1

Temat: na co wymienic tp-link mr3420v2?

obecnie mam mr3420v2 z modemem huawei e3372 RMB
przyszedl czas na wymiane i pomyslalem sobie o TL-WDR3600
oczywiscie podlacze do niego w/w modem i wgram gargoyle
jest na olx kilka w cenie okolo 150zl
a moze cos innego?

2

Odp: na co wymienic tp-link mr3420v2?

Po co chcesz wymieniać?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez gruniu 2015-07-07 14:12:50)

przez kilka dni mamy upaly
ja caly sprzet mam na ocieplonym poddaszu
i wlasnie od tych kilku dni mam problemy z internetem
karta sd w przelotce usb nagrzala sie bardzo mocno, modem zreszta tez
jak wlaczam www rotera, to czesto zdarza sie ze nie wczytuje wszystkich ustawien
nie pomaga nawet restart
musze odlaczyc urzadzenie, poczekac chwile i dopiero wlaczyc

wczoraj okolo 00:30 rozpoczolem diagnoze
wgralem nowe firmware do modemu i przez noc wszystko smigalo
dzisiaj znowu to samo, od rana brak internetu
odlaczylem hub i karte sd, ale teraz mam okrojone gargoyle
po tej operacji internet dzialal
teraz znowu problem

kupie Tp-link WDR4300, to nie bede mial problemow z hubem usb, tylko czy to rozwiaze problem grzania sie modemu?
jesli nie to dorobie jakis wentylatorek, ktory bedzie go chlodzil

4

wdr4300 nie rozwiąże problemów z  zasilaniem. Ma prawie identycznie zrobiony układ zasilania usb.

5

to moze jakis inny? taki ktory bedzie mial odowiednia pamiec i usb

6

Ubiquiti airrouter ma zasilanie usb bezpośrednio z zasilacza. TPLINK 710 też chyba.

7 (edytowany przez build000 2015-07-07 15:23:05)

...lub po prostu - Netgear WNDR4300 - zdecydowanie lepsza wydajność prądowa złącza/gniazda USB (jak zresztą wszystkie Netgear'y)... wink

8

czy ten netgear nie posiada anten? sa one wbudowane?
zastanawiam sie nad obsluga modemow przy tym routerze

tp-link ma gargoyle od Cezarego - nie jestem lizusem smile, a w tym systemie juz jest sterownik pod moj modem

9 (edytowany przez build000 2015-07-07 16:13:34)

Anteny wbudowane, większy flasz (128 MiB = nigdy więcej extroot), ram 128 MB i odpowiednio wydajne złącze USB pod np. E3372 (hilink lub nie-hilink = wszystko jedno) . Soft/firmware: jak nie chce Ci się swojego kompilować, masz u Cezarego gotowe obrazy (BB i CC - polecam CC = internet na downloadzie lepiej chodzi i ogólnie system jest szybszy). Obrazy Cezarego do BB i CC (chcesz mieć gui = wgrywaj z LuCi) już mają wszystko co potrzeba wewnątrz (sterowniki, programy, i.t.d.) - wystarczy tylko skonfigurować w konsoli - na głównej stronie tej witryny znajdziesz poradniki.
Gargoyle PL, ten co oferuje Cezary, jest stary - AA i ma różne ograniczenia co do prędkości UL/DL (przypadłość AA) i nie tylko. Chcesz mieć na WNDR4300 - najlepiej skompiluj sobie gargoyle sam (oparty o BB - trochę lepiej z netem i równie dobrze co na CC, po odpowiednim załataniu) - z serii 1.7 - źródła/linki/opisy na głównej stronie projektu gargoyle (też docelowo wyjdzie PL).
Lub zainstaluj gotowce ze strony projektu gargoyle i dograj PL - miejsca aż nadto na wszystko - extroot w praktyce nigdy się nie przyda.

10

juz mnie namowiles - zamawiam

prosze napisz mi jeszcze, jak go wrazie wpadki podniesc
w necie na temat reanimacji tp-linko jest sporo informacji
a jak z netgear?

