201

Odp: 3ginfo ze wsparciem dla modemów Huawei HiLink

edass napisał/a:

...jaką wersję FW i WEBUI do modemu e3372s-153...

E3372s-153_Update_22.286.03.00.00_L_ADB_TLN_02

Update_WEBUI_16.100.05.00.03_V7R2_CPIO_Mod1.5

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopi … ry34621099

202 (edytowany przez Bartekk 2016-03-13 13:26:20)

intruder napisał/a:
edass napisał/a:

...jaką wersję FW i WEBUI do modemu e3372s-153...

E3372s-153_Update_22.286.03.00.00_L_ADB_TLN_02

Update_WEBUI_16.100.05.00.03_V7R2_CPIO_Mod1.5

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopi … ry34621099

Czy to jest ta wersja ze wszystkim fiuczerami? Na drugim modemie miałem taki soft:

http://i.imgur.com/iKjuVWT.png

i miał wszystkie dostępne funkcje.

203

@Bartekk

Uważaj na wersje - ja pisze o e3372S-153!

@all
Jest jakaś zależność między FW a WEBUI? Można to dowolnie mieszać?

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

204

A ja dzisiaj zgłaszam się z takim kwiatkiem.

Było sobie pięknie.

Mon Jun 27 12:03:00 CEST 2016
Status: Połączony
Przeslano danych: 27.5 MiB / 5.1 MiB
Tryb pracy: LTE
Sila sygnalu: 54%
Urzadzenie: huawei E3372

I nagle się zepsuło.

Mon Jun 27 12:03:15 CEST 2016
Status: Rozłączony
Przeslano danych: - / -
Sila sygnalu: 54%

Psuło się aż do

Tue Jun 28 00:08:30 CEST 2016
Status: Rozłączony
Przeslano danych: - / -
Sila sygnalu: 45%

Jednak dzięki zakrzywieniu czasoprzestrzeni, przeszłość się powtórzyła, ale tym razem znowu było pięknie.

Tue Jun 28 00:01:16 CEST 2016
Status: Połączony
Przeslano danych: 1.3 KiB / 1.7 KiB
Sila sygnalu: 61%
RUTX11, wrt160nl, AirRouter

205

I z czym widzisz tu problem?  Nie miał połączenia to nie miał danych o połączeniu. Nie miał internetu to nie miał czasu, zwłaszcza jak reset się zrobił pomiędzy połączeniami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

206

Skoro czas routera może być tak niepunktualny, to faktycznie nie ma problemu.

Wpisy pochodzą z mojego skryptu, który co 15 sekund monitoruje stan połączenia i zapisuje do logu.
Jak widać od 12:03:15 do 00:01:30 nie było internetu i na routerze działa samodzielnie "watchdog".
Czy jakiś inny log pomógłby mi dowiedzieć się czegoś więcej na temat powodów, dla których nie było połączenia?
Czy to problem dostawcy, czy tez kwestia mojej konfiguracji np.
Do routera mam dostęp tylko w weekendy, a wtedy wszystko działa prawidłowo, więc pozostają mi tylko logi.
Dzisiaj np. znowu modem nie może się połączyć. Tego typu problemy miałem także na E398.

207

Połączenie komórkowe ma to do siebie że pada i jest zrywane. Po prostu wznawiasz połączenie i już.

208 (edytowany przez Sebastian 2016-06-30 07:24:11)

Jak pisałem nie jestem na miejscu. Na miejscu jest watchdog, a ja przyjeżdżam co weekend.
Podczas weekendu jest ok, ale w tygodniu zdarzają się jakieś dziwne przerwy po klika godzin.
Zdalnie nic nie jestem w stanie zrobić, jeśli nie mam połączenia. A nie wiem dlaczego nie mam połączenia, bo jedyne logi, które na razie mam, to są te, które zacytowałem.
Poza tym coś strasznie głupieje mi czas na routerze, bo teraz ma jeszcze środę 23.
Zsynchronizowałem go, ale na jak długo to wystarczy to nie wiem.
Muszę mieć prawidłowy czas, bo inaczej logi przestają być wiarygodne.

209

Zrób sobie chociaż by monitor pingów i logowanie parametrów modemu. Dodaj do tego uptime i czas, będziesz miał kolejność zdarzeń i zachowanie systemu. OT się zrobił smile

210

Hej Cezary

Mam problem z instalacją pakietu ussd159 na GL.inet  1.9.0.3
błąd: No package named ussd159 found, try updating your package list, na GG 1.6 używałem tego pakietu razem z wtyczką 3ginfo, na 1.9 nie moge tego odpalić, jest inna nazwa pakietu na 1.9?

Pozdrawiam
Michał

211

Po prostu dla 1.9 tego nie skompilowałem.

212

a można się tego spodziewać pod 1.9 czy raczej nie? dzięki za informację.
M.

213

Tak, jak zrobię następne buildy.

