151

Odp: ZyXEL NBG6716

Ale jaja !

Wgralem CC od Cezarego ... i z identyczna konfiguracja jak powyzej mam (odpowiednio ping / download / upload):
- przy polaczeniu przez wifi 2.4GHz
33 / 42 / 38
- przy podlaczeniu przez lan
38 / 67 / 37 (drugi test 39 / 62 / 37)

W obu przypadkach predkosci sa conajmniej takie same jak bezposrednio z WR1043 ...
Ale ... ping znacznie wiekszy.

http://www.speedtest.net/my-result/4831667535

--
Pozdrawiam
Wojtek

152 (edytowany przez pepe2k 2015-11-14 12:56:48)

mar_w napisał/a:

@pepe2k
Nie do końca zgodziłbym się z Twoją teorią przy prędkości ~ 38Mbit/s. [...]

Nieprecyzyjnie się wyraziłem w sprawie NAT. Po prostu testowanie w takiej konfiguracji według mnie nie ma żadnego sensu, bo niczego nie pokazuje. Poza tym, nie wiem czy testujący odpowiednio skonfigurował oba routery (może oba mają takie samo IP?). Tak czy siak, testy od czapy, to i wyniki też od czapy.

woj_s napisał/a:

Ale jaja !

Wgralem CC od Cezarego ... i z identyczna konfiguracja jak powyzej mam (odpowiednio ping / download / upload):
- przy polaczeniu przez wifi 2.4GHz
33 / 42 / 38
- przy podlaczeniu przez lan
38 / 67 / 37 (drugi test 39 / 62 / 37)

W obu przypadkach predkosci sa conajmniej takie same jak bezposrednio z WR1043 ...
Ale ... ping znacznie wiekszy.

http://www.speedtest.net/my-result/4831667535

No ja tutaj żadnych jaj nie widzę. Nie napisałeś, co i jak skonfigurowałeś w tym swoim wcześniejszym "teście", więc wyciąganie na jego podstawie jakichkolwiek wniosków jest po prostu bezpodstawne.

Poza tym, nie spodziewaj się na połączeniu modemowym stałych parametrów... w nocy miałeś niższy ping, bo sieć była mniej obciążona albo wiatry słoneczne mniejsze... chcesz przetestować router, to postaw sobie serwer iperf na wydajnej maszynie, klient na jakimś PC, a pomiędzy nich wstaw router.

153

pepe2k napisał/a:

No ja tutaj żadnych jaj nie widzę. Nie napisałeś, co i jak skonfigurowałeś w tym swoim wcześniejszym "teście", więc wyciąganie na jego podstawie jakichkolwiek wniosków jest po prostu bezpodstawne.

Poza tym, nie spodziewaj się na połączeniu modemowym stałych parametrów... w nocy miałeś niższy ping, bo sieć była mniej obciążona albo wiatry słoneczne mniejsze... chcesz przetestować router, to postaw sobie serwer iperf na wydajnej maszynie, klient na jakimś PC, a pomiędzy nich wstaw router.

Konfiguracje w obu przypadkach byly identyczne.

--
Pozdrawiam
Wojtek

154 (edytowany przez pepe2k 2015-11-14 14:07:36)

woj_s napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Konfiguracje w obu przypadkach byly identyczne.

Ale co oznacza, że były identyczne? Tyle razy już to powtarzałem: jak coś testujemy, to w tych samych warunkach, ze znaną i zdefiniowaną konfiguracją. Ty wziąłeś i podłączyłeś modem do WR1043ND, a potem jeszcze do niego ZyXELa, jaki to miało cel? Jak był skonfigurowany ZyXEL? Zmieniłeś mu IP, żeby nie miał takiego samego jak WR1043ND? Coś ustawiłeś, coś przetestowałeś i zgodnie z przewidywaniem dostałeś "jakieś" wyniki. Tyle można powiedzieć o Twoim "teście" smile

A w kwestii testowania przepustowości przez modem, jak już pisałem wcześniej - nie masz żadnej możliwości wykonania testu porównawczego, bo nie jesteś w stanie zapewnić takich samych warunków połączenia przez modem w różnym czasie. Co więcej, nie jesteś w stanie nawet tego sprawdzić, więc taki test po prostu nie ma sensu, bo w rezultacie nie wiesz co testujesz - w jednym teście trafisz na 50 Mbps na modemie, a w drugim na 20 Mbps i co? Stwierdzisz, że to wina routera?

155

pepe2k ...

Po kolei ...w Zyxelu adres IP na WAN byl ten sam.
Adres IP w Zyxelu  mial zdefiniowana te sama podsiec przed i po wgraniu softu od Cezarego.
IP podlaczonego komputera tez byl ten sam co we wczesniejszej probie.