11 (edytowany przez build000 2015-07-07 17:12:27)

Źle to rozpatrujesz - to jest openwrt - więc ta sama zasada dotycząca firstboot. Reset do ustawień domyślnych (tzw. fabrycznych i mowa tu o openwrt) najlepiej robić przyciskiem reset z tyłu obudowy - to działa bez zarzutu. Nie ma za to jak w tplinkach kliku reset w LuCi, ponieważ zarówno wgrywanie, jak i resetowanie odbywa się na nieco innej zasadzie, bo jest to flash typu NAND, a nie NOR jak w mniejszych pamięciach do 64 MB z tplinków, czyli partycja typu ubi i związana z tym inna obsługa, inicjowanie, i.t.d.
Wgrywanie obrazu factory po awarii wykorzystuje wbudowany w netgeary tryb recovery (po tftp - działa niezawodnie) - wgrywasz pełny obraz *.img (oryginalny albo swój openwrt). Wgrywanie pierwszy raz openwrt z OFW normalnie przez gui - obraz openwrt z *.img w nazwie.
Dodatkowo Cezary kompiluje ze znanym trickiem z sieci - wykorzystana jest i dostępna cała pamięć flash. W obrazach z openwrt jak i domyślnie w gargoyle-1.7 jest to, co domyślnie zrobione przez autorów openwrt - 25-26 MB dostępne na wgrywany system + to co zostanie wolne dla Ciebie.
Aktualizacja obrazów standardowo odpowiednim obrazem przez sysupgrade w konsoli i/lub w gui (LuCi) przez mechanizmy LuCi, jak i w gargoyle-1.7* - ta sama zasada co zawsze w openwrt: z zachowaniem ustawień lub bez.

Myślę, że tyle wystarczy celem rozjaśnienia - resztę sobie znajdziesz w poradnikach Cezarego, na tym forum i/lub w sieci na stronach/forach traktujących o openwrt.

12 (edytowany przez gruniu 2015-07-07 17:26:52)

zresetem do ustawien fabrycznych nie mam problemow smile
mi bardziej chodzi o blad przy wgrywaniu oprogramowania inne niz zalecane
mi sie to przytrafilo przy mr3420v1.2
troche czasu stracilem na jego podniesienie, bo okazalo sie ze kabelki do interfejsu trzeba odwrotnie przylutowac

troche mnie martwi brak anten - nie ma problemu z zasiegiem?
jak bym chcial zamontowac mocniejsze anteny, tojuz lipa, chociaz obecny mr3420v2 siega mi na caly dom i podworko

13 (edytowany przez build000 2015-07-07 17:39:27)

Wydaje mi się, że radio jest jednak lepsze, niż w mr*, po mimo wbudowanych anten - no ale to jak zwykle zależy od specyfikacji terenu/środowiska pracy - co za problem zamówić/kupić zdalnie przez internet - masz 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn - zgodnie z ustawą. Poza tym na radiu 5 GHz idzie swobodnie ustawić/uzyskać 22 dbm (na CC/trunk - jak to jest w BB, nie wiem - nie testowałem) na wysokich kanałach w DFS.

No do środka też masz dostęp jak zaopatrzysz się w stosowne klucze - uart wyprowadzony na płytę - także z tym też w razie co nie ma problemów. Tu jeszcze jest taka mała ciekawostka - nie da się wgrać niewłaściwego obrazu -np. nie uda się wgrać przez gui ofw obrazu sysupgrade i lub nie od tego routera. wink

14

Od ponad pół roku jest lepiej - na zwrot jest 14 dni.

15 (edytowany przez build000 2015-07-07 18:04:33)

Wszystko jedno - grunt, że ludziska nie zostają w czarnej d*** jak im sprzęcior nie podejdzie. Chyba raz jeden w życiu robiłem taki zwrot, bo się pomylił sprzedawca i co innego puścił paczką - co z tego, że nawet droższe jak dla mnie nie przydatne i bezużyteczne "coś" z elektroniki...a było to...hoho...dawno temu.
wink

EDIT: co do zewnętrznych anten też są do znalezienia w sieci odpowiednie hardware-mody - osobiście mi to nie było nigdy potrzebne, więc nie testowałem - wiem jedynie, że się da i widziałem też na jakimś forum dokładny opis i filmiki na youtube.

16

modem caly czas zrywa mi polaczenie
niesadze zeby to byla wina routera, bo dzisiaj rano restart modemu przywrocil polaczenie

mozliwe ze to wina wysokich temperatur?
caly sprzet mam na ocieplonym poddaszu

17

Wstaw go w jakieś pudełko z wentylatorem to zobaczysz.

