Odp: Pomiar temperatury openwrt + arduino
@wabikboy: czeka tylko na jedno dopasowanie
@Bartekk: wczytaj plik txt do tablicy w php a później wykonaj inserty na bazie. Chyba bardziej podstawowych operacji już nie ma.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Termometr → Pomiar temperatury openwrt + arduino
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@wabikboy: czeka tylko na jedno dopasowanie
@Bartekk: wczytaj plik txt do tablicy w php a później wykonaj inserty na bazie. Chyba bardziej podstawowych operacji już nie ma.
Wczytanie pliku do tablicy w php mam wykonane, tylko właśnie nie wiem jak w SQLite przez php wrzucić to do bazy.
Pełno tego na sieci jest... http://zetcode.com/db/sqlitephp/
Odświeżam, bo został ostatni problem, którego nie potrafię rozwiązać. Jak poprawnie ustawić crona w Direct Admin? Skrypt, który ma się wykonywać co 5 minut niestety nie wykonuje się. Czasami odpali się po 10 minutach, czasami po 30, czasami w ogóle. Mam to ustawione tak:

Chciałbym, żeby co 5 minut się wykonywał.
A teraz kluczowe pytanie - co ma jakiś nieznany Direct Admin wspólnego z openwrt? Helpdesku który to utrzymuje zapytaj...
Kluczowa odpowiedź. Mój nas z openwrt pobiera temperatury z arduino i wysyła je na zewnętrzny hosting w celu ich archiwizacji co 5 minut oraz następnie pobiera wyznaczone dane z powrotem do siebie i wyświetlam je na swojej stronie z lighttpd. Niestety mój kluczowy skrypt nie wykonuje się co wyznaczony czas, dlatego się pytam mając na uwadze to iż, któryś z obecnych tu kolegów ma jakieś doświadczenie z Direct Admin'em. Pozdrawiam!
Jeszcze raz - to nie ma nic wspólnego z openwrt. Helpdesku się zapytaj.
Tak zrobię, ale jeśli ktoś ma jakąś poradę to proszę o podpowiedź.
Witam,
odnośnie
grep -m1 "T:" /dev/ttyUSB0
Istnieje możliwość wycięcia "T:" przed zapisaniem do zmiennej?
albo odczytać daną linie z pliku?
jedyna moja najbardziej stabilna opcja w komunikacji arduino to zapis do pliku a wygląda to tak,
że do arduino wysyłam znak "a" a arduino automatycznie wypluwa danymi z czujników
#!/bin/sh
echo 'a' > /dev/ttyACM0
cat /dev/ttyACM0 > /arduino.txt &
sleep 1
hpa=$(cat /arduino.txt)
killall cat
echo "' $hpa
i kod arduino
void setup()
{
Serial.begin(57600);
}void loop()
{
if (Serial.available())
{
byte insim = Serial.read();
switch (insim)
{
case 'a':
delay(100);
Serial.println("1:testA");
Serial.println("2:testB");
Serial.println("3:testC");
break;
case 'b':
Serial.println("Arduino");
break;
}
}
}
I w efekcie dostaje w pliku arduino.txt
po "3:testC" są jeszcze dwie puste linie ale już w to nie wnikam czemu
1:testA
2:testB
3:testC
Gdy w ten sposób przypisuje do zmiennej dane
hpa=$(cat /arduino.txt | grep -m1 "2:" )
dostaje "2:testB" a zależało by mi otrzymać "testB"
Chyba że jest sposób np. odczytania samej drugiej lini to bym w arduino to dostosował.
sorka że kotleta odgrzewam :
grep -m1 "T:" /dev/ttyUSB0 | cut -f2 -d:
To tylko zwykły skrypt, obrób to przez zapisaniem danych. To zwykłe dane, możesz z tym zrobić co i jak chcesz...
Zrobiłem w ten sposób:
temp=$(cat /arduino.txt | grep -m1 "2:" | cut -f2 -d:)
na samym porcie usb bym musiał cały czas bombardować z arduino danymi z czujników gdzie działy się szopki dublowane zmienne brak danych większe zużycie prądu itd.
Teraz mogę walczyć z sqlite3.
Dziekuje.
Ja wysyłałem co 1 sekundę aktualne pomiary, a dopiero na poziomie php i mysql konfigurowałem czasy wpisów do bazy. Teraz przechodzę z uart'a na wifi + zapytania get, bo stacja wylądowała na dworze, a jedynie mam doprowadzone zasilanie od niej, więc przesył po rs232 odpada.
Witam,
mam stacje pogody na Arduino ktory wpiety jest do WR740 via Serial port. Poniewaz stoi to w malo dostepnym miejscu a zdarza sie ze co jakis czas Arduino blokuje sie sie openwrt nie moze pobrac danych. Po ponownym wlaczeniu zasilania arduino wszytsko dziala
przez 2 tygodnie itd. Chcialem rozwiazac ten problem poprzez zastosowanie modulu przekaznika z tansoptorem
https://elty.pl/pl/p/Modul-z-1-przekazn … ptorem/667
ktory bylby wpiety w miejsce diody np WAN (nie uzywam portu WAN)
W crontabie moglbym raz na jakis czas lub skryptem sprawdzac czy dane sa pobiernae z Arduino jesli nie to ustawiajac stan diody WAN uruchomie transoptor ktory uruchomi przekaznik poprzez ktore jest podawane zasilanie + do Arduino. Przekaznik w stanie spoczynku caly czas ma zwarte styki a po podanie napiecia na niego zostanie rozwarty.
