26

Odp: internet mobilny WNDR4300 + Huawei E3131

Te tańsze na allegro to nie są 3372 tylko np. 3370 lub modemy sprowadzane z rosji z innych sieci (megafona). Często też nie wiesz jaki mają soft (zwykły czy hilink) ani w której wersji. Jakub przynajmniej opisuje dokładnie z czym masz do czynienia i te modemy są przystosowane na nasz rynek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

I udzielam pomocy i kompletnym laikom, jak i doświadczonym osobom - od Windows, przez OSX aż po OpenWRT smile Oczywiście jak ktoś sobie radzi doskonale z firmware w E3372 i wszystkimi modyfikacjami tego fajnego skądinąd modemu, to sprawa jest prosta - kupuje u mnie najwyżej dlatego, że mnie lubi, bo przecież da sobie radę nawet z semibrickiem E3372h (kilka takich skupiłem z allegro do eksperymentów).

Jedyne czego nie potwierdziłem organoleptyczne, to E3370 - dopiero szukam sprzedawcy, który wie co ma na 100%.

28

No człowiek orkiestra po prostu smile

29

Cezary napisał/a:

No człowiek orkiestra po prostu smile

Jeszcze żeby maile czytał

30

Nie tylko czytam, ale i odpisałem od razu na PW z eko.one.pl, ale jak widzę, odpowiedź nie dotarła. Wyślę jeszcze raz przez gmail. Może podałeś zły email?

31

jarek7714 napisał/a:

Co do długości trwania promocji-Play wpadł we własną pułapkę, ma setki tysięcy aktywnych kart z tą promocją i nie może wyłączyć z dnia na dzień bez znaczących strat. Przypomnę dla zainteresowanych że ta promocja jest już aktywna od ponad 2,5 roku .

Nie powiedziałbym, że wpadł w jakąkolwiek pułapkę. Weź sobie policz. W mojej wsi mam chyba 3 BTS z LTE od Play. Dajmy na to, że tuż po wprowadzeniu oferty mieli 100 klientów korzystających z tych BTS. Rok później 1000, a za kolejny rok już korzysta, tak średnio licząc z 5-8k ludzi. Infrastruktura jest ciągle ta sama. Ilość ludzi jedynie zmniejsza transfer na osobę. I tak na początku miałeś może 50mbit w szczycie, a teraz masz 1-2 mbit. A jak wyglądają opłaty? Wtedy było 100x 50 zeta co 100 dni, a teraz? big_smile 8000 x 50 co 100 dni. Sam widzisz, że jest pełno ludzi, którym taki net pasuje, np. mi, choć w godzinach 19-21 to yt w >480p nie obejrzę. big_smile Niemniej jednak, strony www działają bez zarzutu. Dlatego Play nie uwali tej usługi, bo by zaraz finansowanie padło drastycznie.

jarek7714 napisał/a:

Kto dziś to kupi! Jak ma w prepaid darmowe LTE w RBM, a u konkurencji taki pakiet będzie miał przy umowach abonamentowych za połowę ceny.

No tylko standardowo tego darmowego LTE się nie da aktywować, tylko trzeba kombinować z przeniesieniem numeru. Może i to nie problem ale ogromna większość ludzi nie wie, że tak można. Lepiej by się nie dowiedzieli, bo wtedy będę musiał chyba z darmowego Aero w szczycie korzystać. big_smile

Cezary napisał/a:

Te tańsze na allegro to nie są 3372 tylko np. 3370 lub modemy sprowadzane z rosji z innych sieci (megafona). Często też nie wiesz jaki mają soft (zwykły czy hilink) ani w której wersji. Jakub przynajmniej opisuje dokładnie z czym masz do czynienia i te modemy są przystosowane na nasz rynek.

Mi się udało kupić e3372s zwykły z logo orange za chyba coś koło 140 zł.

32

gdyby ktoś miał do sprzedania E3372 gotowego do współpracy z WNDR4300 to jestem na kupnie.
gdyby ktoś miał RBM7 też jestem na kupnie.
sorry za takie ogłoszenie nie w tym dziale co trzeba..

33

Ja mam E3372 i WNDR4300. Wszystko ładnie działa. Mogę Ci podpowiedzieć u kogo kupowałem ten modem.

34

A może ktoś po prostu zna metodę na zrobienie RBM7 dzisiaj od zera? Bo ja nie wiem skąd mają tyle tych kart na allegro...
Co do E3372 i Gargoyle żadnej filozofii nie ma"
1. Dla wersji 1.6.2.2 i modemu HiLink wybieramy typ połączenia DHCP
2. Jako interfejs wybieramy eth2
3. Zapisujemy i...
Pod 192.168.1.1 (default) mamy router, pod 192.168.8.1 mamy modem, a dalej mamy już internet.

Zalecenie: jeżeli taki zestaw dajemy w miejscu, gdzie jest publiczny dostęp do sieci, to na firewallu odcinamy dostęp do 192.168.8.1 z sieci wewnętrznej, żeby nikt nam nie grzebał w modemie (na HiLinkach nie ma zwykle haseł, choć widziałem także wersje z hasłem).

35

Jak jest z tą aktywacją darmowego LTE na RBM na kartę 7 MNP aktywowałem go 3h temu i na razie cisza żadnego potwierdzenia. Jak wygląda sytuacja jak mija okres 30 dni ? Dostajemy smsa o wyłączeniu usługi czekamy aż się zdezaktywuje  i aktywujemy ponownie i teraz pytanie jak długo to trwa ? za nim się aktywuje pobiera nam dane z pakietu czy poprostu czekacie aż się aktywuje ?

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

36 (edytowany przez jarek7714 2016-06-04 10:26:36)

jakubd napisał/a:

A może ktoś po prostu zna metodę na zrobienie RBM7 dzisiaj od zera? Bo ja nie wiem skąd mają tyle tych kart na allegro...

UWAGA! Przestrzegam przed zakupem oferty z 150 dniami ważności konta (RBM7), od 1.06.2016 wyłączyli darmowe LTE na tej ofercie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f … ;start=225 .Polecam też wstrzymać się z zakupem RBM5 do poniedziałkowej konferencji Play (zapowiadają się zmiany).                                                                                                         

manguscik napisał/a:

Jak jest z tą aktywacją darmowego LTE na RBM na kartę 7

J.W Koniec promocji.                                                                                                                                                                 

morfik napisał/a:

Nie powiedziałbym, że wpadł w jakąkolwiek pułapkę. Weź sobie policz. W mojej wsi mam chyba 3 BTS z LTE od Play. Dajmy na to, że tuż po wprowadzeniu oferty mieli 100 klientów korzystających z tych BTS. Rok później 1000, a za kolejny rok już korzysta, tak średnio licząc z 5-8k ludzi. Infrastruktura jest ciągle ta sama. Ilość ludzi jedynie zmniejsza transfer na osobę. I tak na początku miałeś może 50mbit w szczycie, a teraz masz 1-2 mbit. A jak wyglądają opłaty? Wtedy było 100x 50 zeta co 100 dni, a teraz? big_smile 8000 x 50 co 100 dni. Sam widzisz, że jest pełno ludzi, którym taki net pasuje, np. mi, choć w godzinach 19-21 to yt w >480p nie obejrzę. big_smile Niemniej jednak, strony www działają bez zarzutu. Dlatego Play nie uwali tej usługi, bo by zaraz finansowanie padło drastycznie.

Gdyby wszystkim sprzedawać tą usługę po tej cenie, to nie zarobiliby na prąd zasilający BTS. Play do czerwca 2014 roku miał najwięcej abonentów internetu mobilnego (nie prepaid RBM) i właśnie w tym jest problem, że klient tegoż abonamentu płacił za taką samą usługę 10 x drożej, w nagrodę dostawał coraz gorszą jakość usługi wywołaną obciążeniem sieci przez klientów darmowego LTE.

37 (edytowany przez morfik 2016-06-04 11:59:32)

NIEOFICJALNIE-w zamian w ramach udobruchania nas ponoć w RBM5 mają wprowadzić RWK.

