Temat: QoS jak skonfigurować ?

Mam pytanie jak skonfigurować QoS w Gargoyle tak żeby nie było skoków pingu jak ktoś np: ogląda koś na yt, albo przegląda kwejka itp, a ja gram

Porty tej gry to:
5000-5500
8393-8400
2099
5223
5222
8088

co i jak mam jeszcze zrobić ?(wiem jak mam dodać te porty i że muszę je odblokować itd tylko jeszcze jakie mam dodać ? coś dla http(80) itp i jakie klasy im nadać )

Bedę bardzo wdzięczny za pomoc.

2

Odp: QoS jak skonfigurować ?

Po prostu dodaj te porty i umieść je na samej górze klasyfikacji na najwyższym priorytecie. yt na to się nie złapie więc poleci do kolejki domyślniej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-01 21:39:12)

Jakiej kolejki domyślnej w QoS nie mam nic usunęło mi się wszytsko big_smile

zaraz to ogarnę i dam znac czy działa

4

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=977

Tyle że dodajesz sobie to na określone porty.

Chcesz mieć wartości domyślnie to sobie przywróć ustawienia domyślnie routera i będziesz miał.

5

W"Do IP"
http://imgur.com/xVpn2vQ
mam podać ip swojego PC ?

6

Jeżeli chcesz zrobić przekierowanie portu to tak.

7

Ok działa a mam jeszcze pytanie

Czy jak używam modemu i włożę do niego kartę to bd mogł zrobić na niej normalnie exroota i czy jak odłączę modem to, to się nieusunie? czy nie ma to żadnego wpływu

8

Ekzekwe420 napisał/a:

Czy jak używam modemu i włożę do niego kartę to bd mogł zrobić na niej normalnie exroota i czy jak odłączę modem to, to się nieusunie? czy nie ma to żadnego wpływu

To chyba logiczne, że jak odłączysz modem wraz z kartą na której masz exroota to przestanie on działać bo fizycznie nośnik na którym są pliki systemowe nie będzie dostępny.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

9

ookris napisał/a:
Ekzekwe420 napisał/a:

To chyba logiczne, że jak odłączysz modem wraz z kartą na której masz exroota to przestanie on działać bo fizycznie nośnik na którym są pliki systemowe nie będzie dostępny.

No tak ale mi chodzi o to czy jak podłącze to znów będzie "automatycznie" wszystko ok,czy będę musiał wtedy na nowo stawiać soft ?

10

"Stawiać od nowa" nie. Po prostu - masz kartę i zrobiony extroot to działa z nim. Wyłączasz, odłączasz modem, uruchamiasz router i normalnie uruchamia się z flash. Wyłączasz i podłączasz tą samą kartę - masz nadal extroota.

11 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-04 17:16:46)

Co do QoS

ustawiłem tak i nie działa

http://imgur.com/a/5IWZ2

12

W sensie rwie nadal? Na dole pokazuje się wykorzystanie pasma, więc podczas grania i oglądania sprawdź czy to co zrobiłeś w ogóle się łapie do ruchu który generujesz.

13 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-04 18:27:49)

Nic nie pokazuje(chodzi w tej tabelce "Klasy usług" -> "Obciążenie) jak gram ale może dlatego że wartości są zbyt małe 1h grania to łącznie jakieś ~15Mb ale w statystykach QoS po 3 dniach mam 53Mb pobrane i 1.00Mb wysłanych,jest to raczej za mało jak na taki czas więc jakoś nie do końca łapie big_smile

14

Tak się coś powinno pokazać i wielkość nie ma znaczenia. Jeżeli nic się nie pokazuje to raczej po prostu to nie te porty. Zrób regułę zamiast portów na ip twojego komputera i zobacz.

15 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-04 18:46:08)

Heh zakładałem że porty są ok a jednak to nie te, tzn

nie 5000-5500 tylko 50000-55000 i wcale nie mój błąd bo oficjalne info podaje właśnie 5000-5500 big_smile
https://support.riotgames.com/hc/en-us/ … Issues#wq8

Czy jak był zrobił tą regułę na IP mojego kompa to już "automatycznie" działało bo to na wszystkie gry i nie musiałbym każdej gry dodawać portów ?

16

Działało by na IP, więc cokolwiek na jakimkolwiek porcie.

17 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-04 19:00:51)

OK, dzięki za pomoc wink

Ps.
Jeszcze jedno pytanko ;d

Skoro ustawiam % pojemności pasam i coś jest na Slow czyli ma 15% w tym wypadku to czemu używa nawet całkowitego pasma ?, powinno tak być?

18

Jak nic innego nie używa pasma to tak.

19 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-05 16:02:21)

Coś słabo to działa jak ustawie na porty to lipa bo chrome i inne programy używają też takich portów(chyba że to nie ma znaczenie) i ping skacze. Jak ustawie na IP mojego PC( w regule daje tylko: IP docelowe(down)IP źródłowe(up) i żądnych innych opcji nie zaznaczam) to coś działa ale jak mam te 50ms to skacze do 200

@edit
raz to działa raz nie big_smile
Chrome używa portów 50xxx ale jak coś odpalę na YT to i tak nie idzie po regule"Gry" a czasami idzie

20 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-09 07:33:29)

Port to 5000-5500(remote)

https://zapodaj.net/7f8ee47ac53a3.jpg.html

ale local port to 50000-55000

podając 5000-5500 nie działa jak podam 50000-55000 to lipa bo czasami jest port 4xxxx albo 6xxxx(albo i tak po prostu nie łapie)
więc co i jak?

21

Więc chyba musisz zapytać supportu jakich w końcu portów używają w tej grze.