Temat: Pełna prędkość na TL-WR740N

Posiadam ww. router w wersji 4.21 z którym łączę się przez wifi TL-WN722N + antena TL-ANT2405C i internet osiedlowy 40/2 w dzień i 80/4 w nocy. Router stoi jakieś 10m w linii prostej do anteny więc zasięg mam 5 kresek w Win7 (wg Gargoyle jakość 51-54 dBm).
Na oryginalnym oprogramowaniu router miałem ustawiony na kanał 13, szerokość 40MHz. W dzień internet działał na maksymalnej prędkości, jednak w nocy zamiast 80/4 miałem 40/4. Download był bez zmian, a upload już podwojony. Żeby wyciągnąć 80/4 potrzebny był reset routera i wtedy spokojnie wyciągałem te 75-80mbit na wifi. Pomyślałem, że może na innym sofcie coś się poprawi i wgrałem Gargoyle 1.6.2.2. Ustawiłem wifi analogicznie do poprzedniej konfiguracji i niestety jest gorzej. Przy szerokości 40MHz mój internet w dzień to tylko 30mbit maks więc szybko wróciłem do 20 MHz i w dzień jest OK. Najgorsze jest jednak to, że w nocy co prawda bez resetowania routera wskakuje na wyższą prędkość, ale jestem w stanie wyciągnąć jedynie 45-50mbit. Po kablu jest pełna prędkość więc do ISP nie mam żadnych zastrzeżeń.

Może ktoś ma jakieś rozwiązanie bo mi poza wymianą routera skończyły się już pomysły. Ciągnięcie kabla przez mieszkanie odpada.

2

Odp: Pełna prędkość na TL-WR740N

Wywal gargoyle i wgraj czyste openwrt (bez gui). Gargoyle ma kilka mechanizmów które skutecznie obniżają przepustowość.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wybrałem Gargoyle właśnie dla tego gui. Jeżeli chciałbym wgrać OpenWrt 15.05 na Gargoyle to podejrzewam, że muszę pobrać wersję sysupgrade i normalnie wgrać go przez web?

4

Tak.

5 (edytowany przez Homo Viator 2015-09-18 18:03:25)

Czy to https://downloads.openwrt.org/chaos_cal … pgrade.bin jest odpowiednia wersja? Później będzie można doinstalować luci?

6

Jak chcesz instalować luci to od razu zainstaluj z openwrt.org. Tamta wersja już ją ma.

7

Niestety nawet na OpenWrt nie jestem w stanie osiągnąć więcej niż na Gargoyle. 40MHz nadal ogranicza prędkość do 30mbit.

8 (edytowany przez pawelooss 2015-09-18 22:13:29)

Cześć wszystkim,

Pozwolę się podłączyć pod temat, bo mam podobnego rodzaju przeboje z dziś zakupionym TP-Linkiem TL-WR1043ND.

Od mojego ISP mam łącze 100 Mbps i bezpośrednio, czy też przez router, wyciągam takie prędkości bez problemu.
Niestety poprzez WLAN już tak różowo nie jest.

Na oryginalnym sofcie producenta (2013 i 2015), w odległości mniej niż metr od anten, osiągałem max 30 Mbps.
Spróbowałem więc wgrać Gargoyle 1.6.2.2. Na nim udało mi się osiągnąć już 50 Mbps, ale nadal to tylko połowa.
Na koniec wgrałem najnowszy LuCI 15.05, ale tam prędkość spadała nawet do 20 Mbps... Wróciłem do Gargoyle.

Na wszystkich softach tworzyłem maksymalnie otwarte sieci, żeby wyeliminować zabezpieczenia jako przyczyny ewentualnych spowolnień. Testowałem też różne szerokości kanałów - 20 i 40 MHz - jednak bez żadnych znaczących różnic.
Ciągle mam wrażenie, że sieć powinna działać szybciej. W końcu zapłaciłem za sprzęt w standardzie 300 Mbps (czy nawet 450 Mbps jako Speed Boost), więc przynajmniej jedną trzecią tej teoretycznej prędkości powinienem osiągać...

Z góry dziękuję za jakieś próby naprowadzenia, co mógłbym jeszcze popróbować zrobić. Od razu tylko dopowiem, że w tematyce linuksowych softów jestem zielony, bo zabawę z OpenWrt zacząłem dopiero dzisiaj. smile

Pozdrawiam,
pawelooss

9

Ten router po prostu jest za slaby żeby przenieść te 100Mbps.

10

Kurczę, no szkoda, że jednak nic się nie da zrobić. Ale wielkie dzięki za odpowiedź, przynajmniej będę spokojniejszy.

A tak już całkiem z ciekawości, czy w cenie do 200 zł było coś lepszego od TL-WR1043ND, co sprostałoby temu zadaniu? Zawierzyłem licznym pozytywnym opiniom tamtego modelu i myślałem, że będzie wystarczający, a okazuje się, że równie dobrze mogłem kupić trzykrotnie tańszy (jak np. tytułowy TL-WR740N).

11 (edytowany przez Homo Viator 2015-09-19 22:33:52)

Nie chcę chwalić dnia przed zachodem Słońca, ale chyba udało mi się rozpracować tryb 40MHz. Poczekam do podbicia prędkości i dam znać czy się udało i jak tego dokonałem.

12

pawelooss napisał/a:

, osiągałem max 30 Mbps.
Spróbowałem więc wgrać Gargoyle 1.6.2.2. Na nim udało mi się osiągnąć już 50 Mbps, ale nadal to tylko połowa.
Na koniec wgrałem najnowszy LuCI 15.05, ale tam prędkość spadała nawet do 20 Mbps...

Kiedyś miałem podobnie a przyczyną było ustawienie transmisji w trybie "g" a winno być "n" albo przynajmniej "g+n", ot takie przeoczenie.

13

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/ar933x_wmac'
        option noscan '1'
        option txpower '18'
        option country 'PL'
        option channel '13'
        option htmode 'HT40'

Jeżeli w luci mam ustawione N to czy hwmode też nie powinno być n?

14

Nie powinno. Od dwóch wersji openwrt tak się nie ustawia.

15

Z 30cm od routera bezprzewodowo mam ponad 70mbit. Z 2 metrów mam już tylko 30mbit. Ewidentnie wina po stronie routera.