1 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-20 18:17:45)

Temat: Opis uruchomienia WebAmule na OpenWrt , czyli moje boje :)

Opiszę tutaj  moje perypetie z zainstalowaniem webamule, całość jest w wątku
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=52&p=1 , jeśli ktoś jest zainteresowany.

Po pierwsze wykonujemy instalację według  opisu Cezarego zamieszczonego tutaj
http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-amule .

Następnie, amule do zalogowania się do serwera musi mieć listę serwr.met , tak więc jeśli jeszcze jej nie masz to zrób to teraz koniecznie, jeśli masz uruchomione połączenie ftp lub sambę (  a nie wyobrażam sobie żeby tego nie było ), to możesz tez np. załadowac tam listę serwer.met ściągnięta przez jakiś program osiołkowi na PC i wkleić ją do katalogu
/tmp/shared/home/amule/.aMule. Możesz też wejść na http://ed2k.2x4u.de/_xxx_/server.met
Ściągnąć listę na PC i dalej jak wyżej. Metod jest kilka, do wyboru do koloru.

Gdyby wystąpił problem z zalogowaniem się do webamule, w takiej postaci iż nie można wyjść z ekranu logowania, to w przeglądarce należy skasować ciasteczko od naszego serwer, będzie ono miało nazwę jak ip serwera i czasem trzeba wyczyścić historie i pliki tymczasowe.
Może się tez okazać konieczne zaznaczenie opcji kasowania ciasteczek przy wyjściu z przeglądarki.

Problem z LowID rozwiązujemy otwierając trzy porty na serwerku. Warunkiem koniecznym jest oczywiście to iż te same trzy porty dostaniemy do dyspozycji od naszego prowidera lub jeszcze lepiej mamy zewnętrzne ip, zakładam ze warunek jest spełniony.
Tak więc musimy otworzyc port TCP i port UDP plus dodatkowo jeszcze jeden port UDP wg schematu port TCP + 3. Dla przykładu.
Port TCP = 4000
Port  UDP = 5000
Dodatkowy port UDP = 4003
Port TCP i UDP to są porty wymienione w configu dostępne również w panelu narzędziowym webamule. Edytujemy plik /etc/firewall.user i wstawiamy tam cos takiego.

iptables -t nat -A prerouting_wan -p tcp --dport 4000 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p tcp --dport 4000 -j ACCEPT
iptables -t nat -A prerouting_wan -p udp --dport 4003 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p udp --dport 4003 -j ACCEPT
iptables -t nat -A prerouting_wan -p udp --dport 5000 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p udp --dport 5000 -j ACCEPT

Tak wygląda reguła, wartości mogą być zupełnie inne w twoim przypadku. Po zastosowaniu reguł trochę cierpliwości i powinno się pokazać HighID i Kad Conected. Może trzeba będzie się przełączyć na inny serwer s listy, czasem na niektórych nie można dostać highid.

Amule jest zasobożerne, szczególnie jeśli uruchomimy kilka zadań do ściągania i doświadczysz wyłączania się amule lub jakichś innych procesów to najprawdopodobniej  brakuje pamięci dla wszystkich pracujących procesów.
Ponieważ najprawdopodobniej masz podpięty dysk twardy, (gdzieś to w końcu ściągasz) więc najlepszym rozwiązaniem problemu będzie stworzenie partycji swap dla OpenWrt.
W sumie najlepiej zrobić to od razu zanim cokolwiek innego zrobiliśmy, później jest to cokolwiek kłopotliwe. Jeśli jednak tak nie zrobiłeś to najwygodniej jest użyć jakiegos narzędzia typu partition magic , można tam zmniejszać partycje, przekonwertować itp. bez utraty danych. Swap powinien mieć wielkośc około 3 x RAM , czyli w przypadku WL 500gP to będzie ok. 100 MB (jest to ogólna zasada ale nic nie szkodzi dać wiecej, np 256 jak sugeruje Cezary, ja sam mam dużo wiecej bo została mi taka końcówka z podziału dysku:). Po podłączeniu do portu usb serwerka dysk powinien być od razu widoczny.
Jeśli chcemy podział zrobić z poziomu OpenWrt to trzeba sprawdzić czy są zainstalowane pakiety; fdisk i mkswap. Jeśli dysk mamy już przygotowany to potrzebny jest tylko ten drugi.
Wykonujemy:

mkswap /dev/discs/disc0/part2
swapon /dev/discs/disc0/part2

i powinno zacząc działac, aby startowało razem z wrt do pliku  /etc/init.d/S99done
dopisujemy linijkę  /usr/sbin/swapon /dev/discs/disc0/part2.
Ścieżkę należy odpowiednio zmodyfikować jeśli swap jest gdzie indziej. To czy działa i ile aktualnie zajmuje można sprawdzić komendą free w konsoli.
Ważną sprawą przy okazji dysku jest jego chłodzenie, obudowa dysku przenośnego może nie być przystosowana do ciągłej pracy i nie odprowadzać ciepła z dysku w wystarczającym stopniu. Wówczas możemy doświadczyć (czego byłem osobistym przykładem) „odparowania” całej zawartości dysku łącznie z partycjami. Miej tego świadomość podłączając dysk na stałe do serwera, ja dysk wyjęłem z pudełka.

Koniec, uwagi proszę dopisywać , jak najbardziej smile

2

Odp: Opis uruchomienia WebAmule na OpenWrt , czyli moje boje :)

Dokleję linka do artykułu na stronie.

Co do wielkości swap - akurat 3xram jest takim, sobie równaniem;  o ile ktoś ma dołączony hdd to nic mu się nie stanie jak zrobi tego swapa ze 256MB lub więcej. No i taka drobnostka codziennie powtarzana jak bajka na dobranoc - na pamięci flash też się da robić swapa, tylko prędzej czy później rozwali go to doszczętnie.

Dzięki za zebrane doświadczenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-16 15:16:06)

Co do wielkości swapa to oczywiście, napisałem tak gdyż obserwując od kilku dni stan swapa u siebie utrzymuje się on poniżej 2 x RAM.

"Dokleję linka do artykułu na stronie.
        ...............
        ...............
        Dzięki za zebrane doświadczenia."

Cieszę się że moge komus pomóc, o ile to komus pomoże smile

4

Uogólnienie. Ktoś odpali sambę, ftpa, www, ze 2 torrenty i amule i powie ze howto jest do kitu bo mu swapa wg przepisu nie starczyło smile. Ludzie są różni.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

smile smile musiałby sie bardziej postarać, dokładnie wszystko co napisałeś mam uruchomione. smile smile

Chociaż mam swapa duuużo więcej, ale wynikło to zupełnie z czego innego smile

6

aMule nie jest już dostępny w repozytorium. Niestety aby skompilować najnowszy plik ze strony amule.org musiał bym postawić Linuxa na stacjonarce. Dla tego w miarę możliwości proszę o odświeżenie tematu. Jestem ciekawy czy ta sieć jeszcze żyje. Z góry dziękuję za pomoc.

7

ranton napisał/a:

aMule nie jest już dostępny w repozytorium. Niestety aby skompilować najnowszy plik ze strony amule.org musiał bym postawić Linuxa na stacjonarce. Dla tego w miarę możliwości proszę o odświeżenie tematu. Jestem ciekawy czy ta sieć jeszcze żyje. Z góry dziękuję za pomoc.

Zawsze można zainstalować maszynę wiryualną wink

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office