Temat: Problem z konfiguracją klienta na WR 1043

Witam

Mam następujący problem. Zakupiłem dzisiaj w/w router, wgrałem do niego Gargoyle i nie mogę się połączyć z moją istniejącą siecią.

Wygląda to tak.

Jako baza służy Asmax AR804gu@DLink 624T. Na nim skonfigurowane jest DHCP. W drugim domu mam Black AP (taki chiński sprzęt, ale do tej pory spisywał się dobrze.) Do niego mam podpięte 2 urządzenie, jedno po kablu a drugie po wifi. Oba te urządzenia korzystają z DHCP Asmaxa. Pilnie potrzebuje mieć USB w sieci i muszę zastąpić Black AP TP Linkiem. Problem polega na tym, że TP Link nie chce współpracować tak jak ja tego chce.

Chciałbym, aby TP link zachowywał się jak Black AP, czyli odbierał wifi od asmaxa i rozsyłał w drugim pomieszczeniu i żeby w sieci dało się korzystać z USB.

Obecnie łączy mi się radiowo z siecią, ale nie mam dostępu do adresów lokalnych (gdy pinguje asmaxa nic nie idzie i inne komputery też nie są widoczne). Jak mam włączone DHCP na TP Linku tak się dzieje, ale Internet chodzi. Jak wyłacze dhcp i skonfiguruje ręcznie to siada wszystko i Internet i sieci lokalnej też nie ma.

Jeśli coś niezrozumiale napisałem to proszę o wyrozumiałość, ale to moja pierwsza styczność z tak zaawansowanym sprzętem.

Na wszelkie pytanie postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Problem z konfiguracją klienta na WR 1043

Jaki masz adres tego asmaxa? Jak 192.168.1.1 to musisz adres ip gargoyle zmienić na inny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z adresacją wiem o co chodzi. Na asmaxie mam hmm jak to nazwać "statyczne DHCP"?? Znaczy to że do każdego adresu MAC przypisane jest IP i wszystkie sprzęty dostają z DHCP ale zawsze to samo. W tym momencie mój TP Link ma 192.168.1.17. Łączy się z Asmaxem i właśnie taki IP dostaje. Widzę to na TP Linku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … 85951.html

4

Adres LAN! Nie może być z tej samej klasy co wan. Jak zwykle profilaktycznie nie pokazałeś danych .

5 (edytowany przez janek125 2011-01-26 20:07:47)

Zmieniłem według tego co mi poleciłeś.

Teraz wygląda to tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d5 … eac94.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f32 … 129c4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01d … 5b6c8.html

Teraz mam połączenie z asmaxem (widać na 1 zdjęciu jest IP 192.168.1.17) jednak nie przydziela mi IP z DHCP z asmaxa.

Na drugim zdjęciu widać mam wyłączone DHCP na TP Linku.

Obecnie nie mam trybu klient+AP bo staram się skonfigurować na kablu.

Jeśli w konfiguracji komputera wpisze IP z tej samej klasy adresowej co teraz ma TP Link (192.168.2.0/24) i generalnie prawidłowo. Wtedy mam dostęp i do Internetu i do sieci 192.168.1.0/24. W sumie można zapytać o co mi teraz chodzi skoro działa. Otóż chodzi mi właśnie o to że nie pobiera mi adresu IP z asmaxa klasy 192.168.1.0/24 a właśnie na tym mi zależy.

Chodzi mi o to żeby TP Link pobierał mi IP 192.168.1.17, a laptop który jest do niego podłączony pobierał IP z DHCP asmaxa 192.168.1.3 bo tak jest ustawione do tej pory z zastosowaniem Black AP i  chciałbym żeby tak było.

6

Nie przy takiej konfiguracji. Tak jak zrobiłeś to tplink robi zwykłego nat'a i  to on ma przydzielać adresy.

Jeżeli chcesz tak jak dotychczas to wyłącz dhcp, kabel od asmaxa podłącz do portu lan, w konfiguracji wan zrob disabled ew przypisz port wan do lanu. Adres ip ustaw na to 1.17.

7

Z całym  szacunkiem, ale kolega mnie nie zrozumiał. Docelowo ma nie być mowy o jakichkolwiek kablach. TP Link ma odbierać sygnał bezprzewodowo i rozsyłać go bezprzewodowo. Więc muszę jakoś pozbyć się NAT a tylko jak???

8

Na górze ekranu zmień z gateway na bridge. I poklikaj sobie opcje.

9 (edytowany przez janek125 2011-01-27 12:55:24)

Właśnie do tego doszedłem i muszę powiedzieć że na 99% działa tak jak chciałem. Muszę podmienić teraz tylko Black AP na TP Linka aby się upewnić na 100%. Dziękuję bardzo koledze za pomoc. Powiem tak że już dzisuaj tego próbowałem i nie chciało mi działać nie wiem dlaczego, ale teraz zaczęło chyba śmigać.

