1 (edytowany przez boro50 2016-02-08 00:55:28)

Temat: Trzy kamery ip, ten sam port, "lokalne" przekierowanie?

Witam Panów.

Pojawił się kolejny problem...

W skrócie (config):
- trzy kamery ip (obsługujące Onvif), każda ma swoje IP (RoCam NCH001) (typu ChCh - chińska ch**nia) - brak wsparcia;
- rejestrator hybrydowy H.264 (typu ChCh) - brak wsparcia;
- TP-Link MR-3220 v.2 CC 15.05

Każda z kamer ma możliwość skonfigurowania IP, portu itp., jednak rejestrator nie wykrywa kamer (na skonfigurowanych portach), a jedynie poprzez protokół Onvif - nie wiedzieć czemu - skonfigurowany na port 8000 (wszystkie trzy kamery). Oczywiście chcąc podłączyć wszystkie trzy "gryzą się" między sobą, bo działają na jednym porcie. Nie mam możliwości zmienić tego portu na jaki kolwiek inny przez soft w kamerach.

Do kamery mogę się dostać przez telnet, jednak dostępne opcje są niezwykle "użyteczne" (help, który wyświetla dostępne opcje: help, quit, status, reboot, restore upgrade).

Pomyślałem o czymś - jakby przekierowanie portów lokalnie. Czy to wykonalne? Jeżeli tak, to jak? Np:

Kamera 1:
Ip: 192.168.1.121, widoczna na rejestratorze na porcie 8000

Kamera 2:
Ip: 192.168.1.122, widoczna na rejestratorze na porcie 8000, przekierowana lokalnie na port 8001

Kamera 3:
Ip: 192.168.1.123, widoczna na rejestratorze na porcie 8000, przekierowana lokalnie na port 8002

Rejestrator widzi kamery na portach 8000, 8001, 8002. Da się to zrobić? Jeżeli tak, to jak? Jeżeli nie, kombinował ktoś już z czymś podobnym? Kamery mają wbudowany serwer HTTP (służący do konfigu kamery), można się dostać do kamery przez telnet - bezużyteczne opcje - j.w. FTP odrzuca połączenia.

Gdzieś znalazłem info, że opcje zapisane są w formularzach XML w kamerze, ale jak się do nich dostać?

2 (edytowany przez mar_w 2016-02-08 02:21:05)

Odp: Trzy kamery ip, ten sam port, "lokalne" przekierowanie?

Temat ostatnio maglowany. Kolega @snifer dał przykład
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 21#p157321

Jeszcze spytam z ciekawości. Co z tego, że kamery chodzą na jednym porcie skoro mają różne adresy IP?
Jeżeli chcesz się dostać z zewnątrz to atakuj główny panel rejestratora, na którym masz obraz z wszystkich kamer lub do wyboru można wybrać jedną z nich na fullscreen w tablecie lub kompie.

Zresztą można też spróbować wyciągnąć (określić) ścieżkę do rejestratora, która zawiera w sobie strumień z konkretnej kamery. Tak można m.in. w rejestratorach BCS ale pewnie nie tylko. Końcówka ścieżki mówi z którego okienka pobrać (strumieniować) obraz, a znowu do konkretnego okienka przypisana jest konkretna kamera IP.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Problem podobny jak w przytoczonym przez Ciebie wątku. I oto samo mi chodzi - nie o "wyjście na zewnątrz", a pracę w lokalnej sieci.

Co do pytań:
1. To z tego, że jeżeli rejestrator oczekuje na połączenia, a wszystkie trzy kamery chcą się do niego wbić przez port 8000, to raczej się nie dogadają.
2. Jak już wcześniej pisałem, nie chcę podglądu z zewnątrz, na kompie, tablecie czy innym smarKfonie, a jedynie włączyć TV wziąć pilot od rejestratora i zobaczyć, co się dzieje na posesji, ew. przejrzeć, co się działo w nocy. Bez udziału żadnych innych urządzeń.
3. Po co mi wyciągać strumień, przy założeniach j.w.?

