26

Odp: Pomiar temperatury openwrt + arduino

@wabikboy: czeka tylko na jedno dopasowanie

@Bartekk: wczytaj plik txt do tablicy w php a później wykonaj inserty na bazie. Chyba bardziej podstawowych operacji już nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Wczytanie pliku do tablicy w php mam wykonane, tylko właśnie nie wiem jak w SQLite przez php wrzucić to do bazy.

28

Pełno tego na sieci jest... http://zetcode.com/db/sqlitephp/

29 (edytowany przez Bartekk 2014-02-13 18:47:36)

Odświeżam, bo został ostatni problem, którego nie potrafię rozwiązać. Jak poprawnie ustawić crona w Direct Admin? Skrypt, który ma się wykonywać co 5 minut niestety nie wykonuje się. Czasami odpali się po 10 minutach, czasami po 30, czasami w ogóle. Mam to ustawione tak:

bb

Chciałbym, żeby co 5 minut się wykonywał.

30

A teraz kluczowe pytanie - co ma jakiś nieznany Direct Admin wspólnego z openwrt? Helpdesku który to utrzymuje zapytaj...

31 (edytowany przez Bartekk 2014-02-13 18:56:18)

Kluczowa odpowiedź. Mój nas z openwrt pobiera temperatury z arduino i wysyła je na zewnętrzny hosting w celu ich archiwizacji co 5 minut oraz następnie pobiera wyznaczone dane z powrotem do siebie i wyświetlam je na swojej stronie z lighttpd. Niestety mój kluczowy skrypt nie wykonuje się co wyznaczony czas, dlatego się pytam mając na uwadze to iż, któryś z obecnych tu kolegów ma jakieś doświadczenie z Direct Admin'em. Pozdrawiam!

32

Jeszcze raz - to nie ma nic wspólnego z openwrt. Helpdesku się zapytaj.

33

Tak zrobię, ale jeśli ktoś ma jakąś poradę to proszę o podpowiedź.

34

Witam,
odnośnie

grep -m1 "T:" /dev/ttyUSB0

Istnieje możliwość wycięcia "T:" przed zapisaniem do zmiennej?
albo odczytać daną linie z pliku?

jedyna moja najbardziej stabilna opcja w komunikacji arduino to zapis do pliku a wygląda to tak,
że do arduino wysyłam znak "a" a arduino automatycznie wypluwa danymi z czujników

#!/bin/sh
echo 'a' > /dev/ttyACM0
cat  /dev/ttyACM0 > /arduino.txt &
sleep 1
hpa=$(cat /arduino.txt)
killall cat
echo "' $hpa

i kod arduino

void setup() 
{   
  Serial.begin(57600);

void loop() 

if (Serial.available()) 
  { 
    byte insim = Serial.read(); 
    switch (insim) 
    { 
        case 'a':
        delay(100);
        Serial.println("1:testA");
        Serial.println("2:testB");
        Serial.println("3:testC");
        break; 

case 'b': 
        Serial.println("Arduino");
        break; 
    }         
  } 
}

I w efekcie dostaje w pliku arduino.txt
po "3:testC" są jeszcze dwie puste linie ale już w to nie wnikam czemu

1:testA
2:testB
3:testC

Gdy w ten sposób przypisuje do zmiennej dane
hpa=$(cat /arduino.txt | grep -m1 "2:" )
dostaje "2:testB" a zależało by mi otrzymać "testB"
Chyba że jest sposób np. odczytania samej drugiej lini to bym w arduino to dostosował.

sorka że kotleta odgrzewam :

35

grep -m1 "T:" /dev/ttyUSB0  | cut -f2 -d:

To tylko zwykły skrypt, obrób to przez zapisaniem danych. To zwykłe dane, możesz z tym zrobić co i jak chcesz...

36

Zrobiłem w ten sposób:
temp=$(cat /arduino.txt | grep -m1 "2:" | cut -f2 -d:)
na samym porcie usb bym musiał cały czas bombardować z arduino danymi z czujników gdzie działy się szopki dublowane zmienne brak danych większe zużycie prądu itd.
Teraz mogę walczyć z sqlite3.
Dziekuje.

37

Ja wysyłałem co 1 sekundę aktualne pomiary, a dopiero na poziomie php i mysql konfigurowałem czasy wpisów do bazy. Teraz przechodzę z uart'a na wifi + zapytania get, bo stacja wylądowała na dworze, a jedynie mam doprowadzone zasilanie od niej, więc przesył po rs232 odpada.

38

Witam,

mam stacje pogody na Arduino ktory wpiety jest do WR740 via Serial port. Poniewaz stoi to w malo dostepnym miejscu a zdarza sie ze co jakis czas Arduino blokuje sie sie openwrt  nie moze pobrac danych. Po ponownym wlaczeniu zasilania arduino wszytsko dziala
przez 2 tygodnie itd. Chcialem rozwiazac ten problem poprzez zastosowanie modulu przekaznika z tansoptorem

https://elty.pl/pl/p/Modul-z-1-przekazn … ptorem/667

ktory bylby wpiety w miejsce diody np WAN (nie uzywam portu WAN)

W crontabie moglbym raz na jakis czas lub skryptem sprawdzac czy dane sa pobiernae z Arduino jesli nie to ustawiajac stan diody WAN uruchomie transoptor ktory uruchomi przekaznik poprzez ktore jest podawane zasilanie + do Arduino. Przekaznik w stanie spoczynku caly czas ma zwarte styki a po podanie napiecia na niego zostanie rozwarty.

