1

Temat: wr1043nd + OpenWrt nie lubi jednego z komputerów

Witam.
Opiszę sytuacje od początu.
Mój sprzęt:
1. Stacjonarny PC (zintegrowana karta sieciowa Marvell 88E8053 Gigabit LAN), OpenSuse 11.3, kabel do routera 0,8m;
2. Stacjonarny PC (zintegrowana karta sieciowa RTL8211CL Gigabit LAN), XBMC na Kubuntu, kabel do routera ~25m;
3. Brother DCP560CN;
4. Netbook MSI U100, OpenSuse 11.3, WinXP;
5. Netbook Samsung N150, OpenSuse 11.3,Win7;
6. Dysk USB Maxtor;
Dotychczas sieć pracowała na routerze Edimax BR6215Srg, ale ze względu na konieczność czestego resetowania (nie zawsze łączył po WiFi, połączenia po LAN-ie pracowały prawidłowo) zakupiłem TP-Linka TL-WR1043ND.
Na firmwerze TP-Linka występują następujące problemy:
- komputer nr 2 i router nie widzą się -nie świecą diody ani na routerze ani na karcie sieciowej (długi kabel?);
- nie mogę ustawić hasła do udostępniania dysku USB: po wpisaniu hasła i zapisaniu, w polu pokazują się kropki, lecz ich ilość nie odpowiada ilości liter mojego hasła, a przy próbie zdalnego połączenia nie przechodzi autoryzacja.
Zainstalowałem więc Gargoyle 1.3.9 (by obsy) co spowodowało zamianę tych problemów na inny:
komputer nr 1 wewnątrz sieci LAN widzi wszystko co powinien (drukarkę, udostępnione zasoby itp) lecz na zewnątrz wyjść nie może (przeglądarka długo czeka na ustalenie adresu stron www, po czym pisze "Nie odnaleziono serwera"). Pozostałe komutery pracują prawidłowo. Testy porównawcze robię na stojącym obok Netbooku, też z OpenSuse, połączonym kablem 0,8m do routera.
Na przykład

ping wp.pl

na netbooku daje natychmiast odpowiedź:

PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl=242 time=28.5 ms

To samo puszczone z komputera nr 1 daje po minucie oczekiwania:

PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=69 ttl=242 time=32.5 ms
nslookup wp.pl

daje prawidłową odpowiedź, ale na netooku natchmiast a na kopmuterze nr 1 po około 10s. Wygląda to jakby router opóźniał przesył informacji z serwera DNS do tego jednego komputera.
Póbowałem już bez rezultatów:
- podłączać komputer innym kablem, do innego gniazda LAN;
- wymusić pracę karty sieciowej w trybie 10Mb/s full duplex, ale wyłączenie autonegocjacji skutkuje całkowitym prakiem połączenia z routerem;
- uruchamiać komputer z płty LiveCD OpenSuse 11.3 z KDE;
- instalować OpenWrt Backfire + Luci http://eko.one.pl/?p=openwrt-backfire
- instalować Gargoyle 1.3.9 (by obsy) - obecnie zainstalowany.
Dodam, że adres MAC w routerze mam sklonowany z tego właśnie problematycznego komputera - być może to jest przyczyną, ale chwilowo nie mogę tego sprawdzić.

Proszę o sugestie jak przywrócić dostęp do internetu na tym nieszczęsnym komputerze.

2

Odp: wr1043nd + OpenWrt nie lubi jednego z komputerów

Na komputerze nr 1 coś masz - np. włączone ipv6, co powoduje szukanie adresu najpierw po tym a później po v4.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

IPV6 jest domyślnie uruchomione na wszystkich mioch komputerach z linuxem.
Jednak okazało się, że moje ostatnie podejrzenie z klonowaniem adresu MAC było słuszne. Po przywróceniu MAC fabrycznego wszystko wróciło do normy. Mam nawet wrażenie, że na pozostałych komputerach DNS szybciej odnajdują adresy - przeglądarka nie zdąży nawet wypisać, że ustala adres strony, tylko ją ładuje.
Wygląda to na problemy OenWrt z klonowanym adresem MAC jednego z komputerów jako MAC routera.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
jacs

4

może być problem z ipv6 i klonowaniem mac. Najpierw ipv6 szuka sąsiadów i wykorzystuje oryginalny adres mac tplinka a potem openwrt przeładowuje konfigurację dla nowego adresu MAC. Na tym styku może być problem.
Podobny problem obserwowałem przy analizowaniu pakietów w wireshark w ag241v2. Najpierw następowało szukanie sąsiadów po ipv6 a potem dopiero zmiana adresu mac co powoduje brakiem komunikacji.

5

Poruszyłem ten sam problem na innym forum (openrouter). Dokładnie ten sam problem. Komputer z klonowanym MAC zostaje odcięty od WAN, działa mu tylko LAN. Ten sam router, ten samo soft (komp mam zupełnie inny niż kolega).
Szukam gdzie jest problem, bo backfire na asusie robił to dobrze.

6

Nie jesteś sam: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1360. Też chciałbym wiedzieć dlaczego tak się dzieje?
Na razie śmigam na zmienionym MAC w kompie, ale nie jest to idelane rozwiązanie...

7

Na najnowszym Gargoyle problem klonowania MAC dalej istnieje. Czy ktoś wie jak go rozwiązać bez zmiany adresu MAC na laptopie ? Generalnie komputer podpięty kablem do routera i posiadający ten sam MAC adres co ruter (od strony WAN) nie ma dostępu do internetu. Mają go wszystkie inne komputery podpięte do routera. I nie jest to problem routera czy dostawcy bo po przejściu na fabryczny firmware problem znika.
Czy jest ktoś u kogo klonowanie adresu na ruterze TP1043 działa działa prawidłowo ?