Temat: Zlecę instalację i konfigurację OpenWRT

Zlecę instalację i konfigurację OpenWRT na routerku NEXX WT3020F z modemem HUAWEI E3372h-153. Interesuje mnie ustawienie całości pod usługę LTE w sieci Red Bull Mobile (prześlę sprzęt wraz z kartą SIM). Chciał bym aby była jeszcze wgrana nakładka graficzna (gargoyle) i parę aplikacji przydatnych w tego typu zastosowaniach.

2

Odp: Zlecę instalację i konfigurację OpenWRT

Nie przesadzaj. Podłącz się do nexxa, wgraj jako aktualizację oprogramowania, później w gui wybierz modem jako wan i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może i bym dał radę to zrobić ale pewnie z miesiąc czytania HowTo itp przede mną w takim wypadku;) Ostatni raz bawiłem się linuxem z 10 lat temu...

4

Wstydził byś się. Idź za radą Cezarego i wgraj ten plik. Słuchaj jego rad - on tu jest najmądrzejszy. Potem wszystko sobie wyklikasz w Luci (Gargoyle chyba nie ma na ten model). Jeśli natomiast będziesz miał jakiś problem, to na pewno Ci tu pomożemy.

5

Jest i gargoyle: http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_ … actory.bin

6

Tylko czy jak wrzucisz Gargoyle to starczy miejsca(zostanie 0,9MB a może mniej) na paczki kmod-usb-net-cdc-ether usb-modeswitch i zależności ?

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

7

khain napisał/a:

Tylko czy jak wrzucisz Gargoyle to starczy miejsca(zostanie 0,9MB a może mniej) na paczki kmod-usb-net-cdc-ether usb-modeswitch i zależności ?

W gargoyle to wszystko jest przecież już domyślnie...

8

A ja jestem zdania, że skoro klient chce i chce zapłacić to niech wysyła do Cezarego. Lepiej tego nikt nie zrobi niż on. A po drugie: "kto bogatemu zabroni?".

9

No i jeszcze jedno - czy jest jakaś obsługa przychodzących SMSów (np przesłanie ich na email) z karty SIM włożonej do modemu (przychodzi sms z informacją o zakończeniu pakietu w danym miesiącu)? Poza tym mogła by się także przydać także możliwość wydzwonienia jakiegoś kodu jak na telefonie (aby np uaktywnić kolejny pakiet RBM).

10

http://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo

11

Ok ale soft nie ma chyba możliwości bez użycia jakichś zewnętrznych skryptów przesłania SMSa na email?

12

Nie, to już musisz samodzielnie oprogramować. Zobacz też opis np. smstools3 u mnie na stronie.

13

W smstools się da to zrobić. Sam skonfigurowałem sobie mechanizm blokowania połączenia po iptables po tym jak zostanie odebrany sms zawierający pewne słowa kluczowe. Ma też zostać wysłany kod USSD z aktywacją lte. Po pomyślnym włączeniu, system ma odblokować net. Dodatkowo powiadomienie o wszystkich tych zdarzeniach ma zostać wysłane na moją komórkę. Także wystarczy napisać sobie prosty skrypt i dodać kilka warunków.

14

No właśnie - włączanie LTE za pomocą kodu USSD także musi być zaimplementowane (po tym jak otrzymam SMS że już się kończy net powinno właśnie blokować udostępnianie internetu aby nie zjadło środków z konta)

15

Więc po prostu tak zrób. OpenWrt jest jak zwykła dystrybucja linuksowa - nie spodziewaj że out-of-box dokładnie takiego działania jakiego byś chciał (bo niby skąd ktoś miał by wiedzieć czego oczekujesz), musisz go skonfigurować po swojemu.

16

No i doszedł do mnie dziś modem - zakupiłem E3372h-153 a w paczce otrzymałem E3370 z ruskiej dystrybucji!? Pytanie - czy wymieniać czy ewentualnie zostawić? Ma ktoś może doświadczenie?

17

Zainstaluj openwrt/gargoyle, podłącz modem, pokaż wynik cat /sys/kernel/debug/usb/devices , zobaczymy czym on jest.

18 (edytowany przez IceG 2016-05-27 20:55:16)

Modem HUAWEI E3370

LTE-FDD:800/900/1800/2600 MHz.

UMTS:900/2100 MHz.

EGPRS/GSM:850/900/1800/1900 MHz.

Chipset:Qualcomm MDM9215.

Technologia:LTE/HSPA+/HSUPA/HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM.

Prędkość pobierania danych:

LTE do 100 Mb/s

HSPA+ do 42 Mb/s

Prędkość wysyłania danych:

LTE do 50Mb/s

HSPA+ do 5,75 Mb/s

gdzie dla

e3372

FDD: DD800/900/1800/2100/2600

UMTS: 900/2100

GSM:850/900/1800/1900

Speed

LTE FDD : Cat4 DL:150Mbps/UL:50Mbps @20M BW

UMTS: DCHSPA+:42/5.76Mbps;21M/5.76Mbps;14M/5.76M

HSUPA:7.2M/5.76M

2G: EDGE packet data service of up to 236.8kbps

Sprawdzić możesz jak działa, ale skoro zapłaciłeś za E3372 to dlaczego miałbyś zostawiać ten E3370..

"Huawei has released a new Hi-Link data-card, which model No. is E3370. The Huawei E3370 is 4G dongle, which is the sister model of E3372 LTE 3G 4G USB STICK, which can provide download link up to 100 Mbps and upload link can be established up to 50 Mbps. It comes with 2×2 MIMO Two external antenna ports, a microSD card slot slot, and a standard size sim-card slot. When you will remove the cover of thi data-card, you will see written as E3372S-153. It is currently available only in Russia, which is locked to Beeline operator."

https://routerunlock.com/wp-content/uploads/2015/12/Huawei-E3370-800x450.jpg

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

19

No różni się zdecydowanie parametrami na niekorzyść i jest zdecydowanie tańszy - tzn był prawie pół roku temu jak go sprzedawcy na allegro pchali. Ehh te sklepy na alledrogo...

20

Coś mi tu nie gra w tych specyfikacjach E3370 - 4pda mówi, że firmware jest wymienny między E3372 i E3370.
E3372 miał być na HiSiliconie (i tak się zachowuje), a E3370 powyżej info, że na Qualcommie (zupełnie inne sterowniki do flashowania). Nie spotkałem się dotychczas z Qualcommem w wersji HiLinkowej.
Do tego E3370 i E3372 występują w odmianach s-2 i h-2 i rozpoznaje je się tak samo po numerach seryjnych...

Ciekawe jak to jest faktycznie smile

21 (edytowany przez mar_w 2016-05-28 19:22:30)

do @romanewas
co by to nie było, prosimy o pokazanie odpowiedzi na polecenie o którym pisał Cezary,  http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 93#p166993
Nie trzymaj Nas w niepewności smile  chociaż z tego co widać na all...o to ten modem jest sprzedawany w zestawie z HG553 więc openwrt powinien bez problemu go obsłużyć.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

22

No niestety póki co żadnych odpowiedzi nie udzielę bo jeszcze nie mam routera (czekam na dostawę z chin) a po drugie modem już spakowałem i odsyłam do sprzedawcy...

23

Ja w wolnej chwili chyba po prostu zamówię tego E3370 i sam sprawdzę. Są takie aukcje na Allegro.

24

I sprawdziłem:
http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e33 … -sam-modem
E3370 i E3372h-153 to dokładnie ten sam modem.