26

Odp: Gargoyle 1.9.0.1

Ja się przesiadłem z wersji ispy na dwóch routerkach z zachowaniem ustawień i nic się nie wywróciło. Niewielkie wady takie same jak na kompilacjach ispy po 4 stycznia (przy PPoE jako WAN oraz pierwszej konfiguracji wifi 2.4 oraz 5GHz bywa, że rozłącza wan, a także z gui nie daje się niczego później zmienić na podstronie konfiguracji wifi, trzeba przełączać z PPoE na DHCP i wtedy się daje, inaczej strona www generuje serię błędów; jako że z konsoli wszystko daje się zmienić być może to kwestia cache przeglądarki ale na razie olałem to bo w efekcie wszystko działa).

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

27

To zgłaszaj to jako issue: https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Jak to ubiorę we w miarę czytelną formę o co mi chodzi i nie rozwiąże kwestii zmiana przeglądarki (bo wyczyszczenie cache nic nie zmienia) to zgłoszę.

29

Cezary czy planujesz tak jak na starszych wersjach umożliwić aktualizację w przypadku wypuszczenia nowej wersji przez Ciebie z poziomu routera?

30

simono napisał/a:

Cezary czy planujesz tak jak na starszych wersjach umożliwić aktualizację w przypadku wypuszczenia nowej wersji przez Ciebie z poziomu routera?

Tzn?

31

Źle napisałem, możliwość aktualizacji jest ale czy będzie można sprawdzić czy jest u Ciebie nowy obraz. Pamiętam, że na starszych wersjach w Menu dotyczącym aktualizacji był przycisk do sprawdzenia czy jest nowsza wersja?

32 (edytowany przez Cezary 2016-03-19 17:54:11)

W tym wydaniu też przecież jest.

33

marekz napisał/a:

Ja się przesiadłem z wersji ispy na dwóch routerkach z zachowaniem ustawień i nic się nie wywróciło.

Kilka razy podchodziłem do tych softów, ale zawsze coś w nich było nie halo (przede wszystkim nie mogłem nic doinstalować do obrazu), w obrazie Cezarego można normalnie doinstalowywać pakiety- wreszcie mamy wiele miesięcy oczekiwany soft. BRAWO! smile Na razie zainstalowałem na WDR3600 (przez sysupgrade z wersji 1.8), system działa na lite (przy poprzedniej wersji i pluginie webcam, obciążenie CPU oscylowało w okolicy 100%). Mam na razie jeden problem-tutaj prośba do Cezarego, jeżeli ma możliwość aby to zweryfikował, otóż nie chce mi się uruchamiać klient OpenVPN (pobrany plik z zawartością konfiguracji, czyta jako pusty i wywala konfigurację).

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.9.0.1 (r49007), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:25.3MB / 123MB (20.6%)
Połączenia:24/4096
Średnie obciążenie CPU:0.05 / 0.03 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:0 dni, 3 godz., 6 min.
Bieżąca data i czas:2016-03-19 18:36 CET
Adres IP WAN:192.168.0.72
Maska podsieci WAN:255.255.252.0
Adres MAC WAN:00:24:01:E7:75:BE
Adres bramy WAN:192.168.0.1
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222 

.

34

Znalazłem na razie dwa bugi.
1. Nie działa dostęp po https ani przez LAN ani przez WAN
2. nie da się zapisać konfiguracji podstawowej bez podania jakiegoś usera i hasła dla połączenia przez modem.

Próbowałem kilka razy, łącznie z firstboot (najpierw po aktualizacji z zachowaniem ustawień z wersji ispy i jako że miałem ustawiony tylko https nie mogłem się dostać do routera więc wyzerowałem go), później z GUI dałem przywrócenie do ustawień fabrycznych.

35

@Cezary

Miałbym do Ciebie wielką prośbę. Czy dałbyś rade jeszcze skompilować firmware do MR3420V2 i MR3220V2 oczywiście wszystkie posiadają RamMOD i FlashMOD.

Posiadam kilka sztuk takich które ciągle działają z różnymi konfiguracjami.
Chętnie bym potestował ten soft.

Z góry wielkie dzięki.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

36

simono napisał/a:

Znalazłem na razie dwa bugi.
1. Nie działa dostęp po https ani przez LAN ani przez WAN
2. nie da się zapisać konfiguracji podstawowej bez podania jakiegoś usera i hasła dla połączenia przez modem.

Próbowałem kilka razy, łącznie z firstboot (najpierw po aktualizacji z zachowaniem ustawień z wersji ispy i jako że miałem ustawiony tylko https nie mogłem się dostać do routera więc wyzerowałem go), później z GUI dałem przywrócenie do ustawień fabrycznych.

2. Normalnie wybieram innego operatora, apn jest internet, user i pass pusty. I zapisuje. Działa. Więc co robisz inaczej?

37

zbynex napisał/a:

@Cezary

Miałbym do Ciebie wielką prośbę. Czy dałbyś rade jeszcze skompilować firmware do MR3420V2 i MR3220V2 oczywiście wszystkie posiadają RamMOD i FlashMOD.

Posiadam kilka sztuk takich które ciągle działają z różnymi konfiguracjami.
Chętnie bym potestował ten soft.

Z góry wielkie dzięki.

Raczej nie. Później jest tylko problem z tymi obrazami bo ludzie uwalają routery przez to że nie czytają do czego to jest.

