Temat: Pełna prędkość na TL-WR740N
Posiadam ww. router w wersji 4.21 z którym łączę się przez wifi TL-WN722N + antena TL-ANT2405C i internet osiedlowy 40/2 w dzień i 80/4 w nocy. Router stoi jakieś 10m w linii prostej do anteny więc zasięg mam 5 kresek w Win7 (wg Gargoyle jakość 51-54 dBm).
Na oryginalnym oprogramowaniu router miałem ustawiony na kanał 13, szerokość 40MHz. W dzień internet działał na maksymalnej prędkości, jednak w nocy zamiast 80/4 miałem 40/4. Download był bez zmian, a upload już podwojony. Żeby wyciągnąć 80/4 potrzebny był reset routera i wtedy spokojnie wyciągałem te 75-80mbit na wifi. Pomyślałem, że może na innym sofcie coś się poprawi i wgrałem Gargoyle 1.6.2.2. Ustawiłem wifi analogicznie do poprzedniej konfiguracji i niestety jest gorzej. Przy szerokości 40MHz mój internet w dzień to tylko 30mbit maks więc szybko wróciłem do 20 MHz i w dzień jest OK. Najgorsze jest jednak to, że w nocy co prawda bez resetowania routera wskakuje na wyższą prędkość, ale jestem w stanie wyciągnąć jedynie 45-50mbit. Po kablu jest pełna prędkość więc do ISP nie mam żadnych zastrzeżeń.
Może ktoś ma jakieś rozwiązanie bo mi poza wymianą routera skończyły się już pomysły. Ciągnięcie kabla przez mieszkanie odpada.