1

Temat: Potrzebuję pomocy. Jakie IP routera?

Witam

Mam problem. Zostałem podłączony do internetu światłowodem, więc mam router (jakaś chińszczyzna zte f460) obsługujący taki net. Ale oczywiście zostawiłem mojego nd1043. Monter zmienił w 1043 na bridge i ip f460 na 192.168.1.1 a 1043 na 192.168.1.254. I tak to se działało, w openwrt nie ingerowałem. Ale teraz chciałem "pogrzebać" i jak sie okazało f460 ma inny ip do którego doszedłem po ipconfig a 1043 w ogóle nie wiem jaki ma ip. Robiłem reset (3s), robiłem hardreset (>10s) jeszcze tylko nie próbowałem failsafe. Po tych czynnościach nie moge zalogować sie przez telnet na 192.168.1.1, ping też nie odpowiada. Jak już pisałem f460 nie ma 192.168.1.1, więc powinno działać to na 1043, ale ni jak nie odpowiada. Pomocy

2

Odp: Potrzebuję pomocy. Jakie IP routera?

Odłącz go całkowicie od sieci i dopiero próbuj. Failsafe od razu i będziesz wiedział jakie ma ip.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Po odłączeniu od sieci "jest lepiej" tzn. działa GUI na 192.168.1.1, ale nie moge sie zalogować. Myślałem, że po hardreset nie będzie hasła a okazuje sie, że telnet nie odpowiada a ssh nieprawidłowe hasło (nie wiem czy nie pamiętam, czy jest jakaś inna przyczyna). Po hard resecie dioda WLAN nie świeci, czyli niby ok, bo domyślnie wifi wyłączone, ale czemu telnet nie działa i czemu sie umiem zalogować sie przez ssh?

4

W failsafe musisz móc się zalogować przez telnet.

5 (edytowany przez pejo85 2014-03-18 16:25:36)

ok, próbuje failsafe.

Udało sie włączyć tryb failsafe, robie tak:
firstboot
reboot -f

potem jak przy pierwszym uruchomieniu putty i telnet żeby zmienić hasło, ale putty odpowiada tak: "network error: connection refused", przez www też nie działa.

6

Nic już nie rozumiem, po wielu próbach udało się zalogować do gargoyle przez ssh i przez www. Zrobiłem sysupgrade do najnowszego obrazu i znowu to samo: 192.168.1.1 nie odpowiada, przed sysupgrade zmieniłem ip na 192.168.20.2 - też nie odpowiada (ani telnet, ani ssh, ani www). Co robić dalej?

7

Jeżeli nie zachowywałeś konfiguracji to ma 192.168.1.1 i żadnego innego. Komputer w ogóle dostał ip od routera?

8

Dobra, już wiem w czym problem.

W poradniku do failsafe pisze, żeby ustawić adres karty sieciowej na stałe na np. 192.168.1.2 i tak też zrobiłem i teraz z gargoyle mogę się połączyć tylko jak mam takie ip karty sieciowej. Żeby net działał musze mieć ip ustawione automatycznie, czyli albo gargoyle , albo net. Jak wyjść z takiej sytuacji?

9

Samo musi przydzielać. Tak działa domyślnie. Dlatego też pytałem się: czy komputer w ogóle dostał adres ip od routera?

10

Jak tego 1043 zdefaultowałeś to się wyłączył tryb bridge w którym chodził, w dodatku włączył się serwer dhcp i ip ustawiło się na takie samo jak masz na pierwszym ruterze ZTE. Generalnie kaszana.
Najpierw zmień ip na LANie 1043 na inne z tej samej puli np 192.168.1.254, wyłącz mu dhcp serwer, wtedy dopiero podłącz kabel z LANa rutera ZTE do LANa w 1043, będzie Ci robił za AP ze swiczem, ip na kompie dostaniesz z serwera dhcp w ZTE.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

11

Generalnie to jak coś chcesz grzebać w nim to najpierw odłącz tego 1043 od tego pierwszego routera, bo openwrt "wykrywa" inne serwery dhcp w sieci i jeśli wykryje, to wyłącza swój i wtedy jest czasem problem się dostać. Trzeba odłączyć, zresztartować  i np. po firstboocie będzie miał 192.168.1.1

12 (edytowany przez pejo85 2014-03-27 22:11:31)

Dzięki Snifer i Skajper4, to dużo mi wyjaśniło.
Teraz mam inny problem: postawiłem extroota na pendrive i po reboot mam takie same objawy jak przedtem.
Teraz moje wątpliwości: domyślam się że failsafe nie zadziała na pendrive. Czy jest opcja, żeby edytować pliki te z pendrive po linuxem (podłączyłem go pod linuxa i wszystko pięknie wykrywa, tylko co i w jakich plikach edytować, żeby extroot ruszył).

