Temat: Edycja w WinSCP

Witam wszystkich i prosze o pomoc.Dostałem ruter TP-LINK TL-WR1043ND z wgranym Gargoylem 1.6.2.2 i wszystko ładnie chodziło,ale jak to Polak musi coś pokombinować,wiec wgrałem Gargolca 1.9.1.1 i chciałem przez WinSCP wyedytowac pare plików i zmienić wpisy i tu sie zaczął problem nie przyjmuje problem ani zmian,ani kopiowania wywala taki monit ,, scp: /etc/oscam/oscam.conf: Read-only file system " a ze nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie to poległem. W starszej wersji Gorgolca wszystko działało. Proszę o jakieś nakierowanie bo nie daje rady.

2

Odp: Edycja w WinSCP

Po pierwsze - wejdź w gui i przywróć ustawienia domyślne. Po drugie - nie edytuj plików w winscp jeżeli nie ustawiłeś odpowiednio edytora - bo będziesz miał złe końce linii.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Edytuje  notepadem++ i tak mam ustawiony WinSCP,nigdy nie miałem z tym problemu,a od 1.9.1.1 to mi nie działa,wymieniałem już oprogramowanie na ruterze i zmieniłem WinSCPa. Jeszcze jedno zauwazyłem ze tylko do folderu /temp moge coś skopiować z kompa,a z innych folderów dostaje ten monit ,,  scp: /etc/oscam/oscam.conf: Read-only file system " , oczywiście z rutera wszysko się kopiuje na kompa.Nie znam się na tych niuansach komputerowych,staram się czytać co ktoś mądrego napisze i wprowadzać w życie.

4

Zaloguj się przez ssh i pokaż wynik polecenia

mount

Jak zalogować się przez ssh znajdziesz w faq na górze strony.

5

root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlay (ro,noatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay/upper,workdir=/overlay/work)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,nosuid,relatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,mode=600)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,noatime)

6

Tu wszystko gra. Zrób przez ssh:

echo "tu byłem" > /plik.txt
cat /plik.txt

I pokaż co wyświetlił.

7

Przepraszam,ale ja nie byłem na tej lekcji i poprostu nie wiem jak wpisac tą komendę

8

Przeczytaj faq na górze te strony.

9

Czytnąłem,ale nic z tego nie kumam.

10

Czego nie kumasz? Tego że masz ściągnąć program putty, wpisać w nim adres i kliknąć połącz?

11

Mam puty i korzystam,ale  nie wiem jak wpisać echo "tu byłem" > /plik.txt
cat /plik.txt

12

Sorry, ale nie wiem już czy sobie żartujesz czy nie. Po prostu wpisz?

13 (edytowany przez ookris 2016-08-13 20:15:24)

januszor napisał/a:

Mam puty i korzystam,ale  nie wiem jak wpisać echo "tu byłem" > /plik.txt
cat /plik.txt

Jak klikniesz połącz wyskoczy Ci takie czarne okienko

https://c1.staticflickr.com/5/4088/5115724972_e3ff874e9c_b.jpg

logujesz się za pomocą tego samego hasła i wpisujesz kolejno komendy podane przez Cezarego i po każdej z nich naciskasz [enter]

To chyba nie jest takie trudne prawda? Następnym razem proszę poszukaj trochę informacji na własną rękę zanim zaczniesz zadawać pytania na forum zwłaszcza, że zamierzasz korzystać z Open WRT i 99% poradników i rozwiązań różnych problemów robisz poprzez terminal.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

14

Znalazłem przyczyne problemu jest nim oscam,przy próbie instalacji dostaje taki komunikat:
root@Gargoyle:~# opkg install oscam
Preparing to install the following packages, which will require 648979 bytes:
        libpcsclite, oscam

