1

Temat: TL-WR1043ND - Czy OpenWrt nie potrafi klonować MAC?

Witam!
Mam problem podobny do opisanego w tym wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1323 .
Moja konfiguracja:
- laptop z kartą ethernet i wi-fi
- desktop z kartą ethernet
- tytułowy TP-Link.

Mój ISP sprawdza adres MAC i ma zarejestrowany adres karty ethernetowej laptopa, więc po zakupie routera wykonałem klonowanie MAC przydzielając TP-Linkowi adres identyczny z adresem karty notebooka. Na fabrycznym sofcie działało to bezbłędnie: internet miałem na obu komputerach, a na laptopie dodatkowo mogłem wybrać połączenie kablem lub przez wi-fi.
Wczoraj zainstalowałem obraz OpenWrt z Gargoyle pobrany z eko.one.pl (wersja z 16.01.2011). Powtórzyłem operację klonowania MAC i tu nastąpiła sromotna porażka. Internet nie działa przy podłączeniu laptopa kablem (czyli router nie przekazuje pakietów do tej karty, która ma identyczny MAC jak on sam). Na desktopie i na laptopie podłączonym bezprzewodowo działa bez problemu. Sprawdziłem Wiresharkiem, co widać przy próbie korzystania z sieci przez to problematyczne połączenie. Otóż wygląda na to, że komputer dostaje mniej więcej jeden na kilkanaście, kilkadziesiąt spodziewanych pakietów. Przy próbie dostania się na jakieś www laptop dostaje odpowiedź z serwera DNS z prawidłowym IP tej strony, po czym laptop cierpliwie wysyła SYN i raz na jakiś czas nawet dostanie odpowiedź, ale potem znowu długo długo nic. Przy pingowaniu odpowiedź uzyskujemy mniej więcej raz na 20 zapytań.
Rozumiem, że sytuacja w której do switcha wpięte są dwa różne urządzenia przedstawiające się identycznym MAC nie jest zbyt komfortowa, ale jakoś fabrycznemu firmware to nie przeszkadzało... wink
Sytuacja jest dość typowa, więc jakoś nie chce mi się wierzyć, że twórcy OpenWrt tego nie przewidzieli. Pewnie o czymś nie wiem... Pomożecie?

2

Odp: TL-WR1043ND - Czy OpenWrt nie potrafi klonować MAC?

Dziwny masz problem. Działa to jak najbardziej, czego jestem dowodem.

Tak na szybko - zmień sobie adres w laptopie, później szukaj przyczyny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Możesz się pochwalić plikiem /etc/config/network, wynikiem ifconfig i adresem mac tym klonowanym?
Może wtedy będziemy mogli jakoś pomóc. Upewnij się że mac na interfejsie lan jest inny niż na wan i na kompie wtedy powinno zacząć śmigać.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4 (edytowany przez pi 2011-01-30 20:29:17)

Cezary napisał/a:

Tak na szybko - zmień sobie adres w laptopie, później szukaj przyczyny.

Sęk w tym, że ja wolałbym go (znaczy adresu MAC w laptopie) nie ruszać.
To mi zapewnia tzw. ostatnią deskę ratunku - jeśli tp-link zacznie figlować, a mnie nie będzie w domu, to żona spokojnie wypnie kabelek od ISP z gniazda WAN, wetknie w laptopa i dokończy  pracę.  Po zmianie MAC w lapku tę możliwość stracę...

5

A czasami w windowsie nie jest to trzymane w rejestrze? jeżeli tak to zrób odpowiedni plik z wpisem rejestru na pulpicie, klik i po krzyku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Jak się można było spodziewać po zmianie MAC w laptopie wszystko zaczęło śmigać. Tyle, że jak już wspomniałem lepiej byłoby mieć ten adres niezmieniony. Może jednak istnieje inny sposób obejścia problemu?

7

Nie dam sobie ręki uciąć ale problem jest chyba po stronie karty sieciowej Marvell 88E8053 PCI-E Gb LAN? Miałem tak samo. Pozmieniałem sobie adresy MAC i po problemie.

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND