Temat: Ubity Tp-link 8970

Witam.W trakcie wgrywania openwrt do w/w routera za pomocą terminala wyłączyli mi prąd.Cały czas mam w konsoli "ROM VER: 1.1.4
CFG 05" i tak w nieskończoność. Czy posiada ktoś cały obraz kości flash? Mam zewnętrzny programator tylko nigdzie nie mogę znaleźć  całego obrazu kości.Ewentualnie w jaki sposób mogę go jeszcze przywrócić do życia?

2

Odp: Ubity Tp-link 8970

Skoro uwaliłeś bootloader (nie wiem jakim cudem przy flashowaniu firmware.. mniejsza) i nie dasz już rady wbić na jego konsolę uart, to pierwsza rzecz jaką powinieneś zrobić to wylutować kość i skopiować całą jej zawartość za pomocą zewnętrznego programatora - może się przydać. A dalej to już rzeźba, kiedyś tplink udostępniał obrazy z bootloaderem do różnych routerów, może jest i dla tego. Albo z innego urządzenia z lantiq xway uboot ruszy, powodzenia

3

Ok znalazłem w sieci obraz z ubootem wylutowałem kość wrzuciłem i ruszyło.Wrzuciłem jeszcze raz openwrt i pięknie śmiga.Dziękuje i pozdrawiam.

4

kaliska5 napisał/a:

Ok znalazłem w sieci obraz z ubootem wylutowałem kość wrzuciłem i ruszyło.Wrzuciłem jeszcze raz openwrt i pięknie śmiga.Dziękuje i pozdrawiam.

Kolego zechciałbyś się podzielić wiedzą gdzie znalazłeś ten obraz z ubootem.
Jestem w takim samym kłopocie jak Ty i byłbym bardzo wdzięczny za linka do softu.

5

Ze strony TP-LINK? http://www.tp-link.com.pl/resources/sof … 140613.zip

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

Gruberek napisał/a:

Ze strony TP-LINK? http://www.tp-link.com.pl/resources/sof … 140613.zip

Czyżby było to tak banalnie proste. W środku jest instrukcja wgrywania przez przeglądarkę.
Czy mógłby ktoś jeszcze potwierdzić lub zaprzeczyć, że jest to poszukiwany przeze mnie soft, który można wgrać programatorem.

7

To by było za proste.
To co jest na stronie to musisz obciąć o nagłówek ( 512bajtów - 0x200 hex) i resztę możesz wgrać od początku flasha aż do adresu 0x7C0000.

Co co jest dalej powinno zostać nienaruszone, dlatego najpierw zrób kopię całej kości flash a potem skopiuj obszar od 0x7C0000 aż do końca kostki 0x800000, Skopiowaną cześć doklej do wcześniej pobranego firmware z obciętym nagłówkiem.

To co uzyskasz będzie miało rozmiar 8MB i wgrasz to na kostkę flash.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

8 (edytowany przez imac233 2016-04-29 15:39:31)

Heinz napisał/a:

To by było za proste.
To co jest na stronie to musisz obciąć o nagłówek ( 512bajtów - 0x200 hex) i resztę możesz wgrać od początku flasha aż do adresu 0x7C0000.

Co co jest dalej powinno zostać nienaruszone, dlatego najpierw zrób kopię całej kości flash a potem skopiuj obszar od 0x7C0000 aż do końca kostki 0x800000, Skopiowaną cześć doklej do wcześniej pobranego firmware z obciętym nagłówkiem.

To co uzyskasz będzie miało rozmiar 8MB i wgrasz to na kostkę flash.

Kolego czy Twoja porada odnosi się do mojego konkretnego przypadku (tj. czy będzie właściwa):

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 29#p164829

od postu 126 w dół (czyli został mi tylko UART w którym nic nie idzie zrobić z powodu "ERROR: `ethaddr' not set") ?