Moje pytanie jest czy ten modul ktory wg linku wyzej napisane jest ze sterowanie przez podanie stanu niskiego na wejście
czy w WR740 podlaczajac w miejsce LED WAN moge sterowac tzn podawac stan niski ???
Pozdrawiam
No tak, po prostu go przełączy.
Ok tylko frapuje mnie to podlaczenie i sterowanie, sa 2 rodzaje sterowania stanem niskim i stanem wysokim i nie bardzo tego rozumie czy wpiecie doklanie w miejsce diody WAN transoptora bedzie wlasnie to odpowiednik sterowaniem stanem niskim
Schemat tego modulu co podalem to:
https://arduino-info.wikispaces.com/fil … ta-800.jpg
czyli IN0 podlaczam w miejsce katody LED WAN a VCC do miejsce pinu Anody LED WAN ??
Jumper VCC-JD-VCC rozwarty bo podaje dla JD-VCC 5 V do sterowania przekaznika z stabilizatora napiecia 5V
Ty nie patrz na inne strony. Wszystko zależy co sobie chińczyk wymyślił i jak zrobił sterowanie, więc jak kupisz moduł to zobaczysz czym jest sterowane. To nie jest standard i wykonania są różne.
Ty nie patrz na inne strony. Wszystko zależy co sobie chińczyk wymyślił i jak zrobił sterowanie, więc jak kupisz moduł to zobaczysz czym jest sterowane. To nie jest standard i wykonania są różne.
Nie bardzo rozumie, pisalem ze
kupuje ten modul
https://elty.pl/pl/p/Modul-z-1-przekazn … ptorem/667
schemat tego modulu:
Kup podłącz i używaj. Jeżeli moduł ma sterowanie stanem niskim to podanie 0 go przełączy. I masz podłączysz gnd i wejście in, vcc to zasilanie modułu.
Kup podłącz i używaj. Jeżeli moduł ma sterowanie stanem niskim to podanie 0 go przełączy. I masz podłączysz gnd i wejście in, vcc to zasilanie modułu.
Cezary dziekuje za odpowiedz i nie denerwuje sie moze moimi "glupimi' pytaniami ale chce zrozumiec podlaczenie
WR740 ma LED WAN: Modul przekaznika
---------+
___ K VCC ----------
/\ GND
-- A (opisane + na plycie) |
| IN0 ------------ ___
---------+ ---
-
Moje pytanie a tak rozumie Twoja wypowiedz IN0 podlaczam w miejsce
KATODY LED WAN ???
VCC do 3.3 V z plyty WR740
GND do masy WR740
Moja pytanie dlaczego nie mogle podlaczyc IN0 do KATODY LED WAN i VCC do ANODY LED WAN ??? bo wydawalo mi sie ze to tak ma byc poprostu zamieniem LED WAN na LED z transoptora ale moze zle mysle ?
Pozdrawiam
Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio do zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.
Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio to zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.
Piszesz o anodzie LED WAN ???? to nie wiem czy jest podlaczona do VCC (3.3C) bo schematu WR740 nie znam :-)i nie znam
w jakis sposob WR740/741 steruje LEDAMI
Cezary napisał/a:Jeżeli anoda led jest podłączona bezpośrednio to zasilania vcc to możesz przecież. Masz podłączyć pod zasilanie po prostu.
Piszesz o anodzie LED WAN ???? to nie wiem czy jest podlaczona do VCC (3.3C) bo schematu WR740 nie znam :-)i nie znam
w jakis sposob WR740/741 steruje LEDAMI
Miernik w dłoń i sprawdzaj.
Ok dzieki czyli wiem ze nie wiem jak podlaczyc :-) i musze szukac sam rozwiazania a myslalem ze ktos juz to robil ale widze ze musze byc pierwszy albo popytac/poszukac na innych forach
Naprawdę kombinujesz. gnd masz podłączyć go gnd, vcc do vcc a in do linii z procesowa która struje diodą. Czy linia jest podłączona do anody czy katody diody to łatwo sprawdzić miernikiem - zmień stan diody i zobaczysz gdzie się sygnał zmienia - na anodzie czy katodzie. Cała filozofia a ty szukasz nie wiadomo jakiego rozwiązania.
Naprawdę kombinujesz. gnd masz podłączyć go gnd, vcc do vcc a in do linii z procesowa która struje diodą. Czy linia jest podłączona do anody czy katody diody to łatwo sprawdzić miernikiem - zmień stan diody i zobaczysz gdzie się sygnał zmienia - na anodzie czy katodzie. Cała filozofia a ty szukasz nie wiadomo jakiego rozwiązania.
Cezary dzieki za cierpliowosc i wyrozumialosc. Rzeczy ktore sie robi pierwszy raz sa trudne jak to robisz i robiles sa trywialne.
Twoje wyjasnienia mnie pomogly
Czyli mirnikiem sprawdzam czy miedzy masa a Andoda lub Katoda LED WR740 po zmianie stanu diody pojawia sie napiecie ? i do tego pinu po LEDZIE podlaczam IN0 modulu ?
Pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Termometr → Pomiar temperatury openwrt + arduino
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc