera. Mnie się podoba. Poza tym mam NAS serwer od Synology właśnie - spełnia wszelkie moje oczekiwania. Niestety opinie na temat stabilności i zasięgu WiFi są skrajnie różne. sad

18

Nie znam nikogo kto go ma, sam też nie miałem z nim styczności. Więc - ryzyk-fizyk.

19

dzwiecu napisał/a:

Pójdzie do szafy.

Ten model ma przecież UBoot anty-cegła, zakładając, że na jakimś etapie wgrałeś oryginalne oprogramowanie w najnowszej wersji. Nie sprawdzałeś tego?

20

Xemidra napisał/a:
dzwiecu napisał/a:

Pójdzie do szafy.

Ten model ma przecież UBoot anty-cegła, zakładając, że na jakimś etapie wgrałeś oryginalne oprogramowanie w najnowszej wersji. Nie sprawdzałeś tego?

Możesz coś więcej na ten temat napisać? Jedyne co znalazłem to rozwiązanie z kablami.

21

Wciśnij reset, przytrzymaj go i podłącz zasilanie. Jak zapali się led od wps to masz. Potrzebujesz serwer tftp na adresie 192.168.0.66, ten plik: http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1 … covery.bin , router sam pobierze z serwera tftp go i wgra. O ile masz w miarę nowy bootloader.

22 (edytowany przez dzwiecu 2016-12-18 17:46:47)

Cezary napisał/a:

Wciśnij reset, przytrzymaj go i podłącz zasilanie. Jak zapali się led od wps to masz. Potrzebujesz serwer tftp na adresie 192.168.0.66, ten plik: http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1 … covery.bin , router sam pobierze z serwera tftp go i wgra. O ile masz w miarę nowy bootloader.

Niestety led od WPS nie zaświecił. sad

... zaraz zaraz. Tu nie ma leda od WPS. Ja mam tylko ledy od PWR, SYS, WLAN, 4 do 1, WAN, USB, QSS.

23

wps==qss

24

Xemidra napisał/a:
dzwiecu napisał/a:

Pójdzie do szafy.

A oprogramowanie wgrałem jakieś starsze, i to po niemiecku, bo najnowsze za Chiny nie chciało dać się wgrać.
Na oryginalnym (tym niemieckim, starszym) wszystko działało. Ale przy próbie wgrania najnowszego posypał się biedaczek big_smile

25 (edytowany przez dzwiecu 2016-12-18 17:53:00)

Cezary napisał/a:

wps==qss

Czyli wnioskując po objawach - nie ma szans bez kabli naprawić...
Poza tym wciśnięcie RESET na już włączonym routerze nic, ale to nic nie daje.

... szkoda, że im więcej czytam testów tego Synology tym więcej jest złych wiadomości.
Jeżdżą po nim ci testujący za zasięg WiFi 2,4 i 5 GHz. sad
Opinie kupujących w sklepach są zazwyczaj pozytywne. Zazwyczaj.... sad