9

Moja porada z postu wyżej dotyczy każdego W8970v1, Jeśli to co masz aktualnie na kostce flash w adresach od 0x7C0000 do końca (najważniejsza cześć i tak jest w ostatnim sektorze 0x7F0000-0x800000) jest uszkodzone to po wgraniu pewnie nie zadziała WiFi.

Co do Twojego problemu to spróbował bym jeszcze raz metody z tym UART tylko podał bym plik uboot.asc pobrany z innej lokalizacji, Może Twój pobrany jest uszkodzony?

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

10 (edytowany przez kurwicycek 2016-04-29 17:44:10)

W razie czego masz tu kopię zawartości flash z mojego egzemplarza. Może się przyda.

11

Panowie przywracacie mi wiarę w ludzi. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Z UART już straciłem nadzieję (z innym uboot.asc już próbowałem).
Tak że pozostaje mi tylko programator.
Rozumiem że jak wgram kopię flash od kolegi kurwicycek to router powinien zmartwychwstać.
Zapytam tylko jak go poprawnie wgrać do kości.
Operację zlecę w pobliskim sklepie więc zapytam co mam im konkretnie powiedzieć, czy mają tę kopię wgrać od konkretnego adresu (lub od - do)?

12

Jeśli bierzesz jego kopię to po prostu wgrywasz. Jest to kompletna zawartość.
Wada tego rozwiązania jest taka że będziesz miał inny adres MAC oraz kod PIN. Możliwe że wifi będzie działać gorzej jeśli w tym modelu WiFI jest indywidualnie kalibrowane. Dlatego radzę najpierw zrobić kopię flash. Możesz wgrać programatorem całą zawartość od kolegi i potem ewentualnie dograć swoje dane przez uboota.

13 (edytowany przez kurwicycek 2016-04-29 20:23:11)

Mała uwaga odnośnie do pliku z mojego poprzedniego posta: to jest zgrany oryginalny wsad z nadpisanym OpenWrt od 0x00020000. Konkretnie tym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go potem zamienić na inny. Plik ma 8MiB, czyli całą zawartość flash.
tabliczka znamionowa

14 (edytowany przez imac233 2016-04-30 10:22:30)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, myślałem że dziś router ożyje, niestety w sklepie (gdzie wstępnie uzgodniłem serwis) się na mnie wypieli z powodu "nadmiaru pracy".
Mam przyjść po majowym weekendzie.
Rajd po innych placówkach usługowych okazał się bezowocny.
Powoli dojrzewam do zakupu programatora...

15

Ja sobie kupiłem taki chiński programatorek i dość dobrze się sprawuje: http://allegro.pl/listing/listing.php?s … e-1-2-0415

16

Heinz napisał/a:

Ja sobie kupiłem taki chiński programatorek i dość dobrze się sprawuje: http://allegro.pl/listing/listing.php?s … e-1-2-0415

O takim właśnie pomyślałem i już miałem pytać czy się nada.
A układ trzeba by koniecznie wylutować, czy można by zastosować klips do odczytu i programowania?

17

Trzeba wylutować. Klips warto sobie kupić jeśli lutować nie lubisz za bardzo, bo po wylutowaniu z routera musisz wlutować flash do tej płytki i po zaprogramowaniu znów odlutować i wlutować do routera.

18 (edytowany przez kurwicycek 2016-04-30 12:56:06)

Klips nie działa z tym programatorem. Wydaje mi się, że ma za małą wydajność prądową.
Po wylutowaniu nie trzeba lutować pamięci do programatora. Wystarczy oczyścić jej nóżki oraz ewentualnie trochę wygiąć i przypiąć klamerką do prania w odpowiednim miejscu (robiłem tak zanim kupiłem przejściówkę SOP na DIP).
Niestety, jeśli nie masz stacji na gorące powietrze albo sporego doświadczenia we władaniu lutownicą, to nie radzę Ci się za to brać.
Możesz spróbować tej albo tej metody.

19

kurwicycek napisał/a:

Klips nie działa z tym programatorem.

