1 (edytowany przez boleczek 2011-01-16 17:44:59)

Temat: TP-Link TL-WR1043ND vs. D-Link DIR-635

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

1. Który router wybrać TP-Link TL-WR1043ND czy D-Link DIR-635.
Gdyby wspomniany TP-Link miał, printserver w domyślnym oprogramowaniu to bym się nawet nie zastanawiał tylko go kupił.(D-Link ma printserver)
Z drugiej strony  D-Link nie ma giga-bitowego switch'a, ale za to ma oszczędzanie energii GreenEthernet.

2.Tu pojawia się pytanie, czy warto kupować TL-WR1043ND i bawić się zmianą oprogramowania, czy lepiej postawić na D-Link i oryginalny firmware ? Od razu dodam, że to będzie mój pierwszy router i nie miałem jeszcze styczności z linuksem, czasami tylko bawiłem się telnetem, konsolą win XP(command prompt) i również tekstową konsolą odzyskiwania systemu win xp.
Czy z taką wiedzą/doświadczeniem będę w stanie wgrać na TL-WR1043ND jakieś Openwrt, tak aby działał standard "n" 300mbps, printserver, giga-bitowy switch, jakaś  pamięć USB i ewentualnie klient Torrent ? Najlepiej gdyby po takich zabiegach router działał stabilnie, a po restarcie/braku neta,prądu nie trzeba było by nic już ruszać, sam by się przywrócił do poprzedniego stanu. Przydał by się jeszcze jakiś graficzny panel zarządzania routerem przez przeglądarkę.

3.Wiem, że TL-WR1043ND ma CPU 400Mhz i 32MB RAM, jak ma się specyfikacja w przypadku D-Link DIR-635 ?

4. Jak wygląda klient torrent, na TL-WR1043ND ? Nie braknie mu RAM i CPU ? Jest jakaś graficzna opcja zarządzania torrentami ? Trzeba jakoś specjalnie przygotowywać pendrive by się tam pobierało ?

5. Po instalacji Openwrt bądź innej paczki uzyskujemy pełną obsługę drukarki wielofunkcyjnej (ksero+skaner+druk), czy są jakieś ograniczenia ?

Pozdrawiam
boleczek

2

Odp: TP-Link TL-WR1043ND vs. D-Link DIR-635

5. Nie, żaden soft Ci tego nie da. Co najwyżej tylko drukarka, ale to i tak od niej zależy czy będzie działać.
4. Nie braknie, chyba że tak parametry ustawić. Zobacz sobie stronę Transmission, będziesz widział jak to wygląda.
3. Hmm, chcesz powiedzieć że masz szlaban na google i nie możesz poszukać? smile, nie wiem trzeba poszukać.
2. Jak dla mnie warto. Jak dla Ciebie  - trudno powiedzieć, bo możesz paznokcie zjeść jak nie będziesz wiedział jak coś zrobić.
1. "Nigdy więcej D-Linka"

DLink oparty jest o soc który długo nie będzie wspierany przez alternatywne oprogramowanie, wiec jesteś z góry skazany na możliwości jakie producent daje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez boleczek 2011-01-16 19:54:11)

Cezary napisał/a:

3. Hmm, chcesz powiedzieć że masz szlaban na google i nie możesz poszukać? smile, nie wiem trzeba poszukać.

Szukałem nawet na stronie d-linka nie ma specyfikacji.

Cezary napisał/a:

5. Nie, żaden soft Ci tego nie da. Co najwyżej tylko drukarka, ale to i tak od niej zależy czy będzie działać.

Nawet sprzętowy printserver ? Słyszałem o dodatku, który tworzy "wirtualne" USB, podpinasz do routera a Win widzi jak byś podpiął do kompa, tylko może to działać tylko na jednym kompie jednocześnie i nie wiem czy nie trzeba czegoś zainstalować w kompie

Cezary napisał/a:

Zobacz sobie stronę Transmission, będziesz widział jak to wygląda.

link mile widziany.

Cezary napisał/a:

2. Jak dla mnie warto. Jak dla Ciebie  - trudno powiedzieć, bo możesz paznokcie zjeść jak nie będziesz wiedział jak coś zrobić.

