26

Odp: na co wymienic tp-link mr3420v2?

pepe2k napisał/a:

Zacznijmy od tego, że ten modem na tym routerze nie będzie działał prawidłowo bez zewnętrznego zasilania. Tym bardziej w takich warunkach (wysokie temperatury). Doprowadź sprzęt to w miarę normalnej temperatury pracy (<= ~50 *C) i jak nadal będziesz miał problem, to postaraj się o porządne zasilanie dla modemu. Niektóre aktywne HUBy też mają ograniczenie na poziomie 0,5 A na port.

To też dziś bezpieczniej jest kupować HUB-y USB 3.0, gdyż standard przewiduje 900mA, poza tym dedykowany zasilacz do HUB-a musi mieć co najmniej 2A/5V. Aby zapobiec największej wadzie HiLinka-przegrzewaniu się modemu, to musimy się zdecydować na trudny dla wielu do zaakceptowania krok (zwłaszcza dla tych co mają gwarancję na sprzęt)-rozebrać modem z plastikowej obudowy-więcej niż połowa sukcesu (ja na wyrost do E3276, przypiąłem duży aluminiowy radiator), modem pracuje w podobnych warunkach co u kolegi @gruniu, zero problemu (przed chwilą logowałem się zdalnie aby sprawdzić status sesji-ma aktywną od prawie tygodnia). smile

27 (edytowany przez gruniu 2015-07-08 13:39:39)

moj zasilacz na hub ma 1A/5V
wentylator zrobilem okolo godz 12, a juz teraz modem sie rozlaczyl
nie sadze zeby teraz to byla wina chlodzenia
teamviewer i gg chodza normalnie, ale www i ftp nie chodza
zdarza sie ze nie moge nawet na modem sie zalogowac

28

gruniu napisał/a:

moj zasilacz na hub ma 1A/5V
wentylator zrobilem okolo godz 12, a juz teraz modem sie rozlaczyl
nie sadze zeby teraz to byla wina chlodzenia
teamviewer i gg chodza normalnie, ale www i ftp nie chodza
zdarza sie ze nie moge nawet na modem sie zalogowac

No to albo jednak masz problem z zasilaniem (1A na cały HUB to za mało...), albo z siecią operatora jest coś nie tak.

29

pisalem wyzej, ze modem i karta sd normalnie mi pracowaly, na hubie bez zasilacza
teraz od kiedy jest cieplo cos sie zkaszanilo

dzisiaj wgram nowszy firmware, ale watpie w pozytywny rezultat
2 dni temu zmienialem, zeby sprawdzic jak inny bedzie dzialal

30

gruniu napisał/a:

pisalem wyzej, ze modem i karta sd normalnie mi pracowaly, na hubie bez zasilacza
teraz od kiedy jest cieplo cos sie zkaszanilo

No i teraz przestało... raz jeszcze, bo najwyraźniej nie rozumiesz problemu - router, który posiadasz, zgodnie z jego parametrami technicznymi, nie jest w stanie prawidłowo zasilić tego modemu - wydajność prądowa, którą oferuje w gnieździe USB jest za niska w porównaniu do maksymalnego zapotrzebowania jakie ma ten modem!

Oczywiście, w skrajnych wypadkach (przy tzw. "dobrych wiatrach" czyli np. bardzo dobrym sygnale LTE, niewielkim obciążeniu itp., itd.) będzie działać i prawdopodobnie do tej pory tak to u Ciebie chodziło - na tym forum znajdziesz bez problemu użytkowników, u których ten sam modem działa bez dodatkowego zasilania na podobnym sprzęcie, ale jednocześnie sporo innych, u których dodatkowe zasilanie okazało się niezbędne.

Jeżeli w to nie wierzysz, to nie musisz - zadałeś pytanie, dostałeś poradę, a co z tym dalej zrobisz, to już Twoja sprawa.

gruniu napisał/a:

dzisiaj wgram nowszy firmware, ale watpie w pozytywny rezultat
2 dni temu zmienialem, zeby sprawdzic jak inny bedzie dzialal

Jak wyżej... możesz sobie majtać oprogramowaniem w lewo i prawo, schładzać modem, a nawet zaprosić egzorcystę! Jeżeli nie wykluczysz problemu z zasilaniem, na nic te wszystkie zabiegi... a po sprawdzeniu kwestii chłodzenia kolejnym krokiem jest właśnie zapewnienie odpowiedniego zasilania. Jak to nic nie zmieni, mam kolejne sugestie, ale wszystko w swojej kolejności.