38

jarek7714 napisał/a:

Mam na razie jeden problem-tutaj prośba do Cezarego, jeżeli ma możliwość aby to zweryfikował, otóż nie chce mi się uruchamiać klient OpenVPN (pobrany plik z zawartością konfiguracji, czyta jako pusty i wywala konfigurację).

Nie mam żadnego serwera openvpn pod ręką, coś muszę sobie postawić.

39

simono napisał/a:

Co rozumiesz przez "nie da się zapisać"? Komunikat od przeglądarki typu:

"Znaleziono błąd w polu Klucz hex WEP
[...]
i kilka linii tego typu, a na końcu

Zmiany nie mogą być wprowadzone."  ?

Jakiej przeglądarki używasz?

40

@up dokładnie na IE pod Windows 10 to robiłem.

41

marekz napisał/a:
simono napisał/a:

Co rozumiesz przez "nie da się zapisać"? Komunikat od przeglądarki typu:

"Znaleziono błąd w polu Klucz hex WEP
[...]
i kilka linii tego typu, a na końcu

Zmiany nie mogą być wprowadzone."  ?

Jakiej przeglądarki używasz?

Co ustawiałeś że masz taki komunikat?

42 (edytowany przez simono 2016-03-19 19:31:04)

Cezary no normalnie nic, po firstreboot wszedłem w basic coby WiFi wyłączyć, sprzęt to WR824NDv1 (widoczne było wszystko 2,4GHz 5GHz ustawienia do modemu). Teraz też jak z IE na Windows 10 wchodzę to wszystkie ustawienia widać, na Chrome jest OK. Reasumując coś IE źle działa z nim, albo mają jakiś bug w kodzie strony.

43

Coś się wyłożyło pod IE. Zrób debug js (zakładam ze IE10 to ma smile), pokaż co wypisuje.

44

Ultra prosty konfig

Archer C5
WAN PPoE
Kliknięte wymuszaj używanie routera jako serwera DNS

wifi AP+WDS (na samym AP tak samo)
2.4 (B+G+N) + 5GHZ (A+N+AC) szyfrowanie WPA2 PSK z hasłem (wybór kanałów i ich szerokości)

Pierwsze zapisanie okej. Każda kolejna próba to ten komunikat. Niczego specjalnie nie zmieniałem z tego co się domyślnie poustawiało (mam na myśli sekcję WAN i domyślne IP, brame itd. W pozycji 'Technologia' domyślnie było zaznaczone 4G/3G/2G. Urządzenie: /dev/ttyUSB0. W istocie nie jest podłączony żaden modem.

Sieć gościnna wyłączona.

Jak chcesz i ma to sens mogę po prostu zrobić jotpegi z tej strony konfiguracyjnej.

45 (edytowany przez monitor122 2016-03-19 19:44:58)

Tracer napisał/a:

Ten gargulec też?

Który soft najlepiej wgrać? Czy nadal są problemy z prędkościami przy modemach nie HiLink?

Z moich doświadczeń wynika, że modemy HILink dają z siebie całą moć.
Powód jest prosty. 
HiLink działa jak autonomiczne urządzenie zaprojektowane przez Huawei. Port USB jest tylko interfejsem sieciowym.
Z punktu widzenia routera jest to karta sieciowa a cała logika sterowania zachodzi w modemie i oprogramowaniu napisanym przez Huawei.

Routery ze słabszym procesorem = prawie wszystkie home & office nie wyciągną maxa z NIE HiLink

Jak tylko możesz to przerabiaj na HiLink. A jak nie to dokonaj zakupu.  E3372 chodzi na Alegroszu po 100 pln.

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

46

marekz napisał/a:

Ultra prosty konfig

Archer C5
WAN PPoE
Kliknięte wymuszaj używanie routera jako serwera DNS

wifi AP+WDS (na samym AP tak samo)
2.4 (B+G+N) + 5GHZ (A+N+AC) szyfrowanie WPA2 PSK z hasłem (wybór kanałów i ich szerokości)

Pierwsze zapisanie okej. Każda kolejna próba to ten komunikat. Niczego specjalnie nie zmieniałem z tego co się domyślnie poustawiało (mam na myśli sekcję WAN i domyślne IP, brame itd. W pozycji 'Technologia' domyślnie było zaznaczone 4G/3G/2G. Urządzenie: /dev/ttyUSB0. W istocie nie jest podłączony żaden modem.

Sieć gościnna wyłączona.

Jak chcesz i ma to sens mogę po prostu zrobić jotpegi z tej strony konfiguracyjnej.

Jpegi nie, ale debug z consoli js tak.

47

Cezary napisał/a:

Coś się wyłożyło pod IE. Zrób debug js (zakładam ze IE10 to ma smile), pokaż co wypisuje.

Jak mam to zrobić (niestety nie wiem)?

48

A 2 dni temu pytałem czy bedzie nowy Gargoyle. A to proszę  mamy pierwszą wersję....

Cezary - Mistrz !!!

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

49

simono napisał/a:
Cezary napisał/a:

Jak mam to zrobić (niestety nie wiem)?

F12 wciśnij https://msdn.microsoft.com/en-us/librar … s.85).aspx
Normalnie na konsoli ma być czysto, jeżeli cokolwiek się wyłożyło to wypisze błędy.

50

Mam:
SCRIPT5009: Brak definicji „wifi_channel_width”
basic.js (3,22141)