1

Temat: Dwa AP jeden SSID - 1043ND - LUCI

Robił ktoś już takie kombinacje ?
Z tego co wyczytałem, to w drugim routerze:
- wyłączamy DHCP
- przypisujemy na sztywno IP
- podłączamy do gniazda LAN.

Tylko nie wiem jak z kanałami - powinny być takie same ?

2

Odp: Dwa AP jeden SSID - 1043ND - LUCI

Wszystko jedno, nie muszą być takie same kanały.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Proszę:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy … tzrepeater
i tu coś jeszcze na ten temat:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=678

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

4

Cezary napisał/a:

Wszystko jedno, nie muszą być takie same kanały.

Nie zgadzam się z tobą Cezary; AP muszą mieć różne kanały.
Dodatkowo kanały muszą być odpowiednio "oddalone". Dla pasma 2,4 GHz używamy 1, 6 i 11 kanału.
W Polsce można też zamiast kanału 11 użyć 13, ale nie wszystkie urządzenia to obsługują.

W innych przypadkach (ten sam kanał lub sąsiednie kanały) AP będą się wzajemnie zakłócać i spadnie nam wydajność sieci.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

5

Pytanie było: "Tylko nie wiem jak z kanałami - powinny być takie same ?" odpowiedziałem "Wszystko jedno, nie muszą być takie same kanały.". Więc z czym się nie zgadzasz, bo napisałeś dokładnie to samo?

6

Nie mam zamiaru toczyć wojny o semantykę. Ty napisałeś, że nie muszą być takie same, co może sugerować, że mogą być takie same. Ja napisałem, że nie mogą być takie same. I chcę byś mnie dobrze zrozumiał. Nie uważam, że nie masz racji, tylko że się z Tobą nie zgadzam. Nie sprawdzałem jak zachowa się sieć jeśli dwa AP o tym samym SSID będą pracowały na tym samym kanale. Na pewno będą sobie na wzajem przeszkadzać. Co znacznie ograniczy przepustowość sieci. Natomiast jeśli ustawimy różne kanały to każdy AP będzie pracował niezależnie z maksymalną dostępną przepustowością. Tak realizowane są sieci w dużych obiektach, gdzie może pracować kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt AP z tym samym SSID.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

7

Oczywiście że tak. Mogą dwa ap pracować na tym samym kanale i będą się wzajemnie zakłócać.