Poza tym, jak byś postarał się trochę bardziej i opisał w jaki sposób korzystasz z tego modemu (w jakim trybie, jak skonfigurowany) i zamieścił logi systemowe... to może od razu było by jasne, z czego wynika Twój problem. A tak, to uprawiamy tutaj wróżenie z fusów.

31 (edytowany przez gruniu 2015-07-08 16:57:55)

modem to huawei e3372 hi-link
operator internetu RMB
podpiety do huba tracer z zasilaczem 5v 1A
do tego podpieta jest jeszcze karta microsd z przelotka usb sandisk, a na niej gargoyle
wszytsko obslugiwane przez tp-link mr3420v2

dzisiaj na noc podepne modem pod komputer i zostawie
zobacze jaki bedzie objaw rano

nie mam pojecia jak zczytac logi z modemu

czy router Netgear WNDR4300 polecany przez build000, ma odpowiednia wydolnosc pradowa na zlaczu usb?

32

kupic lepiej zasilacz 12v 2A do routera, czy moze 5V 2A do huba?

33

Do huba. Większy do routera nic nie da, bo ograniczenie jest na chipach na zasilaniu usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

34

Cezary napisał/a:

Do huba. Większy do routera nic nie da, bo ograniczenie jest na chipach na zasilaniu usb.

To może też nic nie dać jeżeli ten HUB Tracera też ma ograniczenie... trzeba najpierw sprawdzić jak jest zrobione tam zasilanie dla portów.

35

przez 1 m-c wszystko smigalo bez zasilacza dodatkowego
przelutowalem wtyczke od zasilacza d-link 5v 2,5A i zobacze jak bedzie - opisze test

jaki hub aktywny polecacie?
ponawiam pytanie: czy router Netgear WNDR4300 polecany przez build000, ma odpowiednia wydolnosc pradowa na zlaczu usb?

36 (edytowany przez build000 2015-07-09 10:20:40)

gruniu napisał/a:

modem to huawei e3372 hi-link
operator internetu RMB
podpiety do huba tracer z zasilaczem 5v 1A
do tego podpieta jest jeszcze karta microsd z przelotka usb sandisk, a na niej gargoyle
wszytsko obslugiwane przez tp-link mr3420v2

dzisiaj na noc podepne modem pod komputer i zostawie
zobacze jaki bedzie objaw rano

nie mam pojecia jak zczytac logi z modemu

czy router Netgear WNDR4300 polecany przez build000, ma odpowiednia wydolnosc pradowa na zlaczu usb?

Ehh...ale Ty niedowiarek jesteś - a po co bym o tym pisał jakby nie działało tak jak napisałem ? - nie szukam taniego poklasku dla swoich "mądrości", tylko jak już coś piszę, wszystko jest sprawdzone i przetestowane...
Inna sprawa to (też w innych postach/tematch o tym sam pisałem) te inne parametry/warunki pracy, które mogą jednakże wymusić potrzebę użycia aktywnego huba USB nawet na WNDR4300 - ja mam ok. 200 metrów od BTS-a Orange (modem używam głównie stacjonarnie i w szczególności do uploadowania torrentów w nocy - często/gęsto leci przez kilka godzin nieprzerwanie ok. 23 Mb/s ) i stąd dogodne warunki oraz w efekcie końcowym zadowalające zestawienie moc sygnału/zapotrzebowanie na prąd/przegrzewanie się konstrukcji modemu. Dlatego nie każdemu wystarczy odpowiednio wydajne prądowo złącze USB, jakie oferuje np. mój Netgear, jak sygnał z BTS-a na zaniku/zakłócenia/i.t.d. i tym samym wymuszenie "większego żarcia prądu" przez modem - nie ma 2-óch identycznych środowisk pracy, aby jednoznacznie stwierdzić czy odpowiednio wydajny prądowo router (USB) jest w stanie podołać określonym wymaganiom, czy nie.
Ot i cała historia z tym przegrzewaniem/zrywaniem połączenia/i.t.d.
Nie lubię tego pisać, bo nie trawię gościa - ale pepe2k ma 100 % racji - możesz nawet egzorcystę (hehe - zabawnie powiedziane/napisane) wołać i tak to nic nie zmieni, jak ogólny bilans możliwości prądowych źródeł zasilania (router/hub, router + hub, i.t.d.) nie pokrywa chwilowego nawet zapotrzebowania "besti E*" na prądzicho.
big_smile

