Temat: internet mobilny WNDR4300 + Huawei E3131

Witam, jestem zmuszony przejść na internet mobilny, zastanawiam się nad ofertę Plusa (LTE bez limitu 50 GB w cenie)
Posiadam WNDR4300 + Huawei E3131 + hub aktywny jeżeli będzie potrzebny.

Do czego będę używał.
Po pierwsze i najważniejsze - dostęp z zewnątrz, udostępnianie, przekierowanie portów w celu przeglądania monitoringu (2 kamerki, dostęp do dysku NAS Qnap)

Proszę napiszcie czy to będzie działać razem czy coś zmienić na coś innego, jakie oprogramowanie czy gargolye 1,9 CC czy coś innego.
z góry dzięki za pomoc

2

Odp: internet mobilny WNDR4300 + Huawei E3131

Nie będzie działać. Musisz wykupić usługę publicznego adresu ip w plusie (mają to w ofercie, prawda?)

I czemu E3131 a nie coś z lte? E3372 kup.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeżeli kamerki obsługują pracę w trybie P2P to sam monitoring można zrobić bez publicznego IP. Sprawdź bo może masz tą funkcjonalność, a jeszcze o tym nie wiesz smile
Jedynie dysk NAS wymagałby jakiegoś publicznego IP z otwartym(i) portem(portami).

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

E3131 już mam myślałem że się nada,
ale ok jest w zestawie z kartę możliwość dokupienia E3372 za 3 zł. tylko nie wiem czy to za mc czy jednorazowo (nie mam czasu dzwonić ani tym bardziej podejść) jak byście mi pomogli z wybraniem optymalnej oferty będę wdzięczny.
Nic natomiast nie piszą o stałym IP - to pewnie będę musiał na miejscu załatwić.

jest też Zestaw D-Link DWR-116 + Huawei E3372 też za 3 zł.

Słabo się orientuję, proszę Was specjalistów o pomoc.

5

Jak chcesz openwrt to DWR-116 odpada bo nie jest jeszcze wspierany.

6

mar_w napisał/a:

Jeżeli kamerki obsługują pracę w trybie P2P to sam monitoring można zrobić bez publicznego IP. Sprawdź bo może masz tą funkcjonalność, a jeszcze o tym nie wiesz smile
Jedynie dysk NAS wymagałby jakiegoś publicznego IP z otwartym(i) portem(portami).

kamerki levelOne FCS-0010 i DS-2CD2135F-IS
NAS to QNAP TS-451
potrzebuję jeszcze port dla oscama który jest na terminalu HP z debianem
port dla dwóch dekoderów z E2

więc chyba ten publiczny IP niezbędny ?

Może się orientujecie czy to jest droga usługa, i czy nie można zrobić tak jak teraz mam na dyndns, czy no-ip

7

Teraz nie możesz tego zrobić, bo operatory blokują ruch inicjowany z zewnątrz. Jak wykupisz taką usługę to będziesz mógł używać ddns.  Od zawsze przecież tak jest z naszymi komórkowcami...

8

cronos20 napisał/a:

...  jak byście mi pomogli z wybraniem optymalnej oferty będę wdzięczny.

Ja tam żadnym specjalistą nie jestem i nigdy nie będę, ale widząc jaki masz sprzęt to podejrzewam, że ruch sieciowy będzie spory.
DS-2CD2135F-IS z tego co wygooglałem ma max. 12Mbps na wyjściu smile więc jeżeli liczysz na taki wysył przez 24/7 to bierz najdroższą ofertę jaka jest bez żadnych limitów bo 50GB to Ci pęknie dosyć szybko.
I jeszcze ten NAS, na którym chyba nie trzymasz samych pliczków tekstowych tylko pewnie "ciężkie" rzeczy.

Bo potem będzie płacz, że polecany sprzęt przestał chodzić, a tak naprawdę skończy Ci się transfer lub zostanie obcięty do żenującej prędkości.

* DVBT2 - T230C *

9

mar_w napisał/a:
cronos20 napisał/a:

...  jak byście mi pomogli z wybraniem optymalnej oferty będę wdzięczny.

Ja tam żadnym specjalistą nie jestem i nigdy nie będę, ale widząc jaki masz sprzęt to podejrzewam, że ruch sieciowy będzie spory.
DS-2CD2135F-IS z tego co wygooglałem ma max. 12Mbps na wyjściu smile więc jeżeli liczysz na taki wysył przez 24/7 to bierz najdroższą ofertę jaka jest bez żadnych limitów bo 50GB to Ci pęknie dosyć szybko.
I jeszcze ten NAS, na którym chyba nie trzymasz samych pliczków tekstowych tylko pewnie "ciężkie" rzeczy.

Bo potem będzie płacz, że polecany sprzęt przestał chodzić, a tak naprawdę skończy Ci się transfer lub zostanie obcięty do żenującej prędkości.

Ale mi chodzi o LTE bez limitu po wykorzystaniu tych 50GB w abo. -czy tu coś źle zrozumiałem ?
Ten LTE będzie bez limtów czy to jakaś ściema ?