Mam ten programator w wersji  z czarną płytką. Tani chiński klips działa z nim bez problemu zarówno w routerach jak i płytach głównych laptopów.

20

To ciekawe,co piszesz. Ja ze wrodzonego skąpstwa kupiłem najtańszy i po podłączeniu do wlutowanego chipa przygasa dioda na programatorze i w programie zmienia się status na "Nie podłączony". Rozumiem, że Ty masz ten?

21

Mała uwaga dotycząca tzw. programowania kości FLASH metodą in-circuit czyli przy pomocy klipsa, bez demontażu kości.

Nie mam praktycznego doświadczenia z układem SOC, który siedzi w tym modelu, ale generalnie, żeby móc skorzystać z takiej metody, to układ główny musi na liniach SPI obsługiwać 3 stany, w tym tzw. stan wysokiej impedancji (Hi-Z). W przypadku większości układów Qualcomm/Atheros i MediaTek/Ralink tak nie jest. Co więcej, nie jest zalecane (moje zdanie: nigdy tak nie rób) zasilanie kości FLASH bez odłączenia linii zasilania od pozostałych elementów na PCB. To, co Wy robicie skutkuje zasileniem nie tylko samej kości FLASH ale i prawdopodobnie wszystkich innych układów logiki na PCB, wliczając w to SOC/CPU, RAM, switch Ethernet i takie duperele jak diody LED.

Nawet jeżeli odłączycie zasilanie od pozostałych układów (np. przecinając ścieżkę VCC od kości FLASH), to jeżeli linie I/O od SPI w głównym układzie nie są w stanie Hi-Z przy odłączonym zasilaniu, to prąd do układu dostanie się inną drogą... przez linie zegarową i danych kości FLASH, bo masę i tak będzie mieli wspólną.

W skrócie, dla tych co nie chcieli czytać, sprawdzoną i przede wszystkim bezpieczną metodą przeprogramowania kości w takich wypadkach jest jej demontaż.

I uprzedzam komentarze osób, które to "robiły i zawsze działało". Wiem o tym, ale w skrajnych przypadkach (patrz post wyżej i zbyt niską wydajność prądową programatora) albo spalicie programator, albo całkiem udupcycie router (mam kilka urządzeń na MT7620, które nie przeżyły takich zabaw w programowanie kości FLASH przy pomocy klipsa).

22

pepe2k napisał/a:

...mam kilka urządzeń na MT7620, które nie przeżyły takich zabaw w programowanie kości FLASH przy pomocy klipsa...

Potwierdzam, szczególnie jeśli chodzi o MT7620. Z innymi miałem więcej szczęścia niż rozumu.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

23

kurwicycek napisał/a:

To ciekawe,co piszesz. Ja ze wrodzonego skąpstwa kupiłem najtańszy i po podłączeniu do wlutowanego chipa przygasa dioda na programatorze i w programie zmienia się status na "Nie podłączony". Rozumiem, że Ty masz ten?

Tak, mam dokładnie taki.

Programowanie klipsem zasila cały układ. W przypadku MT7620N w WT3020H świeci się nawet dioda routera, co nie zmienia faktu, że zgrywałem tą metodą flash z kilku WT3020H i żadnemu z nich nic się nie stało.
Oczywiście zgadzam się z pepe2k, że najlepszą metodą jest demontaż kości.

24

A czy byłbyś tak dobry i zamieścił gdzieś zdjęcia w wysokiej rozdzielczości? Chciałbym zobaczyć czym się one różnią. Może wystarczy jakiś rezystor podmienić?
Na moim jest CH341A, AMS1117 3.3, dioda, kwarc 12MHz, 2 rezystory 2k, jeden 5R1 i 7 kondensatorów.
Wkładasz go do USB3, czy 2?

25

Bez różnicy czy wkładam do USB 2 czy 3. Jak zmieniałem bios w swoim lapku to musiałem wykorzystać laptopa żony, w którym nie było USB3. W domu będę dopiero w piątek więc na zdjęcia musisz poczekać.