37

od wczoraj internet smiga
nie zerwalo ani razu polaczenia
zasilacz od d-linka 5v 2.5A, caly czas podpiety
narazie modem bez wentylatora
no ale teraz jest juz chlodno

38

gruniu napisał/a:

od wczoraj internet smiga
nie zerwalo ani razu polaczenia
zasilacz od d-linka 5v 2.5A, caly czas podpiety
narazie modem bez wentylatora
no ale teraz jest juz chlodno

To go podgrzej suszarką do włosów wink

39

no bez jaj

wczoraj modem pracowal z wentylatorem i jak sprawdzilem jego stan, po okolo 10h pracy, to byl chlodny, a nie bardzo cieply jak poprzednio

moze przyczyna lezy w routerze, bo pomimo ze modem byl zimny to i tak zerwalo kilka razy polaczenie

jak bedzie problem sie pojawial, to podepne router i huba pod zasilacz od kompa 20A
doloze jeszcze 2 wentylatory i bedzie ta lala

40

Dałeś 2.5A zasilacz to się poprawiło.
Zasilacze do tanich hubów powinny od razu lądować w koszu. Miałem taki 1A (może jak twój, bezmarkowy, w charakterystycznej obudowie jak dla tanich ładowarek) i nie wyciągał nawet połowy tego, czyli był mniej wydajny prądowo niż sam port usb hmm
A ograniczenia prądu na port to ja w hubie USB2.0 w życiu nie widziałem, przynajmniej w takim do 30zł. Wszystkie porty są połączone równolegle i nie ma zabezpieczenia przed tzw. backfeedem, czyli nic nie odłącza zasilania z hosta po podpięciu zasilacza (a powinno). Najlepiej takiego pacjenta przerobić: poprawić luty, dosztukować elektrolit 470uF równolegle w linii zasilania jeśli go nie ma, zaopatrzyć się w markowy stabilizowany zasilacz 5V przynajmniej 2A, dopasować złącze do niego lub wlutować go na stałe, a następnie odciąć linię zasilania +5v z hosta (przy złączu najczęściej miniUSB, przeciąć ścieżkę nożykiem do tapet), tak, aby zawsze hub i urządzenia do niego podpięte czerpały prąd z zasilacza. Nie trzeba się wtedy przejmować, czy host wydoli z zasilaniem i czy napięcie nie spadnie na kitajskim kablu łączącym go z hubem (28AWG, brrrr)

41

unreal = nareszcie ktoś pisze rzeczowo i z sensem o technicznej stronie zjawiska... wink

42 (edytowany przez gruniu 2015-07-10 13:58:47)

Unreal - i to się nazywa konkret
Przetne ścieżkę od zasilania routera na huba.
Zauważyłem że napięcie od huba idzie na router.
Wystarczy wywołać restart zdalny routera.
Diody nie gasną.

Wczoraj po pracy internet mi nie działał.
Zostawilem na noc i śmiga. Może to wina operatora?
Które ścieżki od kabla USB mają zasilanie?

Ps
Może zmienić nazwę tematu?

43

gruniu napisał/a:

Które ścieżki od kabla USB mają zasilanie?

To trzeba byłoby miernikiem sprawdzić, gdzie na płytce huba jest +5v przy złączu
Ale myślę, że najprościej będzie ci ostrożnie zdjąć izolację w którymś miejscu z kabla USB łączącego hub z routerem i przeciąć czerwony kabelek (tylko ten jeden, masę-czarny należy zostawić). Będziesz mógł w ten sposób odwrócić moda, stosując inny kabel. Ja sobie w hubie dorobiłem przełącznik host-zasilacz, ale to za dużo zabawy jak na taką pierdółkę. Najbardziej poprawnie to byłoby zbudować przełącznik na jakimś power-MOSFET, żeby działał automatycznie po podłączeniu zasiłki, i tak jest prawdopodobnie fabrycznie w lepszych hubach.