10

Czym jest wg ciebie "LTE bez limitu" 50GB? Więc masz bez limitu czy tylko 50GB? A później lejek do 32kb...

11 (edytowany przez mar_w 2016-05-30 13:16:30)

cronos20 napisał/a:

...Ten LTE będzie bez limtów czy to jakaś ściema ?...

Z tego co ja wiem to w tańszych abo internet jest bez limitu w zasięgu LTE ale spada przepustowość łącza po przekroczeniu limitu danych.
Znam ludzi, którzy wzięli ofertę z najwyższej półki i mają internet bez limitu nawet gdy nie są w sieci LTE i bez spadków.
Ale Ci ludzie puszczają obraz z kamer do firmy ochroniarskiej, która monitoruje ich biznes 24/7 więc muszą mieć wszystko bez limitów.
Każdemu wg potrzeb. Oceń jakie są Twoje potrzeby i zapytaj w salonie o ofertę.

* DVBT2 - T230C *

12

Cezary napisał/a:

Czym jest wg ciebie "LTE bez limitu" 50GB? Więc masz bez limitu czy tylko 50GB? A później lejek do 32kb...

właśnie nie wiem, próbuję się dowiedzieć od Was, bo słabo się znam a w bok mogą różny kit wciskać.

jeżeli piszą:

Dzięki tej usłudze po wykorzystaniu pakietu danych będziesz mógł korzystać z Internetu LTE bez limitu danych. Usługa dostępna w zasięgu LTE
Usługa jest darmowa i aktywowana wraz z ofertą, nie musisz robić nic więcej.

to uważam że 50 GB na internet wszędzie a po wykorzystaniu tylko w zasięgu LTE i bez limitów

czy się mylę?

13

Pytanie czy będzie ciągły podgląd czy doraźny na kamery. Przy doraźnym moim zdaniem nie przekroczysz limitu. Kolejna sprawa publicznego IP. Dla qnap nie jest niezbędny publiczny ip bo jest taka usługa jak myqnapcloud - zapoznaj się z nią. To samo się tyczy kamer które posiadają p2p. Jeżeli chodzi o ceny publicznego ip w plusie (miesięcznie):
5 zł netto - zmienne IP
15zł netto - stałe IP

14

Podgląd doraźny, Qnap tez zresztą dla własnych potrzeb dla max 2 os.
Zastanawia mnie i nie daje spokoju co to znaczy że LTE jest bez limitów danych po wykorzystaniu 50GB.
Może się ktoś orientuje, wolę popyta zanim stracę czas w BOK.

15

cronos20 napisał/a:
Dzięki tej usłudze po wykorzystaniu pakietu danych będziesz mógł korzystać z Internetu LTE bez limitu danych. Usługa dostępna w zasięgu LTE
Usługa jest darmowa i aktywowana wraz z ofertą, nie musisz robić nic więcej.

to uważam że 50 GB na internet wszędzie a po wykorzystaniu tylko w zasięgu LTE i bez limitów

czy się mylę?

Ale to nie my tylko regulamin danej usługi przeczytaj smile

16

cronos20 napisał/a:

Zastanawia mnie i nie daje spokoju co to znaczy że LTE jest bez limitów danych po wykorzystaniu 50GB.
Może się ktoś orientuje, wolę popyta zanim stracę czas w BOK.

Pierwsza kwestia to miejsce w którym korzystasz z sieci? Jaki masz zasięg operatorów komórkowych i w jakiej technologi udostępniają połączenie. Druga to testy sieci tych operatorów na miejscu (musimy wiedzieć jak działa sieć, czyli kupujemy startery prepaid-data i sprawdzamy na modemie/telefonie). Kolejny to dobór oferty konkretnego operatora-internet będzie bez limitu na LTE, ale prędkość może już nie (w zależności od regulaminu oferty i widzimisię operatora-w CP/Plus są to tzw. opcje bez limitu z tym że na dziś operator ma gest i 200-300GB/abonenta pozwala pobrać, ba czasami nawet więcej, jednakże regulamin oferty jest dla klienta nietransparentny i pozwala operatorowi w każdej chwili włączyć lejek 32kbps, podobnie jest w T-Mobile). Transparentną ofertę ma Orange w ofercie dla domu i 2&1, gdzie po wykorzystaniu 150GB w Strefie Domowej mamy lejek 1Mbps + do tego dodatkowy pakiet poza strefą 60-80GB i noce bez limitu (w Plusie mamy 200GB do dyspozycji w pakiecie nocnym). Podobnie jednoznaczny regulamin ma Play (100GB z pełną prędkością a później limit 1Mbps, u tego operatora możemy mieć internet w cenie 5zł/m-c za 100GB w prepaid na wirtualnej sieci RBM na kartę ).

