876

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Czy robiąc konfigurację usypiania dysku z gui czy poprzez putty jest jakaś różnica czy nie ma znaczenia, bo nadal po uśpieniu dysku jak chce się zalogować do gargoyle to nie udaje się tak jakby się zawieszało w trackie logowania lub już po np. jak chcę wejść w jakąś zakładkę.

877

Witam
Mam do zabawy drugi router 1043ND wgrałem gargoyle i teraz chciałbym wrócić do oryginalnego oprogramowania tp-linka ale z poziomu gargoyle wywala mi że jest bootloader i nie chce wgrać oprogramowana czy można to jakość zrobić z poziomu gargoyle.

878

Wgrać wersję z dl.eko.one.pl/orig.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

879

Jaki plik pobrać z tego linku bo jest kilka ?

W między czasie pobrałem plik wr1043nv1_en_3_13_13_up(130325) z jakiegoś innego źródła, plik się wgrała niestety nie wiem co jest grane ale teraz nie mogę się dostać do routera chyba coś poszło nie tak. Czy udało mi się uwalić czy jest jeszcze szansa - może tryb failsafe teraz.

880

Nie ma trybu failsafe w oryginalnym sofcie. Dostałeś info skąd wgrać to nie, musziałeś innego szukać.

881

No tak ale już było za  późno. To co ni ma szans że uda mi się coś z tym zrobić. Bo router się uruchamia świeci dioda pwr i 1 ale nie mogę się do niego dostać a ja dostaje jakieś dziwne ip.

882

Jeżeli miałeś w miarę nowy bootloader to on swój tryb awaryjny (to właśnie to "recovery" do tego). Ale jak nie masz to zostaje tylko jego rozebranie.

883

Ale ja wgrałem plik be bootladera, pobrałem go bodajże ze strony tp-linka jak poszukam pokaże.

884

Jak go uwaliłeś to na pokazywanie jest już za późno. Sprawdź to recovery.

885

No dobrze ale jak mam to sprawdzić to recovery.

886

http://www.tech-blog.pl/2013/09/22/tryb … -mr3220v2/

Lub wersja  tl;dr: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wdr3600#tr … ootloadera

887

Ok przeczytałem i sprawdziłem plik który wgrałem do routera i w pliki nie znalazł mi wyrażenia u-boot więc złego pliku wydaje mi się nie wgrałem. W artykule piesze że jak wgram zły plik to router będzie się restartował u mnie tego efektu nie ma normalnie wstaje zapal się dioda pwr i nr 1 gdzie mam podpięty sprzęt. Jedyne co mnie dziwi to adres jaki dostaje bo jest on rzędu 169.254.152.184

888

To zeroconf z windowsa, czyli w ogóle nie dostałeś adresu.

889

No to można coś z tym zrobić w jakiś szybki sposób ? Z góry wielkie dzięki.

890

Dostałeś linki - sprawdź czy masz recovery w uboocie w routerze.

891

No pisałem przecież plik który wgrywałem nie ma słowa u-boot w hex edytorze. Dalsze opisy mówią o routerze 3600 i serwerze tftp, ale naprawdę aż tak dobry nie jestem a chciałbym sobie z tym sam poradzić.

892

Ty nie masz sprawdzić pliku który wgrałeś lecz uboot którym masz w routerze. Sam napisałeś że plik który wgrałeś nie ma uboota to co niby w ten sposób miałbyś sprawdzić? Wciśnij ten reset, podłącz zasilanie i sprawdź czy led wps się zaświeci. W ogóle nie zadałeś sobie trudu zrozumienia co tam zostało napisane.

893 (edytowany przez fido 2015-07-15 19:05:59)

W tym problem że u mnie na 1043ND nie ma leda WPS

894

Jest, qss...

895 (edytowany przez fido 2015-07-15 19:11:26)

Wciskam reset daję zasilanie i dziej  się coś takiego - zapala się pwr później mignie na chwilę usb, qss, wlan, sys  a następnie mrugną wan oraz 1,2,3,4 ale tak samo się dzieję jak nie wcisnę resetu. Więc albo reset nie działa albo nie ma recovery

896

Czyli nie masz recovery i uwaliłeś router. Kup konwerter szeregowy, rozbierz router, wgraj soft przez bootloader.

897 (edytowany przez fido 2015-07-15 19:41:32)

No to dupa, aplik był od tp-linka niech ich szlak trafi. Czy możesz podrzucić jakiegoś linka do sprawdzonego konwertera czy kupić ten CA 42. Jak już będę miał (muszę w zasobach swoich poszukać) kabelek to pomożesz uratować żebym czegoś znowu nie popsuł. Mam dostęp do kompa z rs'em ale to chyba nie ma znaczenia czy kabelek na com czy usb. Jakbyś mógł podesłać coś.

Mam w domu jakiś przewód którego używam do miernika sonela mpi511 i do kompa i jest kabel z jeden strony com z drugiej usb może by się nadał

898

fido napisał/a:

No to dupa, aplik był od tp-linka niech ich szlak trafi. Czy możesz podrzucić jakiegoś linka do sprawdzonego konwertera czy kupić ten CA 42. Jak już będę miał (muszę w zasobach swoich poszukać) kabelek to pomożesz uratować żebym czegoś znowu nie popsuł. Mam dostęp do kompa z rs'em ale to chyba nie ma znaczenia czy kabelek na com czy usb. Jakbyś mógł podesłać coś.

Żadnych CA42... kup najprostszy adapter na układzie CP2102 na znanym portalu aukcyjnym.

899

Któryś z tych będzie ok
http://allegro.pl/listing/listing.php?o … e-1-4-0629

900

Ten drugi, który ma 3.3v