Niemniej jednak dziękuję za zainteresowanie problemem.

Ps. Spróbowałem przekierowania, jak w cytowanym wątku (src lan, dst lan, porty itd.) - bez skutku. Rejestrator dalej widzi wszystkie trzy kamery na porcie 8000 (jako protokół OnVif). Portów Ip nie znajduje wogóle...

4

Chyba złe rozumowanie. W końcu każdy na wp.pl wchodzi na port 80 i nie ma z tym problemu.

Kamery mogą mieć ten sam port dla protokołu ONVIF, tak jak piszesz ale to nie oznacza, że tam pójdzie strumień protokołu RTP. Wydaje mi się, że to rejestrator będzię się łączył z kamerą i pobierał strumień, nie odwrotnie.
Przy chińskim wynalazku wireshark i słuchaj ruchu, coś na pewno wyjdzie.

Przekierowanie "lokalne" tak jak piszesz w tym wypadku nie ma miejsca, sprzęt robi jako switch to wszystko w jednej sieci siedzi.

--
KO

5 (edytowany przez boro50 2016-02-08 23:17:46)

Być może nie do końca dobrze się wyraziłem, źle wytłumaczyłem... Udało mi się podłączyć kamery do rejestratora, jednak obraz wyświetlany jest tylko sekwencyjnie na pierwszym kanale (pomimo, że skonfigurowane są trzy kanały). W pozostałych okienkach wyświetlany jest obraz z tylko jednej kamery (pierwszej, którą "złapie" rejestrator). O ile przy podglądzie na żywo jest to jeszcze do zaakceptowania, o tyle przy nagrywaniu sekwencja z pierwszego kanału czy obraz z jednej kamery na pozostałych kanałach jest kompletnie bez sensu.

Kolego kolszak, piszesz, że "Przekierowanie "lokalne" tak jak piszesz w tym wypadku nie ma miejsca, sprzęt robi jako switch to wszystko w jednej sieci siedzi." Czyli musiałbym stworzyć drugą podsieć, np.:
Kam1 192.168.1.121:8000 podłączona do TP link z CC, na nim przekierowanie na drugi router z adresacją 192.168.2.121:8001
Kam1 192.168.1.122:8000 podłączona do TP link z CC, na nim przekierowanie na drugi router z adresacją 192.168.2.122:8002
Kam1 192.168.1.123:8000 podłączona do TP link z CC, na nim przekierowanie na drugi router z adresacją 192.168.2.123:8003
Dobrze rozumuję? Ciekaw jestem, czy taki konfig rozpozna ten nieszczęsny rejestrator... Echhh...

Acha... Byłbym zapomniał... kamera w swoich ustawieniach ma możliwość ustawienia portu RTSP. Rejestrator jednak ma ten port - delikatnie mówiąc - głęboko w poważaniu...

6

Tak możesz tak zrobić.

1) Dać adres IP z innej podsieci na rejestrator (np. 192.168.0.2/24)
2) Dać adresy IP na kamery z sieci (192.168.1.x/24)
3) Domyślny routing ustawić na gargolya i nadać mu subinterfesy 192.168.1.1 oraz 192.168.0.1.

kombinować z ebetables/iptables,
ruch przychodzący z kamery IP np. 192.168.1.9 port 8000 na 192.168.0.2 port 8001

Ale dalej wydaje mi się, żę błąd tkwi w konfiguracji rejestartora.
Ewentualnie kontakt ze sprzedawcą, dostęp do FTP'a i pewnie sie znajdzie nowy soft. Mało prawdopodobne by wyszło to z taki błędem i nikt do tej pory tego nie poprawił.

A można tam dodać kamerę ręcznie w tym rejestratorze? Bo jak rozdzielisz sieci to rejestrator nie znajdzie Ci żadnej kamery i takie kombinacje w gruncie rzeczy stają sie nic nie warte.

--
KO