214

Cezary napisał/a:

Tak, jak zrobię następne buildy.

Dzięki, czekam na następny build, obecne wydanie jest rewelacyjne, czekam na następne:)
jak tylko bede przy kasie to donacja murowana za wspaniałą robotę. pozdr.

215

Cześć,

Jestem tu nowy, piszę po raz pierwszy :-)

Pomyślnie zainstalowałem OpenWrt z LuCI (obraz wykonany przez Cezarego) na Colorovo PowerBox WiFi 5200, czyli na Hame MPR-A2. Router współpracuje z modemem Huawei E3372s-153 HiLink (HardwareVersion CL1E3372SM, SoftwareVersion 22.298.03.02.965, WebUIVersion 17.100.05.06.965). Zainstalowałem również 3ginfo. Wszystko działa znakomicie. Śmiga aż miło! :-)

Pytanie: Czy z modemem HiLink możliwe jest również wysyłanie SMS-ów i kodów USSD (po zainstalowaniu gnokii oraz ussd159)?

Korzystając z informacji podanych na http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii Zainstalowałem gnokii, jednak w pliku konfiguracyjnym gnokiirc trzeba ustawić port i typ połączenia. Jaki zatem podać port i typ połączenia dla modemu HiLink?

slw

Hame MPR-A2 + Huawei E3372 HiLink

216

Nie, przy pomocy gnokii/ussd159 nie. On ma swoje api do tego. Ale wysyłanie smsów masz normalnie w w gui modemu, jak wgrasz modowany rosyjski soft to i ussd jest.

217 (edytowany przez slw 2016-07-13 15:32:24)

Zgadza się, że SMS-y można wysyłać z WebUI modemu, choć przypuszczałem, że będzie to również możliwe z OpenWrt i 3ginfo z dodatkami. Bardziej zależy mi na możliwości wysyłania kodów USSD z OpenWrt/3ginfo+dodatki (nie chcę wgrywać modyfikowanego oprogramowania do modemu). Czy takie rozwiązanie jest możliwe?
slw

PS
Proponuję zaktualizowanie informacji na stronie http://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo, że dla modemów HiLink nie ma sensu instalacja gnokii i ussd159.

PPS
http://192.168.1.1:81/signal.html nie wyświetla aktualnej siły sygnału (pasek jest biały, pusty), podczas gdy pasek z siłą sygnału na http://192.168.1.1:81/ jest wyświetlany prawidłowo.

218

Bo signal korzysta w gcomu (czyli wymaga interfejsu szeregowego) do odczytu. Z hlinkiem nie działa. I tak samo nie działa z hilinkiem gnokii i ussd.

219

Wszystko jasne!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
slw

220

Gdzieś ostatnio wyczytałem że aby pobrać z HiLink info o BTS, trzeba go zmusić do pracy w 3G, na LTE będzie walił babolami. Wczoraj testowałem to na kompie z TNI i wszystko się potwierdziło. Gdy miałem LTE to podawał mi nadajniki znajdujące się o 400km ode mnie, gdy zmieniłem na 3G, to wszystko było OK.
Dziś dotarł do mnie nowy router WT3020F i w tandemie z E3372 HiLink, (zasilane z powerbanku smile) postawiłem na tym OpenWRT, dograłem 3ginfo i wszystko prawie OK, tylko jak wymusić na modemie pracę w 3G?? Muszę go wpinać do kompa i tam wymuszać, czy da się to wymusić z poziomu OpenWRT?

221

Jak to jest hilink to jakiekolwiek ustawienia robisz w gui modemu. Wejdź przeglądarką na http://192.168.8.1 i o ile masz takie opcje w gui to możesz sobie zmienić. OpenWrt nic do tego nie ma.

222

Ciekawi mnie tylko dlaczego tertaz moge wejść na modem, a jeszcze przed chwilą (przed resetem) nie mogłem, bo wywalało pustą stronę.

Wymusiłem łączność tylko H+ i w końcu dostałem CID z odnośnikiem do prawidłowego nadajnika w mojej okolicy.
Wszystko teraz działa jak powinno. Dobra robota Cezary.

223

Cezary napisał/a:

Bo signal korzysta w gcomu (czyli wymaga interfejsu szeregowego) do odczytu. Z hlinkiem nie działa. I tak samo nie działa z hilinkiem gnokii i ussd.

A czy jest wogóle możliwe aby zmusić 3ginfo do pracy z hilink lte aby poprawnie wyświetlało wartości np. bts?

224

Nie wiem o czym piszesz. Przecież 3ginfo od zawsze  pokazuje lac/cid z hilinka o ile tyko hilink te dane zwraca. A jeżeli masz plik z danymi i są tam umieszczone lac/cid - to 3ginfo pokaże informacje o btsie.

225

U mnie nie pokazuje LAC. Widocznie mój E3272 HiLink nie chce się tą informacją podzielić sad