44

Ten lepszy hub, to jaki?

45 (edytowany przez build000 2015-07-10 18:05:38)

Np. taki w którym właśnie jest odseparowane (w tych idealnych jest separacja galwaniczna przy pomocy optoelektroniki) napięcie zasilające hosta od huba na linii +5V oraz z tych lepszych, gdzie można niezależnie sterować każdym we/wy usb (co zazwyczaj jest "objawione" jakąś diodą) a w końcówce reaguje na obecny od niedawna w openwrt program hub-ctrl. Oczywiście każde we/wy w takim trybie musi zapewniać odpowiednią wydajność prądową (pod nasze potrzeby) a nie zbiorcze 2 A na np. 4 we/wy.
Unreal też wspomniał o czymś, co często jest pomijane, a docelowo też może okazać się istotne - odpowiednie źródło zasilania stabilizowanego, a nie z tanich i kiepskich zazwyczaj przetwornic.
I to jest, jakbyś to rozważał, taki idealny pkt. odniesienia.

46

Trudno wskazać konkretne modele, bo hub jest jak każdy widzi i mało kogo obchodzi jakiś backfeeding, a już na pewno nie sprzedawcę. Najlepiej taki, który zupełnie spełniałby specyfikacje usb2.0, która zabrania wstecznego zasilania, ale o tym mało który producent informuje. Najlepiej się nie przejmować i wziąć sprawy w swoje ręce smile

47

gruniu napisał/a:

Ten lepszy hub, to jaki?

Jak chcesz najprostsze rozwiązanie, to zrób sobie kabelek Y (możesz kupić gotowy, tylko musisz zadbać o odłączenie zasilania po stronie wtyczki do routera) - z jednej strony gniazdo dla modemu (data + zasilanie), z drugiej strony wtyczka dla zewnętrznego zasilacza (tylko zasilanie), a na końcu wtyczka do routera (tylko data). Wszystkie masy (GND, zazwyczaj czarny przewód) połączone razem, zasilanie (zazwyczaj czerwony przewód) połączony tylko pomiędzy gniazdem dla modemu i wtyczką do zasilacza, odłączony od strony wtyczki do routera/HUBa. Roboty z tym będziesz miał na pewno mniej niż z grzebaniem w wątpliwej jakości HUBie, przecinaniem ścieżek i dokładaniem kolejnych elementów (tak na marginesie, 470 uF to skrajny przesadyzm), a efekt gwarantowany.

Poza tym, skorzystaj sobie w końcu z wyszukiwarki forum. Temat HUBów USB i zasilania dla modemów był wałkowany dziesiątki razy.

Albo kup, tak jak już Ci zasugerował @jarek7714, porządny HUB USB 3.0 i też nie będziesz miał problemów z zasilaniem.

48

kabelek juz przerobiony
odciolem tylko czerwony przewod i jest gitara
zasilacz 2A, podlaczony do huba, zasilal takze router, gdy odlaczone bylo od niego zasilanie

49

dzisiaj jest cieplej i modem zaczol swirowac
polacznie bylo caly czas, ale spadlo do 3Mb/s i jedna kreska w zasiegu
uruchomilem wentylator i zasieg wskoczyl do 3 kresek i predkosc powrocila do 8-9 Mbit - test wykoanlem na speedtest
co ciekawe apk na androidzie wskazal predkosc 18Mb/s

50

gruniu napisał/a:

dzisiaj jest cieplej i modem zaczol swirowac
polacznie bylo caly czas, ale spadlo do 3Mb/s i jedna kreska w zasiegu
uruchomilem wentylator i zasieg wskoczyl do 3 kresek i predkosc powrocila do 8-9 Mbit - test wykoanlem na speedtest
co ciekawe apk na androidzie wskazal predkosc 18Mb/s

Może to nie modem Ci się przegrzewa? smile