Co mialo na celu ?
Sprawdzic jak polaczenie ze soba 2 routerow wplynie na predkosc polaczenia.
Wiem ... ze warunki polaczenia moga sie roznic ...ale za kazdym razem wykonywalem po 2 testy .. i za kazdym razem roznice byly minimalne (roznice np w tescie po lan ..czy wifi).  Dlatego zdziwilo mnie to .. ze nawet po polaczeniu po LAN (komputer - router) a potem po wifi .. predkosci byly rozne ...i to znacznie ... i to na niekorzysc LAN.

Zamknijmy juz ten temat.

--
Pozdrawiam
Wojtek

156

woj_s napisał/a:

pepe2k ...

Po kolei ...w Zyxelu adres IP na WAN byl ten sam.
Adres IP w Zyxelu  mial zdefiniowana te sama podsiec przed i po wgraniu softu od Cezarego.

IP podlaczonego komputera tez byl ten sam co we wczesniejszej probie.[...]

Jak ja pytam o IP, to Ty powinieneś podać np. 192.168.1.1, a nie "taki sam".

Próbuję tutaj dojść do tego, czy czasem nie miałeś ustawionych identycznych IP na WR1043ND i ZyXELu. W skrócie - czy prawidłowo skonfigurowałeś sobie połączenie dwóch routerów pracujących jako routery (czyli z NAT) - ZyXEL powinien mieć skonfigurowaną inną sieć (np. 192.168.2.x) niż WR1043ND (192.168.1.1).

woj_s napisał/a:

Co mialo na celu ?
Sprawdzic jak polaczenie ze soba 2 routerow wplynie na predkosc polaczenia.
Wiem ... ze warunki polaczenia moga sie roznic ...ale za kazdym razem wykonywalem po 2 testy .. i za kazdym razem roznice byly minimalne (roznice np w tescie po lan ..czy wifi).  Dlatego zdziwilo mnie to .. ze nawet po polaczeniu po LAN (komputer - router) a potem po wifi .. predkosci byly rozne ...i to znacznie ... i to na niekorzysc LAN.

Jeszcze raz - Twój test nie miał żadnego sensu i na pewno nie pokazał tego, co byś chciał żeby pokazał. Co więcej, testowanie WiFi w dwóch routerach pracujących jednocześnie, najpewniej z tymi samymi ustawieniami radia, znajdujących się w pobliżu, też nie ma żadnego sensu.

woj_s napisał/a:

Zamknijmy juz ten temat.

Następnym razem po prostu precyzuj, co i jak testujesz, z jakimi ustawieniami (podając je jawnie, a nie na zasadzie stwierdzenia "routery miały te same ustawienia"), to będzie można wyciągnąć jakieś wnioski i odpowiedzieć na Twoje ewentualne zdziwienia i pytania dotyczące rezultatów.

157 (edytowany przez woj_s 2015-11-15 21:04:09)

No to odpowiem ...

pepe2k napisał/a:

Jak ja pytam o IP, to Ty powinieneś podać np. 192.168.1.1, a nie "taki sam".

Próbuję tutaj dojść do tego, czy czasem nie miałeś ustawionych identycznych IP na WR1043ND i ZyXELu. W skrócie - czy prawidłowo skonfigurowałeś sobie połączenie dwóch routerów pracujących jako routery (czyli z NAT) - ZyXEL powinien mieć skonfigurowaną inną sieć (np. 192.168.2.x) niż WR1043ND (192.168.1.1).

Podsiec WR1043 : 192.168.100.x -> ustawione IP dla Zyxela 192.168.100.200
Podsiec LAN Zyxela : 192.168.1.1, WAN oczywiscie jak wyzej 192.168.100.200

pepe2k napisał/a:

Jeszcze raz - Twój test nie miał żadnego sensu i na pewno nie pokazał tego, co byś chciał żeby pokazał. Co więcej, testowanie WiFi w dwóch routerach pracujących jednocześnie, najpewniej z tymi samymi ustawieniami radia, znajdujących się w pobliżu, też nie ma żadnego sensu.

Podczas testów wifi ... wifi działało TYLKO na testowanym odbiorniku.
Przy okazji ... w obu routerach i tak ustawilem inny kanal .. i to mocno odlegly od  siebie.
Urzadzenia staly od siebie oddalone o okolo 1,5m .... komputer stal obok Zyxela.

pepe2k napisał/a:
woj_s napisał/a:

Zamknijmy juz ten temat.

