1

Temat: Router jako ap client z zapasowym łączem 3g

Witam.

Przedstawię zarys sytuacji i proszę o opinie czy to możliwe. Router główny to netgear wndr 3700 v2 z gargoyle i open wrt w wersji 1.6... na pokładzie. Router 2 na razie nieokreślony ale mający modem 3g i możliwość wgrania open wrt. Router główny jest dostawcą internetu z sieci osiedlowej.Router główny tworzy własną sieć. Router 2 będzie pracował jako ap client do routera głównego. Nie ma możliwości położenia kabli więc router 2 będzie pobierał internet po WiFi z routera głównego. Router 2 rozszerza sieć z routera głównego. Często będzie zdarzać się sytuacja, że router główny nie pracuje i wówczas router 2 powinien przełączyć się na sieć 3g. Natomiast po powrocie routera głównego router 2 powinien przełączyć się na pobieranie internetu z routera głównego. Najlepiej automatycznie.Na ile realne są moje wymagania i czy open wrt obsługuje taki przypadek?
Zdaje sobie sprawę, że problem może być duży bo router 2 z przekaźnika sieci po przełączeniu na internet z 3g staje się pełnoprawnym routerem.

Pozdrawiam
Adam

2

Odp: Router jako ap client z zapasowym łączem 3g

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3

Na czym łącza masz na tym masz. Ale raczej nie rób tego na tym starym gargoyle, tylko na ostatnim CC.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez _Adam_ 2016-05-15 18:07:20)

Cezary napisał/a:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3

Na czym łącza masz na tym masz. Ale raczej nie rób tego na tym starym gargoyle, tylko na ostatnim CC.

Przejście na CC to nie problem. Jak trzeba to zmienię firmware na głównym routerze. Na razie próbuję wybadać techniczne możliwości bo nie wybrałem jeszcze routera 2. Praca w konsoli mnie nie przeraża ale będę potrzebował trochę pomocy w temacie o ile to realne. Dzięki za link.

4

Realne, to zwykłe rozwiązanie.

5 (edytowany przez _Adam_ 2016-05-15 18:33:54)

Kwestia oprogramowania wstępnie wyjaśniona. Jeszcze jedno pytanie dotyczące sprzętu. Posiadam modem 3g e3131 hilink, jaki router nie pogryzie się z tym modemem? Zależy mi na ekonomicznym w sensie poboru energii routerze,  nie musi być ekonomiczny cenowo. Router najlepiej z gigabitowymi portami, estetyczny. Powinien mieć dużo pamięci aby móc doinstalowac sporo pluginów.

6

Każdy pod openwrt będzie z nim chodził. Więc jaki chcesz.