651

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Cezary napisał/a:

Jak byś chciał pod openwrt to byś przeczytał pierwszy post i miałbyś info co kupić.

Czytałem pierwszy post  ( i wyraźnie o tym napisałem )

Jest tam mało opcji pod LTE

Mam na oku asusy które tu nie są polecane , ale rozumiem  za dużo tekstu napisałem i po prostu nie wszyscy czytają posty do końca.

Dzięki pozdrawiam

652 (edytowany przez gnomek023 2016-10-06 13:34:21)

pepe2k napisał/a:
gnomek023 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Jak pod tomato to złe forum wybrałeś. Na openrouter.info zapraszam.

A kolega czyta posty ze zrozumieniem pisze wyraźnie, że poszukuje  sprzętu z możliwością wgrania  WRT / Tomato

czyli sprzętu, który może obsłużyć albo jedno albo drugie nie napisałem nigdzie że che tomato wgrywać ........

Niepotrzebne nabijanie sobie postów ...............

Pozdrawiam

Drugi post i atak, w dodatku na właściciela tego forum i jednego z najbardziej zasłużonych ludzi dla OpenWrt w Polsce?
Spadaj na drzewo.

Nie znam tego użytkownika i nikogo nie atakuje, zauważyłem, że mój post nie został przeczytany dokładnie i napisałem słuszną uwagę.

" ... Dziękuje i proszę o jakieś wskazówki i pomoc może ktoś z was poleci mi jakiś inny lepszy model  spełniający po cześć wymogi (dodam że przeczytałem zaktualizowany 1 post na stronie - ale własnie wydaje mi się, że brakuje tam trochu sprzętu pod LTE choćby ww Asusów.
A w statystykach przeważają starsze już modele Tp-linków bodajże z 8MB Flash).

Dodam jeszcze że w Media Markt jest teraz u mnie do dostania Asus AC51u za 105zł .. "

Jak nowy użytkownik to najlepiej go zganić bo kolejne pytanie poraz 100 ...

Nie jestem głupi i potrafię czytać.

Liczyłem na jakąś pomoc.

Wymieniłem kilka typów routerów o których nie ma mowy w pierwszym poście (asusy).
Nawet podałem konkretny model niżowego asusa w dobrej cenie.

Zamiast jakiejś podpowiedzi  .. zostałem zbyty smile

OK zrobił się oftop proszę o usunięcie postów.

Dzięki pozdrawiam

653

Na pierwszej stronie nie ma innych routerów z konkretnego powodu - to forum dotyczy wyłącznie OpenWrt/LEDE. Skoro jakiś router nie jest wspierany przez to oprogramowanie, to chyba jasne że się tam nie znajdzie? I właśnie dlatego zostałeś odesłany na inne forum.

Poza tym, jak już wymagasz od innych uważnego czytania swoich postów, zrób najpierw to samo - masz do przeczytania 26 stron tego wątku. Znajdziesz tam mnóstwo propozycji/sugestii i odpowiedzi na podobne pytania.

654 (edytowany przez gnomek023 2016-10-06 14:15:32)

Ale (z tego co zdążyłem przeczytać od kilku dni) przecież na Asusy jest WRT  ?? z nakładką graficzna np. Gargoyle

ps. przeczytałem już połowę nie jest tak "hop siup" wszystko ogarnąć i wyłuskac to co mnie interesuje. A są użytkownicy którzy siedzą w temacie i są wstanie coś doradzić konkretnie.

W tej chwili na przykład doszukuje się informacji na temat oprogramowania na AC51u jest ciężko ale jakieś ponoć jest ( prawdopodobnie "padavan" )

To są przydatne informacje tego typu

Pozdrawiam

655

gnomek023 napisał/a:

Ale (z tego co zdjązyłem przeczytać od kilku dni) przecież na Asusy jest WRT  ?? z nakładką graficzna np. Gargoyle

To jeszcze dużo musisz przeczytać. Na niektóre jest, na inne nie ma.
https://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/asus/asus_rt-ac51u

Napisałeś, że przeczytałeś pierwszy post w wątku, ale ja wciąż mam wrażenie, że bez zrozumienia. To nie jest lista wszystkich routerów wspieranych przez OpenWrt/LEDE.

656

pepe2k napisał/a:
gnomek023 napisał/a:

Ale (z tego co zdjązyłem przeczytać od kilku dni) przecież na Asusy jest WRT  ?? z nakładką graficzna np. Gargoyle

To jeszcze dużo musisz przeczytać. Na niektóre jest, na inne nie ma.
https://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/asus/asus_rt-ac51u

Napisałeś, że przeczytałeś pierwszy post w wątku, ale ja wciąż mam wrażenie, że bez zrozumienia. To nie jest lista wszystkich routerów wspieranych przez OpenWrt/LEDE.

Wiem, że to nie jest kompletna lista (przeciez dlatego założyłem posta aby ktoś mógł mi polecić coś jeszcze innego) choćby te  Ausy (ac56u), aby ktoś kto się zna mógł od razu napisać że z pośród mojej listy tylko 2x maja możliwość współpracy z takim oprogramowaniem ale np. cenowo przekraczają budżet -- ja to już wiem i uczepiłem się teraz np.  ac51u -- i tu doczytuje teraz info o oprogramowaniu na niego.
A dlatego że jest w dobrej cenie.