17

To ja może uściślę: nie 5 PLN za 100 GB, tylko 50 PLN za 100 dni, do tego środki zostają do wykorzystania. A 100 GB to gwarantowany pakiet minimalny tylko LTE, powyżej tego zastrzegają sobie prawo, ale pozwalają na przepchanie nawet do 500 GB. Szczegóły: http://jdtech.pl/2015/09/darmowy-intern … -2015.html

18

Do @jakubd
Oferty są 2. Jedna to 50 PLN na 100 dni i 100 GB LTE /mc  i do tej oferty dochodzi za każde doładowanie 2GB netu w  dowolnej technologii np 3G.
Druga to 50 PLN na 150 dni i 100GB LTE /mc ale juz nie dochodzi bonus 2GB neta w dowolnym trybie pracy więc jesteśmy skazani tylko na zasięg LTE.
To są aukcje z pewnego portalu gdzie oferta nr 1 jest tańsza w kupieniu niż oferta nr 2. Odpowiednio 30 PLN i 90 PLN za starter.
Co nie zmienia faktu że do tych kamer które posiada @cronos20 ten net mu się nie przyda.

* DVBT2 - T230C *

19 (edytowany przez jakubd 2016-05-31 11:59:44)

mar_w: przejrzyj mój artykuł, ja z tą ofertą jestem za pan brat od 2014 roku, więc jakby na bieżąco.
Obie oferty są opisane u mnie, ale karty RBM7 są de facto nie do zdobycia normalnie (nie mówię o wynalazkach z Allegro bez gwarancji działania). A RBM5/9 można sobie samemu ciągle jeszcze zrobić w zasadzie za darmo.
I w RBM7 także dostajemy dane za doładowanie - 50 PLN daje nam 512 MB.
Na Allegro opcja 1 jest droższa właśnie z powodu ważności konta 50 PLN daje 150 dni. Ale Ja bym za to nie dopłacał, bo nie wiadomo jak długo jeszcze potrwa ta promocja.

20

dzięki za inf.
Ale gdzie mogę kopić taką kartę i jaki modem do tego?
Myślę ze warto nawet na próbę wziąć bo nie wiele stracę.

podeślijcie linki na PW jeżeli to nie można, z góry dzięki

21 (edytowany przez manguscik 2016-05-31 13:43:19)

A ja proponuję LTE PLAY NA kartę gdzie  mamy pakiet 100 GB za 45 PLN aktywowany  jednorazowo lub cyklicznie który sam się odnawia. Na dzień dzisiejszy jest to najlepsza oferta na rynku jeśli chodzi o prepaid i abonament. Z doświadczenia użytkowników wiem że po przekroczeniu 100 GB internet nie jest limitowany.

http://play.pl/oferta/play-internet/internet-na-karte/

Informacja o pakiecie:

http://play.pl/uslugi/pok-miesiac-bez-limitu/

Korzystam teraz z tego i jestem bardzo zadowolony. Co do prędkości to średnio mam Download  i upload około 20 Mb/s z tym że max to nawet ponad 48 Mb/s downloadu.

A tu masz zestawienie ofert internetu na kartę:

https://mobirank.pl/jaki-wybrac-interne … -na-karte/

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

22

Główna zaleta pakietu za 45 PLN - działa także w 3G. Wada - cena smile

23 (edytowany przez jarek7714 2016-05-31 18:59:22)

jakubd napisał/a:

Na Allegro opcja 1 jest droższa właśnie z powodu ważności konta 50 PLN daje 150 dni. Ale Ja bym za to nie dopłacał, bo nie wiadomo jak długo jeszcze potrwa ta promocja.

Na Allegro jest dostępna każda opcja, z tym że ta droższa-czyli ze 150 dniami ważności konta za 50zł kosztuje od 47zł z przesyłką-oczywiście od pewnych sprzedawców (kupowałem jesienią za 30zł, przy drugim doładowaniu jestem już na +).                 Co do długości trwania promocji-Play wpadł we własną pułapkę, ma setki tysięcy aktywnych kart z tą promocją i nie może wyłączyć z dnia na dzień bez znaczących strat. Przypomnę dla zainteresowanych że ta promocja jest już aktywna od ponad 2,5 roku .       

manguscik napisał/a:

A ja proponuję LTE PLAY NA kartę gdzie  mamy pakiet 100 GB za 45 PLN aktywowany  jednorazowo lub cyklicznie który sam się odnawia. Na dzień dzisiejszy jest to najlepsza oferta na rynku jeśli chodzi o prepaid i abonament. Z doświadczenia użytkowników wiem że po przekroczeniu 100 GB internet nie jest limitowany.

Kto dziś to kupi! Jak ma w prepaid darmowe LTE w RBM, a u konkurencji taki pakiet będzie miał przy umowach abonamentowych za połowę ceny. smile

24

znalazłem ofertę za 29,99 + 6 przesyłka - PLAY RBM 7 INTERNET LTE NA KARTĘ 500 GB CO 150DNI
czy ten Huawei E3372 będzie dobrze działał z WNDR4300 i gargolye?

i czy są jakieś różnice pomiędzy Huawei E3372 z JBtech a tymi a alleg..
bo w cenie różnice są 200 zł do 125 zł

25

Będzie.
W cenie.