1 (edytowany przez kamilian 2016-10-02 17:06:16)

Temat: HDD 2,5 cala jako dysk sieciowy

Witam,
to że się zrobić da to wiem, wiem również jak. Pytanie trochę z innej beczki.
Mam nieużywny HDD 80GB, chciałbym go przeznaczyć na dodatkowy backup kilku katalogów. Podłączam go do routera TP-Link TL-WR842N/ND v1 z Gargolye, w konfiguracji ustawiam CIFS+FTP+NFS. Mapuję dysk sieciowy i mogę robić beckup.
Pytanie brzmi - jak długo w takim systemie wytrzyma leciwy skądinąd dysk / podłączony 24h/dobę? Rozumiem również że potrzebne będzie dodatkowe zasilanie?

2

Odp: HDD 2,5 cala jako dysk sieciowy

Zależy jaki dysk ale generalnie tak, potrzebne zasilanie.

W jakim sensie ile wytrzyma? Ile będzie dane trzymał? Pewnie z 10 - 15 lat, później się moralnie zestarzeje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

chodzi o to czy jak będzie podłączony 24/dobę nie padnie po pół roku

4

To zależy. Jeżeli to jest dysk z laptopa to on nie jest przystosowany do pracy 24h choć sam miałem laptopa który robił za router (:)) i chodził ponad dwa lata w ten sposób. Później został wymieniony, więc stracił ciągłość pracy.

5

mam i 3,5 cala wink więc mogę i taki podłączyć, z tym 2,5 bardziej mi chodziło o oszczędności energii wink
Myślisz ze lepiej zastosować 3,5 calowy z desktopa??

6

Chyba żadna różnica, 3.5 też padają smile

7

no właśnie stąd moje pytanie, jak długo taki dysk może podziałać 24h/dobę smile

8

Jako storage w nas 24/7 - niektóre chodzą i po 4 lata, niektóre padają po 2 latach (Seagate 2TB).

9

U mnie dysk 2.5 cala 300G chodzi już od ponad roku użytkowany przez 24h na dobę i zapisywane są na niego odczyty z czujników temperatur co 10 min i generowane wykresy. Pracuje jako dysk sieciowy, ftp, server www, server MySQL i nic mu się nie dzieje smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

10

manguscik napisał/a:

U mnie dysk 2.5 cala 300G chodzi już od ponad roku użytkowany przez 24h na dobę i zapisywane są na niego odczyty z czujników temperatur co 10 min i generowane wykresy. Pracuje jako dysk sieciowy, ftp, server www, server MySQL i nic mu się nie dzieje smile

Wszyscy się tak cieszą, do pierwszej poważnej (czytaj: całkowicie uniemożliwiającej odzyskanie danych) awarii.

Nie ma niezawodnych dysków, a określanie przewidywanego czasu pracy, to jak wróżenie z fusów lub skreślanie w lotto. Jeżeli dane są istotne (a backup moim zdaniem jest tak samo ważny jak źródło backupu), to stosowanie pojedynczego dysku jest trochę ryzykowne, a już tym bardziej jakiegoś starego. Chociaż z drugiej strony, każdy backup jest lepszy niż żaden, byle był w miarę aktualny wink

11

kamilian napisał/a:

no właśnie stąd moje pytanie, jak długo taki dysk może podziałać 24h/dobę smile

Jaki by to dysk nie był padnie prędzej czy później i musisz być tego świadomy. Spróbuj się na to przygotować, np. monitorować go na bieżąco korzystając z smartd przez co może uda Ci się skopiować dane przed awarią.

Trochę danych, mam cztery dyski 3xUSB + 1xSATA podłączone do Pogoplug

Model Family:     Hitachi/HGST Travelstar Z5K320
Device Model:     Hitachi HTS543232A7A384
Power_On_Hours 25880

Model Family:     Seagate Samsung SpinPoint M8U (USB)
Device Model:     ST1000LM025 HN-M101ABB
Power_On_Hours 10922

Device Model:     ST500LM014 HN-M500ABB
Power_On_Hours 5967

Device Model:     ST1000LM025 HN-M101ABB
Power_On_Hours 2964
WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

12

Miałem kiedyś dysk 2,5" podłączony przez USB do routera z OpenWrt przez ponad dwa lata. Sam dysk wytrzymał bez żadnych problemów, do tej pory uzywam go jako dysk przenośny. Idea fajna, ale u mnie prędkość odczytu z tego dysku podczas kopiowania w sieci lokalnej pozostawiała wiele do życzenia, mianowicie prędkość kopiowania z dysku osiągała maksymalnie 5 - 6 MB/s a po wifi było jeszcze gorzej. Jak kupiłem dysk nas to prędkość kopiowania w sieci lokalnej dochodzi nawet do 80 MB/s.