657

Więc - na ac51u nie ma. Na większość nowych Asusów - nie ma, bo to broadcomy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

658

Na podobną odpowiedź / podpowiedź liczyłem własnie wcześniej.

Doczytałem, że na ww. model jest tylko modyfikacja oprogramowania ASUS ( wspomniana wyżej ) ale samo oprogramowanie Asusa  rzekomo też opiera się na OpenWrt.

W takim razie temat uważam dla siebie za rozwiązany.

Biorę Ac51u  jest w dobrej cenie 105 zł nowy i z gwarancją , a jak wpadnie coś kiedyś lepszego w dobrej cenie zawsze można podmienić.

Dla potomnych router jest dostępny w MediaMarkt, może się komuś przyda np. pod LTE.

Podziękował i pozdrawiam

659

Proszę o poradę, muszę kupić jakiś szybszy modem na USB, najlepiej, żeby był "przyszłościowy" i obsługiwał LTE. Obecnie mam przymusowo internet w Play jeszcze przez kilka miesięcy i wolny modem.
Kolejny warunek to chciałbym, żeby to był sprzęt, który będę mógł podłączyć z sukcesem do routera na którego będę mógł wrzucić OpenWrt. Dotychczas miałem do czynienia tylko z HG553 i tu pytanie, czy wg. Was to nie jest jakiś przestarzały sprzęt z dzisiejszego punktu widzenia?
Od razu napiszę, że nie chcę wydać na to majątku smile

660

Ze względu na wifi - to jest przestarzały sprzęt. Kup w chinach nexxa wt3020.

661

Dzięki za podpowiedź, a co proponujesz z modemów na USB? Przodem muszę kupić modem, a za około miesiąc/dwa router.

662

huawei e3372

663

Witam. Która aktualnie wersja Tplinka 842n(d) jest sprzedana w popularnych sieciach i czy działac będzie na niej Gargoyle. Zależy mi na WDS repeaterze jako przedłużenie sieci nadawanej przez WDR4300 (Gargoyle).  Dzięki za info.pozdrawiam

664

842v3

665

Czy na dzień dzisiejszy warto wymienić Linksysa WRT1200AC na Netgeara X4S (R7800)?
Pytam, bo mogę mieć tego drugiego za ok. 600 zł

666

R7800 jest mocniejszy. Linksys jest od dawna znany i wspierany, zaś ten netgear dopiero jest wpierany w lede.

667

na portalu aukcyjnym są wystawione w dobrej cenie (475zł) WRT 1900AC myślę że to okazja

668 (edytowany przez tomciu 2016-10-09 14:04:56)

@Cezary
Wlasnie dlatego o to pytam, bo widze, ze budujesz obrazy dla niego.  Szczerze, to ciekawi mnie jak dziala to MU-MIMO. O ile w ogole dziala wink

@ramzes28
WRT1900AC, to ta sama "klasa" co WRT1200AC, ktorego mam.

669

Posiadasz jakieś klienta który jest w stanie wykorzystać jego możliwości?

670

Na razie nie smile ale to można łatwo zmienić. Poza tym dzieciaki rosną a i gadżetów z wifi co chwilę przybywa smile
Linksys oczywiście daje sobie z tym radę, ale po prostu mi się już znudził smile i pobawiłbym się czymś nowym.
A że mam okazję kupić tanio tego Netgeara to się zapytałem.

671

Kupuj. Ktoś musi, a testy z pierwszej ręki zawsze się przydadzą.

672 (edytowany przez smereka 2016-10-10 15:55:02)

Ktoś tam wyżej pytał o Asusy. Potwierdzam E3276 z LTE od Plusa działa na ac56u. Bardzo dobrze działa. Nie wiem jak ze stabilnością bo u mnie akurat AC56U działa jako router z netem dostarczanym przewodem. Oczywiście chodzi pod openwrt. Zainstalowane dziwadła typu szyfrowane FTP, openvpn i kilkunastoma (na razie) klientami i inne samby czy przekierowania portów w różne strony świata;) Ale doświadczalnie raz wpiąłem tam E3276 i nie było problemów, tak samo zresztą jak na RT N16 z openwrt - tez bezproblemowo.

673 (edytowany przez swiatus85 2016-10-11 13:53:47)

Witam,
Szukam dobrego routera z klientem torrent i możliwością podpięcia dysku zewnetrznego po USB 3.0.
Planuje bezpośrednio zaciągać pliki na dysk i za pomocą smart boxa tv odtwarzacz na TV ( przez Kodi)

674

swiatus85 napisał/a:

Witam,
Szukam dobrego routera z klientem torrent i możliwością podpięcia dysku zewnetrznego po USB 3.0.
Planuje bezpośrednio zaciągać pliki na dysk i za pomocą smart boxa tv odtwarzacz na TV.

I znów - masz to w pierwszym poście. Przeczytaj proszę.

675

Czytałem,  proszę o podanie konkretnej rewizji.
Lista nie jest chyba na bieżąco uaktualniana a mogło się sporo pozmieniać co jest wspierane....