18

gruniu napisał/a:

modem caly czas zrywa mi polaczenie
niesadze zeby to byla wina routera, bo dzisiaj rano restart modemu przywrocil polaczenie

Ten HUB USB masz z porządnym, zewnętrznym zasilaniem?

gruniu napisał/a:

mozliwe ze to wina wysokich temperatur?
caly sprzet mam na ocieplonym poddaszu

Skoro zauważyłeś, że problemy zaczęły pojawiać się akurat teraz, to tak - to może być przyczyna. Idź za radą Cezarego i spróbuj ten sprzęt schłodzić.

Tak poza tym, to w większości Huawei da się odczytać temperaturę poszczególnych komponentów przy pomocy polecenia AT: AT^CHIPTEMP?

In case of successful execution:
<CR><LF>^CHIPTEMP: <GPAtemp>,<WPAtemp>,<LPAtemp>,<SIMtemp>,<BATTERYtemp>,<CRYSTALtemp><CR><LF><CR><LF>OK<CR><LF>

<GPAtemp>: An integer indicates the GSM PA chip's current temperature.
<WPAtemp>: An integer indicates the WCDMA PA chip's current temperature.
<LPAtemp>: An integer indicates the LTE PA chip's current temperature.
<SIMtemp>: An integer indicates the SIM card's current temperature.
<BATTERYtemp>: An integer indicates the battery's current temperature.
<CRYSTALtemp>: An integer indicates the crystal's current temperature.

Nie pamiętam, czy w ogóle, i które z parametrów można odczytać w E3372 (tylko niektóre są dostępne, pozostałe mogą mieć wartość 65535).

Nie napisałeś w jakim trybie pracuje u Ciebie ten modem, ale jak masz dostęp do portu AT, to sprawdź, co zwraca to polecenie.

19

No proszę. Dla E3372 zwracane jest 281,281,65535,26,14

20

Cezary napisał/a:

No proszę. Dla E3372 zwracane jest 281,281,65535,26,14

Dla pracujących non-stop tydzień E3276 (bez obudowy), w bliskiej odległości na PCB:

AT^CHIPTEMP?
^CHIPTEMP: 658,658,65535,49,65535

AT^CHIPTEMP?
^CHIPTEMP: 662,662,65535,50,65535

I mają się dobrze smile

21 (edytowany przez gruniu 2015-07-08 10:11:45)

modem pracuje w LTE, caly czas
nie mam pojecia jak wywolac komendy dla modemu sad
zamontuje wentylatorek i zobacze jak dziala

hub, czy ma zasilanie, czy nie, objaw jest taki sam

22

gruniu napisał/a:

hub, czy ma zasilanie, czy nie, objaw jest taki sam

Zacznijmy od tego, że ten modem na tym routerze nie będzie działał prawidłowo bez zewnętrznego zasilania. Tym bardziej w takich warunkach (wysokie temperatury). Doprowadź sprzęt to w miarę normalnej temperatury pracy (<= ~50 *C) i jak nadal będziesz miał problem, to postaraj się o porządne zasilanie dla modemu. Niektóre aktywne HUBy też mają ograniczenie na poziomie 0,5 A na port.

23

modem od poczatku dzialal mi bardzo bardzo dobrze, nawet bez zewnetrznego huba
dolozylem huba, bo mam problemy z karta sd do niego wlozona, a tak sd i modem podlaczylem do huba
caly czas pracowaly bez zasilania na hubie, dopiero wczoraj podlaczylem zasilanie, zeby sprawdzic czy to jego brak powoduj zrywanie polaczenia - okazuje sie ze nie
ide robic chlodzenie

24 (edytowany przez gruniu 2015-07-08 12:01:47)

odlaczylem modem i okazalo sie ze jest cieply, bardzo cieply, ale nie goracy
wlozylem modem do plastikowej skrzynki elektrycznej, bez przedniej oslony, a w jej miejsce zamontowalem wentylatorek, od zasilacza komputerowego
opisze efekty

ps
w jaki sposob wpisywac komendy do modemu?

25

zainstaluj picocom, potem uruchom picomcom -b 115200 /dev/ttyUSB0 <- lub inny, to od modemy zależy. Później możesz wpisać at i enter, jak odpowie OK to masz.