Następnym razem po prostu precyzuj, co i jak testujesz, z jakimi ustawieniami (podając je jawnie, a nie na zasadzie stwierdzenia "routery miały te same ustawienia"), to będzie można wyciągnąć jakieś wnioski i odpowiedzieć na Twoje ewentualne zdziwienia i pytania dotyczące rezultatów.

Reasumujac :
- rozne podsieci obu routerów (btw na oryginalnym sofcie Zyxel sam automatycznie potrafi zmienic zakres numeracyjny podsieci).
- podczas testów - wifi dzialalo tylko na testowanym routerze.

Co ciekawe po wgraniu CC ... test kopiowania z NASa ..ten sam plik, te same kable, te same porty ... predkosc kopiowania po kablu  spadla z okolic 10MB/s do 5MB/s.

--
Pozdrawiam
Wojtek

158

Może ktoś z właścicieli ZyXEL NBG6716 ma porównanie zasięgu WiFi tego routera z TP-Linkiem WDR4300 w takich samych warunkach?

159

Polarus napisał/a:

Zmieniaj soft na Cezarego bo jest po prostu dobry. W razie co przecież możesz wrócić na stary firmware factory.

Chciałbym wrócić z CC na stockowy firmware, czy powinienem użyć tej samej komendy której użyłem do wgrania obrazu factory CC? Rozmiar fw od zyxela to 22MB, podczas gdy cc zajmuje jedynie 5MB - mam obawę że nie tędy droga.

160

https://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxe … 6#recovery

Tak możesz wgrać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

161

Proszę powiedzieć jak z wydajnością prądową usb. Starczy prądu dla modemu Lte ? Ktoś z powodzeniem używa bez huba?

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

162

@up - sprawdzę to pewnie niedługo - tylko muszę LEDE przeflaszować.

163 (edytowany przez mipr 2018-04-04 22:20:44)

Szybki test po przeinstalowaniu LEDE - prądu dla modemu LTE nie starcza - Huawei E3372h rozłącza się przy "poważniejszych" obciążeniach, np. przy sprawdzaniu prędkości na speedtest.net. Bez huba się nie obejdzie. Akurat dzisiaj odebrałem też huba (Unitek 4x USB 3.0 - model Y-3089 - ma dodatkowe wejście mikro USB na zasilacz) i wygląda na to, że z tym hubem działa. Z kablem USB typu Y nie próbowałem bo takowego nie mam (tj. aby wpiąć modem do obu portów USB jednocześnie).

BTW, z TP-Linkami ten modem działał bez żadnych hubów (przetestowane na MR3420, WR842N, WR1043ND - zarówno v1 jak i v2, oraz WDR3600).

ADDENDUM: szybki test sprawności i wychodzi, że niestety zasięg tego routera jest chyba gorszy (u mnie w domu) niż WDR3600 (z naciskiem na "chyba", bo jeden szybki teścik jeszcze niczego nie przesądza), tj. na 2.4 GHz daje radę nie gorzej niż konkurencja, ale na 5 GHz jest niezbyt dobrze. W efekcie chyba więcej korzyści odniosę robiąc z niego AP (niech propaguje sieć domową w AC) niż router. Szkoda by było trochę tej "wypasioności", ale jeszcze zobaczymy.

164

Dziękuję  bardzo za sprawdzenie.  Szkoda że nie daje rady prądowo. Inaczej byłby  wszystko mającym ekonomicznym routerem. Jestem tylko ciekaw czy podwójny USB by coś zmienił. Choć z drugiej strony szkoda dwóch USB pod modem.

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

165

Jak MR3420 może sobie dawać radę z E3372? Powszechnie wiadomo że sobie nie radzi.

166

Wkładasz i działa, jak masz dobry zasięg to E3372 pobiera dość mało prądu i tplinki spokojnie sobie radzą bez huba.

167

@9tysięcy - Ja nie wiem co "wiadomo", ja wiem co sam od kilku lat używam. Mam zasięg LTE około 60 procent, może w porywach dojdzie do 70 jak wiatr w dobrą stronę zawieje. Mój MR420 to v1 i nie miałem z nim problemu. Potem przeszedłem na WR842N v1 - te same bebechy co MR3420, tylko flasza 8 MB a nie 4. Też bez problemu z modemem. Hmm może wyższe wersje sprzętowe sobie inaczej radzą z modemami?

168 (edytowany przez mipr 2018-04-06 08:40:22)

boood napisał/a:

Dziękuję  bardzo za sprawdzenie.  Szkoda że nie daje rady prądowo. Inaczej byłby  wszystko mającym ekonomicznym routerem. Jestem tylko ciekaw czy podwójny USB by coś zmienił. Choć z drugiej strony szkoda dwóch USB pod modem.

