Temat: TP-Link TL-WR1043ND vs. D-Link DIR-635
Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
1. Który router wybrać TP-Link TL-WR1043ND czy D-Link DIR-635.
Gdyby wspomniany TP-Link miał, printserver w domyślnym oprogramowaniu to bym się nawet nie zastanawiał tylko go kupił.(D-Link ma printserver)
Z drugiej strony D-Link nie ma giga-bitowego switch'a, ale za to ma oszczędzanie energii GreenEthernet.
2.Tu pojawia się pytanie, czy warto kupować TL-WR1043ND i bawić się zmianą oprogramowania, czy lepiej postawić na D-Link i oryginalny firmware ? Od razu dodam, że to będzie mój pierwszy router i nie miałem jeszcze styczności z linuksem, czasami tylko bawiłem się telnetem, konsolą win XP(command prompt) i również tekstową konsolą odzyskiwania systemu win xp.
Czy z taką wiedzą/doświadczeniem będę w stanie wgrać na TL-WR1043ND jakieś Openwrt, tak aby działał standard "n" 300mbps, printserver, giga-bitowy switch, jakaś pamięć USB i ewentualnie klient Torrent ? Najlepiej gdyby po takich zabiegach router działał stabilnie, a po restarcie/braku neta,prądu nie trzeba było by nic już ruszać, sam by się przywrócił do poprzedniego stanu. Przydał by się jeszcze jakiś graficzny panel zarządzania routerem przez przeglądarkę.
3.Wiem, że TL-WR1043ND ma CPU 400Mhz i 32MB RAM, jak ma się specyfikacja w przypadku D-Link DIR-635 ?
4. Jak wygląda klient torrent, na TL-WR1043ND ? Nie braknie mu RAM i CPU ? Jest jakaś graficzna opcja zarządzania torrentami ? Trzeba jakoś specjalnie przygotowywać pendrive by się tam pobierało ?
5. Po instalacji Openwrt bądź innej paczki uzyskujemy pełną obsługę drukarki wielofunkcyjnej (ksero+skaner+druk), czy są jakieś ograniczenia ?
Pozdrawiam
boleczek