Ile by kosztowało skompilowanie gotowego firmware z moimi wymaganiami ?(standardowe funkcje(wifi n , gigbit i wszystko co jest standardowo)+klient Torrent+urzadzenie wielofunkcyjne hp pod usb+graficzny panel administracyjny+graficznie Torrent) ?

4

Na windowsie te "dodatek" nie działa - sprawia wiele problemów jeszcze. Sprzętowy printeserwer - może, ale nie o tym pisałeś tylko o funkcjonalności printserwera na routerze.

Ty naprawdę masz problemy z google. Pierwszy link po wpisaniu w google nazwy: http://www.transmissionbt.com/

Gotowce masz udostępnione, musisz tylko doinstalować transmission i printserwer.

5

Jaka jest różnica między printserverem w routerze a zwykłym.Dlaczego w zwykłym działa  również skanowanie a w routerze ma nie działać ?

6

Soft do tego jest potrzebny który to ma robić. W openwrt masz w sumie jeden (dwa jeżeli liczyć cupsa), a on jest bardzo prymitywny - po prostu przesyła dane do drukarki i nic więcej.

7

1.Czyli zwykły print server ma zapisane wszystkie sterowniki do drukarki  itd. a ty przychodzisz z laptopem bez żadnych sterów do drukarki i możesz skanować i drukować bez problemu. Za to print serwer w routerze z Openwrt tylko przesyła dane, ale możesz zainstalować na kompie sterowniki do drukarki i używać jej jak byłaby podpięta pod USB.
2.Jak ma się sprawa z routerem D-Link DIR-635, czy on posiada bardziej "zaawansowany" print server i na nim można już skanować, tak jak na zwykłym sprzętowym serwerze wydruku ?

8

1. Printserwer nie ma zapisanych sterowników. Też przesyła tylko dane zwykle.
2. Jak kupisz dlinka to się przekonasz czy pozwala na pełną funkcjonalność drukarki.

9

Kolego @boleczek prawda jest taka że ten dlink jest słabiutki do tp-linka a obsługa openwrt jest łatwiejsza niż myślisz, załaduj GargoylePL i wszystko staje się proste, nawet dla zielonych.
Pozdrawiam.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

10

Ale jak uzyskać pełną funkcjonalność mojej drukarki(druk+skaner) na routerze TP-Link TL-WR1043ND ? Drukarka nie posiada modułu sieciowego (hp deskjet f370). A z tym, że d-link jest słabiutki się zgadzam, ale mi bardzo zależy na print serwerze, bo drukarka stoi daleko od kompa i USB gubi sygnał, drukarka przestaje drukować w połowie itd. A ten d-link ma usługę Shareport, która stwarza "wirtualny" USB. Jest jakiś sensowny soft, typu print serwer bądź coś jak Shareport na TL-WR1043ND, który i obsłuży skaner+druk ?

11

Poza usbip - raczej nie, ale jak wspominałem - są z nim problemy pod windowsem.

12

http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … canera-usb

12 lipca 2010 09:09  napisał/a:

Ps.

Ad1.Pojawił się port na windows sterowników usbip. Sterowniki udało mi się zainstalować jednakże samej drukarki nie udało mi się z powodzeniem podłączyć. Windows Xp rozpoczął wykrywanie sprzętu ale się wywala. Widać w takim układzie iż jeszcze trzeba trochę pracy włożyć aby działało. Co nie znaczy że np. jakaś kamera nie będzie z powodzeniem działała.

Ad2. Jak serwerem zrobiłem ubuntu a nie openwrt pod windowsxp działało wszystko poprawnie. Jednak do pełnej funkcjonalności i stabilności trzeba jeszcze poczekać.

Ad3.Aktualnie w usbip jest program usbip_bind_driver, w starszych wersjach nazywał się inaczej: bind_driver.

są problemy z usbip pod Win na dzień dzisiejszy, czy coś się w tej sprawie zmieniło ?

13

2009-07-10 - ostatnia wersja
http://sourceforge.net/projects/usbip/files/

google.....