10

Więc został właśnie ten 1%. Nie działają mi adresy lokalne przez WiFi. Np chcę wejść na Asmaxa (192.168.1.1) nie da rady, ale po kablu hula wszystko jak powinno.

Jakieś pomysły??

11

lan/wifi stanowi jedność, więc powinno działać.

12

Zgadzam się że powinno działać, ale mój przypadek temu zaprzecza.

Mogę tylko próbować coś z tym zrobić. Wpadł mi do głowy jeden pomysł. Mianowicie wyłączenie standardu n w wifi. Mój laptop posiada kartę AR928X na Atherosie która wspiera draft n. Łączy mi się przez wifi z prędkością 130 Mb/s. Może gdyby przejść na g zaczęło by działać. Tylko jest problem, przez przeglądarkę nie daje rady tego zrobić. Zmieniam, zapisuje ustawienia, wyłączam przeglądarkę uruchamiam jeszcze raz wifi włączam przeglądarkę i nadal jest N+G+B. Może jakoś przez ssh by się dało?? Znaczy dać się na 100% da tylko jak??

Może jakiś sposób na uruchomienie samego g a później powrót na bgn. Z góry dzięki.

13 (edytowany przez bercik 2011-01-29 19:38:34)

w /etc/config/wireless
zmien option hwmode   11ng na option hwmode   11g
będzie wtedy G

14

Jestem początkującym.

Nie wiem jak mam się do tego dobrać?? Jak mam to wklepać przez ssh to nie działa. Loguje się na root prze putty wpisuje /etc/config/wireless i mam permission denained.  Chyba że coś nie tak robię. Mówię dopiero zaczynam. Przez GUI było prosto. Proszę o wyrozumiałość.

15

Tak zrób:

uci set wireless.radio0.hwmode=11g 
uci commit

To załatwi sprawę. Jak chcesz ręcznie to masz to edytować. Edytor nazywa się vi, czyli vi /etc/config/wireless. A tak poza tym to czytać, czytać, czytać. Każdy kiedyś zaczynał.

16 (edytowany przez daniel 2011-01-29 23:45:44)

Cezary napisał/a:

Jak chcesz ręcznie to masz to edytować. Edytor nazywa się vi, czyli vi /etc/config/wireless. A tak poza tym to czytać, czytać, czytać. Każdy kiedyś zaczynał.

Odradzałbym vi początkującemu. Lepiej zainstalować sobie nano, które może nie ma też jakichś super oczywistych skrótów klawiaturowych, ale jest znacznie przyjaźniejszy dla początkującego.

opkg update
opkg install nano

a następnie

nano /sciezka/do/pliku

17 (edytowany przez snifer 2011-01-30 00:02:46)

daniel napisał/a:

Odradzałbym vi początkującemu.

Nie takie vi straszne jak je malują, wystarczy nauczyć się paru skrótów a może czasem uratować życie ;-)
Jak się ktoś vi nauczy to przeedytuje każdy plik nawet na kartce papieru ;-)

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

18

Dzięki za wyrozumiałość. Zmieniłem na g, ale niestety nie przyniosło to efektu. Nadal po wifi nie mogę wejść na urządzenia połączone do TP Linka kablami. Wszędzie wchodzę tylko tutaj nie mogę. Jakieś pomysły??

19

Poczekaj. Opisz jeszcze raz - co jest podłączone do wifi, co do lanu, z której strony i na jaką usługę chcesz się dostać.

20

Już mówię. Przez wifi do TP Linka mam połączonego laptopa. TP Link połączony jest do asmaxa jak pisałem wyżej radiowo i do niego połączone są 3 komputery 2 po wifi a jeden kablem oraz jeden dekoder też kablem (DM 500). Tutaj mi wszystko działa bez problem. Widzę udostępnione pliki, drukarki, z DM działa mi ftp, telnet oraz webif. Wszędzie idą pingi, czyli sieć działa jak należy. Niezależnie czy jestem połączony do tplinka kablem czy radiem

Wracając do tplinka. Tutaj mam podłączony laptop przez wifi (lub kablem) oraz DM 500. I teraz tak jeżeli podłączę kablem działa mi wszystko (to co napisałem wyżej pliki, drukarki, dostęp do DM tego, który jest do niego bezpośrednio połączony).

Problem pojawia się gdy do tplinka połączę się bezprzewodowo. Wtedy działa mi to co jest połączone do Asmaxa (pliki, drukarki i wszystko w DM 500), natomiast nie mogę się dostać do DM połączonego do tplinka. Nie pinguje, nie działa webif, nie działa telnet, i ftp. Generalnie nic.