Moje pytanie jest czy ten modul ktory wg linku wyzej napisane jest ze sterowanie przez podanie stanu niskiego na wejście
czy w WR740 podlaczajac w miejsce LED WAN moge sterowac tzn podawac stan niski ???

Pozdrawiam

Pozdrawiam

39

No tak, po prostu go przełączy.

40 (edytowany przez geotravel 2015-11-09 12:06:56)

Ok tylko frapuje mnie to podlaczenie i sterowanie,  sa 2 rodzaje sterowania stanem niskim i stanem wysokim i nie bardzo tego rozumie czy wpiecie doklanie w miejsce diody WAN transoptora bedzie wlasnie to odpowiednik sterowaniem stanem niskim
Schemat tego modulu co podalem to:

https://arduino-info.wikispaces.com/fil … ta-800.jpg

czyli IN0 podlaczam w miejsce katody LED WAN a VCC do miejsce pinu Anody LED WAN ??

Jumper VCC-JD-VCC rozwarty bo podaje dla JD-VCC 5 V do sterowania przekaznika z stabilizatora napiecia 5V

Pozdrawiam

41

Ty nie patrz na inne strony. Wszystko zależy co sobie chińczyk wymyślił i jak zrobił sterowanie, więc jak kupisz moduł to zobaczysz czym jest sterowane. To nie jest standard i wykonania są różne.

42 (edytowany przez geotravel 2015-11-11 13:00:52)

Cezary napisał/a:

Ty nie patrz na inne strony. Wszystko zależy co sobie chińczyk wymyślił i jak zrobił sterowanie, więc jak kupisz moduł to zobaczysz czym jest sterowane. To nie jest standard i wykonania są różne.

Nie bardzo rozumie, pisalem ze

kupuje ten modul
https://elty.pl/pl/p/Modul-z-1-przekazn … ptorem/667

schemat tego modulu:
https://arduino-info.wikispaces.com/file/view/OptoRelayChannelData-800.jpg/308571794/OptoRelayChannelData-800.jpg

Pozdrawiam

43

Kup podłącz i używaj. Jeżeli moduł ma sterowanie stanem niskim to podanie 0 go przełączy. I masz podłączysz gnd i wejście in, vcc to zasilanie modułu.

44 (edytowany przez geotravel 2015-11-09 10:10:11)

Cezary napisał/a:

Kup podłącz i używaj. Jeżeli moduł ma sterowanie stanem niskim to podanie 0 go przełączy. I masz podłączysz gnd i wejście in, vcc to zasilanie modułu.

Cezary dziekuje za odpowiedz i nie denerwuje sie moze moimi "glupimi' pytaniami ale chce zrozumiec podlaczenie

WR740 ma LED WAN:                     Modul przekaznika

---------+
         ___   K                                         VCC  ----------
           /\                                                                                    GND
           --     A (opisane + na plycie)                                                |
            |                                                 IN0 ------------               ___
---------+                                                                                      ---
                                                                                                      -
Moje pytanie a tak rozumie Twoja wypowiedz IN0 podlaczam w miejsce

KATODY LED WAN  ???
VCC do 3.3 V  z plyty WR740
GND do masy WR740

Moja pytanie dlaczego nie mogle podlaczyc IN0 do KATODY LED WAN i VCC do ANODY LED WAN ??? bo wydawalo mi sie ze to tak ma byc poprostu zamieniem LED WAN na LED z transoptora ale moze zle mysle ?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

45

Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio do zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.

46

Cezary napisał/a:

Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio to zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.

Piszesz o anodzie LED WAN ???? to nie wiem czy jest podlaczona do VCC (3.3C) bo schematu WR740 nie znam :-)i nie znam
w jakis sposob WR740/741 steruje LEDAMI

Pozdrawiam

47

geotravel napisał/a:
Cezary napisał/a:

Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio to zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.

Piszesz o anodzie LED WAN ???? to nie wiem czy jest podlaczona do VCC (3.3C) bo schematu WR740 nie znam :-)i nie znam
w jakis sposob WR740/741 steruje LEDAMI

Miernik w dłoń i sprawdzaj.

48 (edytowany przez geotravel 2015-11-10 10:18:48)

Ok dzieki czyli wiem ze nie wiem jak podlaczyc :-) i musze szukac sam rozwiazania a myslalem ze ktos juz to robil ale widze ze musze byc pierwszy albo popytac/poszukac na innych forach

Pozdrawiam

49

Naprawdę kombinujesz. gnd masz podłączyć go gnd, vcc do vcc a in do linii z procesowa która struje diodą. Czy linia jest podłączona do anody czy katody diody to łatwo sprawdzić miernikiem - zmień stan diody i zobaczysz gdzie się sygnał zmienia  - na anodzie czy katodzie. Cała filozofia a ty szukasz nie wiadomo jakiego rozwiązania.

50

Cezary napisał/a:

Naprawdę kombinujesz. gnd masz podłączyć go gnd, vcc do vcc a in do linii z procesowa która struje diodą. Czy linia jest podłączona do anody czy katody diody to łatwo sprawdzić miernikiem - zmień stan diody i zobaczysz gdzie się sygnał zmienia  - na anodzie czy katodzie. Cała filozofia a ty szukasz nie wiadomo jakiego rozwiązania.

Cezary dzieki za cierpliowosc i wyrozumialosc. Rzeczy ktore sie robi pierwszy raz sa trudne jak to robisz i robiles sa trywialne.
Twoje wyjasnienia mnie pomogly 
Czyli  mirnikiem sprawdzam czy miedzy masa a Andoda lub Katoda LED WR740 po zmianie stanu diody pojawia sie napiecie ? i do tego pinu po LEDZIE podlaczam IN0 modulu ?

Pozdrawiam

Pozdrawiam