126 (edytowany przez build000 2015-11-20 10:31:06)

Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?

Grunt, że po wydaniu poleceń

git clone git://git.openwrt.org/15.05/openwrt.git && cd openwrt && make package/symlinks V=s && make menuconfig

są widoczne, więc można je sobie zbudować jako oficjalne programy z oficjalnego repo 15.05.
wink

127

A jak dodać sobie skrót do /bandwidthd w menu np Stan?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

128

W luci? Grzebiąc w plikach źródłowych lua (brr.....)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

129

Cezary napisał/a:

W luci? Grzebiąc w plikach źródłowych lua (brr.....)

No tak. Jakie pliki trzeba edytować lub czy ewentualnie można dodać to jako normalną zakładkę tak jak np Serwisy -> Statystyka? Lub ewentualnie jakiś inny system do monitorowania łącza.

130

Zobacz sobie bitmeteros, link znajdziesz na eko.one.pl,

/usr/lib/lua/luci/controller/ekooneplstat.lua to sieci, ale to jest skrypt w lua z którego robione jest menu i strona.

131 (edytowany przez simono 2015-11-24 19:39:26)

mgrlukasz napisał/a:

Witam

Proszę o informację jak zablokować dostęp z WAN-u tylko do strony https://myip//bandwidthd/index.html?

Z góry dzięki za informację.

Możesz usunąć/przenieść (trzeba by pewnie jakiś plik zmodyfikować aby się on onownie nie tworzył) link do bandwidth w www i uruchomić jego stronę na innym porcie routera. Wtedy jak nie odblokujesz tego portu na WAN to będzie działał tylko na LAN.
Jak odpaliłem tak ręcznie z konsoli i dodałem wpis do rc.local aby mieć to po restarcie routera (co prawda nie sprawdzałem czy po restarcie routera nie odtworzy się skrót w www ponieważ jest dopiero przed restartem jak zapodam nowy obraz od Cezarego.):

uhttpd -p 8084 -h /htdocs

Mnie natomiast zastanawia czy można jakoś obejrzeć dłuższą listę niż "Top 20" jeśli miewam dla przykładu w sieci więcej urządzeń i większość mam zarezerwowany adres ip z Dhcp?

132

Testowałem "bandwidthd". Wszystko niby fajnie, ale liczy transfer lokalny (np. z dysku sieciowego) przez co wyniki są mało wiarygodne. Pewnie można to jakoś skonfigurować, ale i tak ta strona brzydko się to prezentuje i nie chciało mi się tego używać.

Czy Gargoyle ma może jakiś lepszy monitor zużycia danych, taki w którym pokazuje ile, jaki klient zużył danych po wanie? Bo zastanawiam się, czy warto przenieść się z Luci.

Co do Yamona, jest już wersja 3, ze skryptem automatycznej instalacji. Wystarczy skopiować plik, nadać prawa wykonywania i uruchomić. Wczoraj wieczorem testowałem i chyba działało. Na noc usunąłem, żeby czegoś nie zepsuć.
Zastanawia mnie, gdzie Yamon przechowuje te wszystkie statystyki? Czy w ogóle bezpiecznie jest to trzymać na pamięci flash? Nie chcę zepsuć sobie routera jakimiś ciągłymi operacjami zapisu, dlatego pytam.

133

bitmeter zobacz jeszcze: http://eko.one.pl/?p=openwrt-bitmeteros

134

Bitmeter jest właśnie fajny, tylko że nie pokazuje zużycia danych przez danego użytkownika, a na tym mi najbardziej zależy sad

Chyba jednak spróbuję jeszcze raz bandwidthd, tylko interfejs odpowiedni wybiorę.
Yamon wydaje mi się, że przestaje działać co jakiś czas, czyli niestabilny jest.

135

Pakiet bandwidthd nie jest już chyba rozwijany.

Cezary, - Lepszy vnStat czy Bitmeter? Ten drugi wydaje się "ładniejszy" i bardziej nowoczesny. Wiesz może jak te dwa mają się do obciążenia CPU względem siebie?

136

U siebie używam vnstat razem z vnstati który generuje co 5 minut 20 (chyba, teraz nie sprawdzę bo nie ma mnie w domu) obrazków z wykresami i zużycie CPU jest znikome. Może i nie wyglądają mega nowocześnie ale spełniają swoje zadanie.

137

Też używam vnStat, jednak przyznam szczerze, że brakuje mi trochę danych zużycia pasma przez poszczególnych użytkowników (podział według IP albo adresu MAC).

138

Bitmeter też już dawno żadnych zmian nie przeszedł. Praktycznie chyba też już umarł.

139

Xemidra napisał/a:

Też używam vnStat, jednak przyznam szczerze, że brakuje mi trochę danych zużycia pasma przez poszczególnych użytkowników (podział według IP albo adresu MAC).

Faktycznie, brakuje takiej opcji, gdyby była vnstat całkowicie by wystarczał. Może autor doda takie opcje do nowszych wersji (bo z tego co widać projekt jeszcze nie umarł)

140

Cezary napisał/a:

Bitmeter też już dawno żadnych zmian nie przeszedł. Praktycznie chyba też już umarł.

ookris napisał/a:

Faktycznie, brakuje takiej opcji, gdyby była vnstat całkowicie by wystarczał. Może autor doda takie opcje do nowszych wersji (bo z tego co widać projekt jeszcze nie umarł)

Bitmeter sprawia wrażenie rozwijanego ale zgodzę, że się brak nowych funkcji wskazuje na porzucenie projektu. vnStat się nadal rozwija, powoli ale się rozwija. Z tego co wiem autor planuje wprowadzenie wersji 2.0 z obsługą baz danych tak by zbieranie statystyk znacząco usprawnić. Aktualna wersja to 1.15 (22-Dec-2015) a na OpenWRT/LEDE dostępna jest wersja 1.12 (30-Aug-2014).