Preparing to install package libpcsclite...
        Downloading...
        Downloaded libpcsclite successfully.
        Installing libpcsclite...
        Successfully installed libpcsclite.
Preparing to install package oscam...
        Downloading...
        Downloaded oscam successfully.
        Installing oscam...
ln: /etc/rc.d/S85oscam: No space left on device
/etc/rc.common: line 143: /usr/bin/oscam: Permission denied
Warning: postinstall script failed for package oscam.
        Successfully installed oscam.
Installation of packages successful.
jakies błedy których nie wiem jak usunąć. Osam znajduje się w menadzerze urządzeń,ale nieaktywny,nie zakliniety w autostarcie  i nieda się go uruchomić ani z Gui ani przez terminal,sprawdzałem go przez WinSCP i nie ma nadanych uprawnień wykonawczych i tu się własnie zaczyna problem,nie można nadać mu uprawniń bo blokuje dostęp z takim samym błedem jak pisałem w poprzednich postach i nie można też odinstalować i nie wiem co robić. Sprawdzałem na dwóch ruterach 1043 i 4300. Przed instalacją oscama,kopiowanie,czy przenoszenie plików miedzy ruterem a kompem działa,a po zainstalowaniu oscama nic nie można zrobić i najwarzniejsze że oscam nie działa.Oscam pobrany z repozytorium . Przepraszam za nie fachowy język,ale to nie moja bajka,jak umiałem tak przedstawiłem problem.

15

Nie masz miejsca na instalację oscama. Najpierw zrób extroota bo już masz zapchany cały flash.

16

Dzieki za pomjeoc,ale wróce do 1.6.2.2 tam oscam się instaluj e i narazie działa.Jednej żeczy nie moge ogarnąć,wgrywam świeży soft i nie ma już miejsca,jeżeli można wszystko doinstalować samemu to napisz goły soft bez wodotrysków i niech kazdy sobie dożuci co mu pasuje.

17

Miejsca jest kilkaset KB wolnego. To że oscam z dodatkami ma 700KB to już inna sprawa. Flash się nie rozciągnie przecież.

18 (edytowany przez ookris 2016-08-14 12:41:57)

januszor napisał/a:

Jednej żeczy nie moge ogarnąć,wgrywam świeży soft i nie ma już miejsca,jeżeli można wszystko doinstalować samemu to napisz goły soft bez wodotrysków i niech kazdy sobie dożuci co mu pasuje.

Masz czyste WRT bez LuCI, same podstawowe i niezbędne rzeczy, jeśli modyfikacje Ci nie odpowiadają/nie są potrzebne/zajmują miejsce w pamięci routera.
Programiści, w tym i Cezary starają się jak mogą upchać wszystkie poprawki i usprawnienia w nowych wydaniach tak aby wszystko zmieściło się w niewielkiej pamięci routera. I jeśli nie zauważyłeś strona ta poświęcona jest Open WRT z tymi wszystkimi dodatkami, które Cezary w nim umieścił.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

19

Tak,oczywiscie wszytko rozumie i jestem za tym,żeby jak najwięcej osób którzy mają jakąś wiedze,żeby pomagali Cezaremu w jego zmaganiach,ja jestem laikiem i nie chce nikomu nic narzucać,jak troche poczytam może zmienie na inny obraz,ale tylko z gui,bo te wszystkie komendy mnie przerażają bo poprostu ich nie rozumie,ale moim zdaniem w takie urządzenie które ma mało pamięci i procek słaby należy włożyć te niezbędne żeczy które są niezbędne do stabilnej pracy rutera,a jak widze Menadzer Usług się bardzo rozrósł,może te programy są potrzebne do pracy rutera, nie wiem.Programy które są standartowo zainstalowane nie można usunąć,więc zostaje pendriv i robienie choinki z urządzenia,każde dodatkowe urzadzenie podpinane to wieksza możliwość awari,przecież wszysto to chinczyk,jeszcze troche doczytam i coś znajde dla siebie.

20 (edytowany przez Cezary 2016-08-14 17:49:41)

To co jest w managerze usług to w większości są  procesy systemowe które pochodzą z samego systemu. A i tak część jest ukryta.