Hmm. big_smile

A co do abonamentu vs prepaid w play, to fakt. W sumie to ciekawe ile osób ma u nich abonament.

38

Potwierdzam problem z RBM7 i DIL:
http://jdtech.pl/2016/06/koniec-darmowe … dalej.html
Zobaczymy co dalej.

39

I sprawa wyjasniona - problemy tylko w taryfie RBM7MNP - wszystkie inne RBM I, II (czyli RBM7, RBM na Kartę, RBM na Kartę II, RBM5, RBM9 - działają po staremu). Nie wiem tylko skąd zdobyć czyste RBM7 (nie chodzi mi o zakup na allegro).

40

Czyli mając  RBM7MNP muszę zmigrować na RBM na Karte 5  bo jest jeszcze RBM Energy na kartę  ale to nie to.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

41

Dokładnie tak.
Oczywiście w RBMII / RBM5 50 PLN daje już tylko 100 dni ważności.

42 (edytowany przez manguscik 2016-06-07 12:22:27)

Czyli to jest jasne a mam pytanie jak teraz przy RBM7 mam 140 dni jeszcze ważne to po przejściu będę miał 100 dni i pakiert 500 MB przepadnie ? dobrze rozumię?

43

Samo przejście oficjalnie skraca ważność do 14 dni, ale w praktyce zostaje tyle, ile było.
Wszystkie pakiety przepadają. Zostają tylko środki na koncie głównym.
Tak, potrzebujesz pakietu, najwygodniej wziąć ten cykliczny.

44 (edytowany przez manguscik 2016-06-07 18:26:00)

Przełączyłem na taryfę RBM 5 aktywowałem darmowe LTE ale jego szybkość to tragiczna  strony ledwo się ładują.  Mam dziwne IP 94.254.177.146      user-94-254-177-146.play-internet.pl  a wcześniej jak miałem kartę PLY Internet  LTE to miałem IP zaczynające się od 33 i coś tam dalej. Mimo że mam 100 % sygnału internet chodzi fatalnie nawet nie załaduję http://www.speedtest.net/pl/ aby wykonać test. Coś czuję że ten cały darmowy internet RBM 5 LTE to klapa i trzeba będzie wrócić do internetu na kartę  4G LTE z aktywacją pakietu za 45 PLN.

Aktualizacja:
Przyczyną  nie działania był t brak aktywnego pakietu na koncie np 600 MB.

Teraz internet śmiga aż miło download 36 Mb/s a upload 21 Mb/s

45

Poczekaj do piątku od 18. big_smile

46

morfik jestem tego świadom bo w weekendy miałem zawsze około 20 Mb/s downloadu i  20 Mb/s uploadu a teraz jeszcze po przełączeniu polaryzacji anteny w modemie mam 49 Mb/s downloadu i 23 Mb/s uploadu

47

Kupiłem na orlenie zestaw karta z redbulem ważna do 22.06.2017 za 9zł.
Jaka to oferta i co z nią można zrobić?

7 zł do wykorzystania na wszystkie usługi telekomunikacyjne określone w cenniku oferty red bull mobile na kartę II oraz 250 MB na krajowy transfer danych. Nielimitowane darmowe sms do wszystkich po doładowaniu. Nielimitowany internet w telefonie po każdym doładowaniu.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/SiEF … E_18cbqmzm

48

Mogłeś kupić virginmobile za 5zł w kiosku, przejść na taryfę #freemium i mieć  na rok co miesiąc 300MB.

Ja stosuję to w routerach do których muszę mieć awaryjny dostęp.

49

Cezary napisał/a:

Mogłeś kupić virginmobile za 5zł w kiosku, przejść na taryfę #freemium i mieć  na rok co miesiąc 300MB.

Ja stosuję to w routerach do których muszę mieć awaryjny dostęp.

Awaryjny tzn ze możesz dostać się do nich z zewnątrz?
Potrzebuje właśnie żeby mieć dostęp zdalny routera. Konkretnie do urządzeń za nim w sieci LAN.

50

No nie, mam vpna z routera do siebie.