Porobiłem kilka testów dzisiaj (a w zasadzie to wczoraj wink) i rezultaty okazały się zaskakujące. Mianowicie, gdy modem był podłączony do routera bezpośrednio (tj. bez huba, przez dość długi przedłużacz USB) to połączenie na modemie było rwane i to w dość zaskakujących momentach, np. nie w czasie najszybszego transferu, a w czasie gdy transfer ten przerywałem. Natomiast gdy podłączyłem modem poprzez huba (tj. wpiąłem do niego wspomniany przedłużacz) - połączenie było stabilne, pomimo, że hub nie był zasilany (ani przez ładowarkę ani przez dodatkowy port USB). Dziwne, no nie? Może to rwanie połączenia było spowodowane jakąś niekompatybilnością a nie brakiem prądu? No bo jak wytłumaczyć, że dodatkowy element na drodze, który trochę prądu zabiera (może niewiele, ale jednak) poprawia sytuację.

Aha, modem działał stabilnie także gdy wpięty był z dodatkowym zasilaniem zewnętrznym -  hub zasilany ładowarką od komórki lub wpięty dodatkowo do drugiego portu USB routera.

ADDENDUM:
Po głębokim zastanowieniu:

1) Modem wpięty przez kabel do routera zalicza padakę, znaczy się - ma za mało prądu,
2) Tenże modem wpięty za pośrednictwem huba - działa stabilnie, pomimo, że hub nie jest zasilany - widać tym razem prądu starcza,
3) Zatem hub musiał sam z siebie jakoś wygenerować brakujący prąd ...

Wniosek nasuwa się sam: panowie, odkryłem perpetuum mobile!
ROTFL

169

A modem lte podpięty bezpośrednio do USB routera bez żadnego kabla również zrywa transmisję?

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

170

Nie sprawdzalem, ale spodziewam się, że tak będzie. Zauważ, że w tym co opisałem powyżej, modem zawsze był na kablu, tylko raz kabel był wpięty bezpośrednio do routera a raz przez hub-a. W pierwszym przypadku - rwie, w drugim - nie. No więc jak to jest, że wydłużenie kabla, i to z pośrednikiem w postaci jakiegoś układu elektronicznego w hubie, rozwiązuje problem?

171

Witam wszystkich serdecznie z okazji pierwszego postu na tym forum.

Tym tajemniczym układem elektronicznym w hubie może być kondensator, który redukuje niedobory prądu po podłączeniu przez przedłużacz smile . Mój E3372 nie ma problemu ze współpracą z tym Zyxelem na przedłużaczu. Z tym, że jestem bardzo blisko BTS'a. Dzisiaj spróbuję odpalić z dwoma modemami na raz.

http://www.speedtest.net/result/7204729141.png

172

Heh, o 44 Mbps, to ja mogę sobie pomarzyć wink Mój zasięg jest dużo gorszy sad Chyba jednak zainwestuję w antenę, tylko jaką?

173

Głupia sytuacja, wgrałem Gargoyle do tego routera:

# cd /tmp
# wget http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_calmer/ar71xx/gargoyle-1.10.0.3-ar71xx-nbg6716-squashfs-factory.bin
# mtd -r write gargoyle-1.10.0.3-ar71xx-nbg6716-squashfs-factory.bin /dev/mtd7

poszło ładnie ale po zalogowaniu się przy rozwijanej liście doa Interfejs WiFi ma zablokowaną tylko jedną pozycję: Wyłączony - nic innego się z niej nie rozwija. Wgrywać jeszcze raz, resetować do fabrycznych?

174

Zobacz czy istnieje /etc/config/wireless i  co w nim jest.

175

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option channel '11'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/qca955x_wmac'
        option htmode 'HT20'
        option noscan '1'
        option country 'PL'

Dokopałem się do bliźniaczego modelu i tam jest konfig o drugi interfejs radiowy wzbogacony z zamianą interfejsu radioX:

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option channel '36'
        option hwmode '11a'
        option path 'pci0000:01/0000:01:00.0'
        option htmode 'VHT80'
        option noscan '1'
        option country 'PL'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option channel '11'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/qca955x_wmac'
        option htmode 'HT20'
        option noscan '1'
        option country 'PL'

config wifi-iface 'ap_g'                   
        option device 'radio1'             
        option mode 'ap'                   
        option network 'lan'               
        option disassoc_low_ack '0'        
        option ssid 'Gargoyle2'            
        option encryption 'psk2'           
        option key '' 

config wifi-iface 'ap_a'           
        option device 'radio0'     
        option mode 'ap'           
        option network 'lan'       
        option disassoc_low_ack '0'
        option ssid 'Gargoyle5'    
        option encryption 'psk2'   
        option key ''

Opcja dopisania brakującej części pomoże?