13

No nie, przecież extroota robisz i aktywujesz we flash, nie na pendrive.

14

Dobra, aktywuje we flash, co zresztą się udaje, bo z podłączonym pendrivem znowu nie mogę się zalogować. I teraz właśnie moje pytanie: czy można recznie na pendrive podłączonym do kompa edytować pliki tak, żeby zmienić np. ip na 192.168.20.2., żeby nie trzeba było sie przez telnet łączyć tylko ręcznie zmienić hasło i logować sie przez ssh?

15

Tak, możesz to zmienić na pendrive.

16 (edytowany przez pejo85 2014-03-28 21:09:39)

to pomogło (kopiowanie ustawień na pendrive):

mount -t ext2 /dev/sda2 /mnt
cp -R /overlay/* /mnt
umount /dev/sda2
sync

17

Odkopie temat bo znowu mam problem - trochę inny. Pozmieniało się od ostatniego razu i teraz 1043 działa jako wifi repeater który łączy się z tym ZTE. Jak jestem podłączony wifi do 1043 (np a tel.) to mogę sie logować itp. Ale chiałbym się do niego dostać z kompa który po lan jest podłączony do ZTE i ni jak nie potrafie. ip 1043 nie odpowiada. Jakieś sugestie?

18

Jeżeli to repeater na relayd to ma taki ip takie dostał od zte. Sprawdź w logach zte jaki ip dostał.

19

No niby tak, ale ani przez putty ani www nie odpowiada.

20

Musi smile

21

No jednak nie i dziwne jest w tym to, że zte przydziela mu 192...20.41 które na kompie nie działa a po wifi z tel loguje się na 192...20.44 i działa (na kompie oczywiście nie), chyba coś mam skopane w konfiguracji ale repeater działa (czyli 1043).

22

Ponowna instalacja i konfiguracja nd1043 powinna zadziałać. Może to nie najładniejsze rozwiązanie ale na pewno lepsze niż szukanie problemu w obecnej konfiguracji. Zajmie to może trochę czasu ale będzie prościej.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

23

1043 BYŁ w miare czysty - pisze był bo robiłem hard reset, bo tak namieszałem, że nic nie działało. Luci w Chaos Calmer mnie przerasta. Raz się udało zrobić repeater ale nie dało się zalogować, teraz w ogóle nie pamiętam jak zrobiłem ten wifi repeater. Ma ktoś jakąś łopatę na wifi repeater na CC luci?

24

Może to pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=3rbsh2zxPnk

25 (edytowany przez ookris 2015-12-21 22:33:14)

pejo85 napisał/a:

1043 BYŁ w miare czysty - pisze był bo robiłem hard reset, bo tak namieszałem, że nic nie działało. Luci w Chaos Calmer mnie przerasta. Raz się udało zrobić repeater ale nie dało się zalogować, teraz w ogóle nie pamiętam jak zrobiłem ten wifi repeater. Ma ktoś jakąś łopatę na wifi repeater na CC luci?

To dziwne bo ja zrobiłem to za pierwszym razem. Dziwne, że tobie się nie udaje.
Ja robię tak:
sieć -> wifi -> skanuj i wybieram żądaną sieć wifi, wpisuję hasło i "Wyślij" a potem "Zapisz i zastosuj"
Czekam aż strona się przeładuje. Następnie klikam "Dodaj" na wybranym interfejsie (w zależności czy router obsługuje standard 5GHz) i na następnej stronie wpisuję nazwę nowej, w sekcji "Konfiguracja Interfejsu" udostępnionej sieci, podaje hasło oraz wybieram "Sieć" -> "lan" -> "Zapis i zastosuj" i w zasadzie wszystko powinno działać. W celu sprawdzenia przechodzę do "System" -> "Przegld" i sprawdzam czy w "Sieć" / "Status IPv4 WAN" mam połączenie z routerem oraz czy dhcp przydzieliło adresy. warto też w "sieć" -> "Interfejsy" -> "LAN" -> "Edycja" zmienić "Adres IPv4" tak aby nie kolidował z routerm np na 10.0.0.1 lub 192.168.2.1

Dokładnie to samo pokazuje filmik

Scotch napisał/a:

Może to pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=3rbsh2zxPnk

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office