141 (edytowany przez Przmus 2016-09-11 15:03:29)

A mi się udało skonfigurować bandwidthd, tak aby nie pokazywał transferu lokalnego, wystarczyło dodać w pliku "/etc/config/bandwidthd":

option filter           "ip and not((src net 192.168.111.0/24) and (dst net 192.168.111.0/24))"

(192.168.111.x to mój areas routera, w większości wypadków będzie pewnie 192.168.1.x)
I korzystając z rozwiązania użytkownika @manguscik ( http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 03#p149803 ) zapisuje bazę danych na pendrivie, tak więc bezpieczniej dla pamięci routera.

Jeśli chodzi o Yamon3, to niestety ale pokazywał on u mnie złe wyniki. Dla przykładu po speedtestach przy których pobrane zostało ~25MB on dalej (po 30 min lub więcej) wskazywał zużycie 1.8MB...

EDIT: Marzyłoby mi się takie coś: http://ec2-54-202-251-7.us-west-2.compu … tistic.asp big_smile

142

Przetestowałem yamon3, bandwidthd, wrtbwmon

bandwidthd chyba najlepszy.
Ale czy istnieje coś podobnego dostępnego z linii komend ?

143 (edytowany przez Przmus 2016-09-24 20:41:25)

Najlepszy według mnie jest Yamon 3. Używam już od ponad tygodnia i działa idealnie.
Na początku miałem dziwne problemy, ale skontaktowałem się z autorem projektu i okazało się, że problem powodowało to, że miałem "klientów" o adresach 192,168,111.x i 192.168.1.1 (modem). Sed w skrypcie miał jakąś opcję, która porównywała z usunięciem wszystkich kropek i to powodowało problemy. Niedługo będzie aktualizacja i prawdopodobnie pojawi się w niej też wpis dla OpenWrt w etc/init.d ( http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic. … 18#1047018 ) tak że łatwiej będzie kontrolować skrypt.
Ogólnie jestem zadowolony, Yamon 3 umożliwia nawet pokazywanie zużytych danych w tzw. "godzinach bonusowych", co przy moim mobilnym internecie też się przydaje.

144

U mnie niestety bandwidthd zawieszał się zawsze po około miejscu, dwóch  pracy jak zapisywałem historie pobranych  danych na pendriva.
Musiałem czyścić historie aby zaczął działa ponownie. Kolejny minus to bardzo odciąża CPU.

Może ktoś powiedzieć jak działa Yamon 3 ?

Zyxel EX5601-T1

145

@Przmus jeśli skrypt będzie działał bez przekłamań to może okazać się świetnym rozwiązaniem. Ja obecnie korzystam z vnstat+vnstati i w zasadzie też jest dobrze.

http://i.imgur.com/49yWjMUt.png

http://i.imgur.com/Jz8ahPGt.png

http://i.imgur.com/c4pDME1t.png

146

Jakie fajne statystyki. Da się takie coś zrobić w Gargoyle?

147

Sebenicz zerknij sobie tutaj  >>>tutaj<<< masz statystyki vnstata na www. Jakbyś chciał takie same jak pokazał ookris to trzebaby go poprosić o wzór strony www którą stworzył . Trzeba przyznać że wygląda dobrze smile z tym górnym  menu stałym + trzy zakładki  pierwsza zakładka strona routera, druga status modemu 3ginfo i trzecia statystyki www.  Co do Yamon3 zainstalowałem go na próbę zobaczymy po miesiącu czy pokryje się z danymi www operatora. Jedynie jak ma się modem to trzeba pamiętać że jak się ma skrypt sprawdzający status połączenia aby przy restarcie routera zatrzymał yamona aby zapisał statystyki.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

148

Dla osób które chciały by dodać yamon3 do autostartu lub uruchomić, zatrzymać, restartnąć poprzez /etc/init.d/yamon3 to w katalogu /etc/init.d/ utworzy plik yamon3 i wklei tą zawartość:

#!/bin/sh /etc/rc.common

START=99
STOP=10

start() {       
        # commands to launch application
      if [ -d "/tmp/YAMon3-running" ]; then
         echo "Unable to start, found YAMon3-running directory"
      fi
        /opt/YAMon3/startup.sh 10 &
}                 

stop() {         
        /opt/YAMon3/shutdown.sh
}

restart() {         

/opt/YAMon3/restart.sh
}

Aby działało utworzonemu pliku musimy nadać prawa wykonywalności chmod 0755.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

149

manguscik to w zasadzie nic szczególnego. Kilka statycznych pików *.html + Bootstrap

150

@ookris, ale jeśli się nie mylę, to vnstat nie pokazuje kto ile zużył transferu (jakie IP lokalne / MAC), a według mnie to jest najważniejsze.
Yamon 3 po lekkich modyfikacjach (które pojawią się przy następnej aktualizacji) działa wręcz idealnie. Porównywałem wyniki Yamona na stronie statystyk zużycia operatora internetu mobilnego i wyniki są prawie takie same.
Jeśli chodzi o obciążenie routera, to na LTE mam podczas pobierania ~110Mb/s i nie zauważyłem żadnych spadków (chociaż skrypt Yamona chyba co 1 minutę oblicza i aktualizuje wszystko).