551

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Brzoza napisał/a:

[...]Muszę obecnie się logować do sieci, przez co u mnie w domu może być podpięte tylko jedno urządzenie do internetu. Chciałbym takie logowanie przeprowadzić już na ruterze.[...]

Może na początek sprecyzuj, na czym to logowanie polega?
Do listy jeszcze można dołożyć WNDR4300 v1, WD My Net N750 i N600, chociaż też ze świecą ich szukać.

552

pepe2k napisał/a:
Brzoza napisał/a:

[...]Muszę obecnie się logować do sieci, przez co u mnie w domu może być podpięte tylko jedno urządzenie do internetu. Chciałbym takie logowanie przeprowadzić już na ruterze.[...]

Może na początek sprecyzuj, na czym to logowanie polega?
Do listy jeszcze można dołożyć WNDR4300 v1, WD My Net N750 i N600, chociaż też ze świecą ich szukać.

Jeżeli wiem mniej więcej co robię to logowanie odbywa się po ssh2 do hosta.
Dzięki za szybką odpowiedź, poszukam również tych modeli

553

To nawet możesz z poziomu komputera zrobić - jeżeli to windows to uruchom plinka z parametrami i zalogujesz się. Ale to OT.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

554

Cezary napisał/a:

To nawet możesz z poziomu komputera zrobić - jeżeli to windows to uruchom plinka z parametrami i zalogujesz się. Ale to OT.

Wcześniej chyba nie za jasno napisałem.
Zalogować się do sieci to nie problem (loguję się właśnie przez putty). Problemem jest, jak wcześniej napisałem, że mogę zalogować do sieci na swoim koncie tylko jedno urządzenie na raz. Chcę to zrobić na poziomie rutera co pozwoli mi na dostęp do sieci przez więcej urządzeń.

555

I właśnie router to umożliwi, inna sprawa że adminowi to się może nie podobać - zależy jaki masz regulamin. To akademik jest, tak? smile

556

Cezary napisał/a:

I właśnie router to umożliwi, inna sprawa że adminowi to się może nie podobać - zależy jaki masz regulamin. To akademik jest, tak? smile

Jup. Z tego co wiem to admini na początku pomagali instalować openWRT wink Generalnie nikomu to nie przeszkadza. A regulamin wprost nie zabrania logowania się do sieci za pomocą większej liczby urządzeń. Oczywiście za to co dzieje się z mojego konta biorę pełną odpowiedzialność

557

Jak poszukasz to nawet wątek tu kiedyś był o takim logowaniu. Kup router, logowanie przez ssh się zrobi.

558

Nawet chyba dam sobie radę ze zrobieniem logowania ssh na ruterze. Byle by dostać odpowiedni ruter. Chciałem żeby w razie nawet przeprowadzki mi trochę posłużył dlatego jeszcze nie kupiłem pierwszego z brzega.

559

N600 na allegro ktoś wystawił, przynajmniej rano jeszcze był.

560

Licytuję kolejny wdr3600 ale obawiam się że będzie jak zwykle. Cena zbliży się do ceny nowego rutera tego typu.

561

Brzoza napisał/a:

Licytuję kolejny wdr3600 ale obawiam się że będzie jak zwykle. Cena zbliży się do ceny nowego rutera tego typu.

Ja dziś zamówiłem nowy WNDR4300 stąd:

http://m.euro.com.pl/routery/netgear-wndr4300.bhtml

Podobno jest to v1. Cena zgadza się z tą, którą płacili poprzednicy w tym temacie. Będę go miał w piątek, zobaczymy.

Netgear WNDR4300v1
OpenWRT 15.05.1 Chaos Calmer

562

dawidd6 napisał/a:
Brzoza napisał/a:

Ja dziś zamówiłem nowy WNDR4300 stąd:

Podobno jest to v1. Cena zgadza się z tą, którą płacili poprzednicy w tym temacie. Będę go miał w piątek, zobaczymy.

Super! Daj znać czy na pewno jest na v1. Jak by to się potwierdziło to go też z chęcią kupię. Uwaga na ostatnią sztukę wdr3600 dostępną w reducie w Warszawie. Rozmawiałem z pracownikiem sklepu i jest to zwrot od klienta który twierdził że ruter jest uszkodzony (choć mają go dostępnego na stronie to pracownicy sklepu przed nim przestrzegają)

563

Witam
Zakupilem linksysa 1900 acs ( ver 2).
Zainstalowalem gargoyle i chodzi.
to ta informacyjnie bo nie znalazlem nigdzie info czy ver 2 bedzie obslugiwana.

564

Od 12 sierpnia jest wspierany smile, poprawki w sterowniku wifi były dla v2 właśnie

565

Dziś odebrałem w Euro RTV AGD (Arkadia w Warszawie) WNDR4300. Urządzenie w wersji v1.

566

Przyszedł właśnie WNDR4300 kurierem z Euro i jest to v1:

http://i.imgur.com/B0VbHeuh.jpg

Netgear WNDR4300v1

567

https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/wndr4300

Jest ktoś w stanie potwierdzić czy na pewno wszystkie anteny są na pigtailach?

568

scalpel napisał/a:

https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/wndr4300

Jest ktoś w stanie potwierdzić czy na pewno wszystkie anteny są na pigtailach?

http://smg.photobucket.com/user/timesta … 1.jpg.html

569

Witam,

Szukam niewielkiego routera z małym poborem prądu, zasilanego przez port USB (tak, żeby mógł działać będąc podpiętym do jakiegoś powerbanka). Do tego potrzebuję jeszcze jednego portu USB, by móc używać modemu LTE.

Tak, wiem że oczywistym rozwiązaniem był byłby jakiś router MiFi, ale mam swoje powody, żeby chcieć mieć baterię, router i modem osobno.

Znalazłem ostatnio coś co mogłoby mi odpowiadać: GL-MT300N od małej chińskiej firmy GL Innovations. Widziałem, że są dostępne obrazy dla starszych modeli tej firmy (np. GL-AR150, opartych o SoC Atheros 9331), ale do tych nowszych (bazujących na MTK 7620N) nie mogłem nic znaleźć, chociaż wiem, że routery z tym SoCiem działają z OpenWrt.

Cezary, czy Twoje obrazy będą kiedyś wspierały te routery? Oficjalny firmware producenta teoretycznie jest oparty na OpenWrt, ale jakoś bardziej ufam Tobie niż jakieś mało znanej chińskiej firmie ;-)

Jak sądzicie, czy taka mała zabawka nie będzie miała problemów z prędkościami LTE?

Pozdrawiam,

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

570

nexx wt3020 kup.

w/w routery są dodane do lede/trunka, w CC nie ma dla nich wsparcia jeszcze. Portowanie do CC jest średnim pomysłem, bo czekamy na oficjalne wydanie lede w którym to będzie.

571

Gdyby kogoś interesował Linksys EA8500 za 654,95 to poniżej jest link do oferty
http://www.ibood.com/pl/pl/product-spec … a8500.html

572 (edytowany przez okos 2016-09-12 10:49:12)

Witam, chciałbym zakupić router zbliżony parametrami do
TP-LINK TL-WDR3600, który jest z tego co wyczytałem polecany ale jako nowy już nieosiągalny.
Głównie zależy mi na USB, porty gigabitowe, możliwość postawienia VPN, TOR ( oczywiście Gargoyle ).
Proszę o podpowiedz

573

WNDR4300v1

Netgear WNDR4300v1

574 (edytowany przez okos 2016-09-12 11:25:05)

Niestety też nieosiągalny w sklepach internetowych.
Może jeszcze coś?

575

TP-Link AC1200 Archer C5 v1

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372