13

podpiąłem 80GB WD 3,5 cala. Prędkość nie powala to fakt ale już 30GB poszło. Tak jak pisałem to miał być dodatkowy beckup na zdjęcia, katalogi z Laptopa lecą do OneDrive, oraz na dysk zewnętrzny, a teraz również na sieciowy wink choć na przyszłość pewnie trzeba będzie kupić np zyxela 310s smile

14

U mnie Seagate (2TB) padł bodajże po nieco ponad 3 latach ciągłej pracy, trochę z własnej winy bo usypiałem go po 20min bezczynności i patrząc na dane z smart'a to to właśnie zadecydowało o jego żywotności (licznik parkowań głowicy na ponad 250tyś). Teraz WD RED bez usypiania i parkowań głowicy mam nadzieje że pochodzi dłużej.

15

Miałem w NASie WD 2 TB niby przystosowany był do pracy w NAS ale nie wytrzymał 2 lat niestety. Także jak widać nie reguły jak długo taki dysk może pracować.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

16

ookris napisał/a:

Miałem w NASie WD 2 TB niby przystosowany był do pracy w NAS ale nie wytrzymał 2 lat niestety. Także jak widać nie reguły jak długo taki dysk może pracować.

I właśnie dlatego warto dopłacić do trochę lepszego i mieć u producenta 5 lat gwarancji. Kiedyś to był standard, teraz to 2 lata i cmoknij się w pompkę, kliencie. Chociaż niektórzy nadal dają chyba w standardzie 3 lata...

17

@pepe2k czasami trafiają się oferty z przedłużoną gwarancją i faktycznie warto z nich korzystać. No i wszelkie rozwiązania jednodyskowe to też nie najlepsze rozwiązanie, RAID (takie modne i techniczne słowo wink ) to też już raczej standard jeśli myśli się o kopi zapasowej swoich danych.

18

pepe2k napisał/a:

Chociaż niektórzy nadal dają chyba w standardzie 3 lata...

Tak np. Seagate sprzedaje swoją serię M3 Portable brandowane wcześnej przez Samsunga teraz Maxtor z 3-letnią gwarancją. Mam właśnie trzy samsungi, oby nie wytrzymały okresu gwarancji smile

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

19

Podłączyłem, kilka przemyśleń wink
- idea takiego rozwiązania słuszna bez wątpienia, bez problemu można mapować dysk sieciowy, zrobić FTP, dostęp z zewnątrz po VPN itd.
- wadą niestety jest prędkość zarówno przy ściąganiu jak i wysyłaniu
- przy dużej ilości plików lecących na backup (głównie JPG po 10-15MB) system potrafi się zawiesić, jedyne rozwiązanie to zrestartować router
- TP-Link TL-WR842N/ND v1 nie jest przystosowany do tego rozwiązania niestety ;(

20

System nie ma prawa się przywiesić, może działać wolno, ale na pewno nie powinien się wieszać.

21

System 1.6.2.2 (r42647) i po uruchomieniu Windowsowego Backupu wiesza się, na FBackup 6 również. Sprawa o tyle dziwna, że czasem router działa, internet działa, ale Gargolye po 192.168.1.1 nie działa (różowa strona z jakimś błędem - nie pamiętam jakim, coś w stylu strona nie mogła być załadowana). Czasem również niby wszystko działa ale tracę uprawnienia do dysku (brak możliwości czegokolwiek skopiowania na HDD, utworzenia katalogów itd.) jedyny ratunek to restart systemu. Dodatkowo nie wiem dlaczego ale często po restarcie router przydziela złe adresy IP i internet nie działa. przykładowy adres 192.168.0.254 na bramie

22

@kamilian: lepiej zainwestować trochę więcej PLNów i kupić osobną maszynę (jakiś tani PC, Raspberry Pi lub inne podobne mini komputerki) i ich używać jako serwerów SMB czy innych. O dedykowanych maszynach nie pisze (QNAP, Synology czy WD Cloud) bo ich cena czasami oszałamia a często jest tak, że nie korzystamy ze wszystkich funkcji, za które i tak zapłaciliśmy.

23

ookris wszystko wiem, bardziej mi chodziło o to czy taki system ma rację bytu wink gdyby router był szybszy to tak, na tym routerze o mam niestety nie, jeśli chodzi o backup a o to głównie mi chodziło.
Zastanawiam się czy Zyxel 310s obsłuży OpenVPN?