Temat: Szukam dobrego routera z konkretnymi cechami

Szukam routera z mocniejszymi podzespołami, na którym będzie można instalować OpenWRT/Gargoyle. Dodatkowo wymagany będzie port USB (najlepiej 2) oraz możliwość wymiany antenki na coś większego ze standardowym RPSMA. Tylko inna marka niż tp-link. Cena na chwilę obecną nie gra roli.
Najlepiej by ten router był dostępny w ofercie komputronik.pl

Ktoś coś może polecić?

2 (edytowany przez build000 2015-07-09 19:50:43)

Odp: Szukam dobrego routera z konkretnymi cechami

np. Linksys WRT1200AC - ale anteny są inne i dualne, także...reszta się zgadza (oprócz gargoyle).

3

Sprzęt super ale myślę, że wystarczy coś pokroju Netgeara 3700v2. Jednakże możliwość wkręcenia zewnętrznej anteny jest w tym wypadku niezbędny.

4 (edytowany przez DiamondBack 2015-07-10 11:06:24)

OK jednak zdecyduję się na Netgeara 3700. (klient zrezygnował z dołączonej anteny na rzecz stabilności)
Pytanie czy na wersję v4 albo v5 będzie można wgrać te gargoylepl z wersji v2? Którą wersję wybrać najlepiej?

5

V2 to v2, v4 to v4. Nie możesz wgrać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Jest szansa, by na którąś z tych wersji pojawił się polski Gargulec?

7

Jak gargoyle przepisze się na nowe openwrt to pewnie tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

@build000 , zakupiłeś już 1200ac ?. Miałem go przez dzień i poza trochę lepszymi transferami z dysku od 1900acv1 we wszystkim innym wypada słabiej. (nie ma tu kryptoreklamy bo wszystkie swoje 1900acv1 sprzedałem, został mi tylko jeden którego używam)

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

9 (edytowany przez build000 2015-07-10 13:13:23)

Jak pisałem - pod koniec sierpnia - teraz mam inne wydatki na głowie - jest chwilowo słabiej (śledzę timeline z openwrt) bo wciąż walczą z modernizacjami dla tego sprzęciora - osobiście będę jednak używał trunka - według mnie szybciej teraz pojawiają się w nim istotne poprawki dla mvebu.
Poza tym jak pisałem - dla mnie krytycznym parametrem nie jest zasięg i szybkość radia - są jak dla mnie bardzo dobre te akurat parametry (podkreślam: jak dla mnie). Celuję w większą wydajność ogólną całości pod inne również zastosowania (głównie sieciowe - ale nie tylko) - przemawia do mnie ogólnie wydajniejszy procesor i więcej ram - to, że teraz jest nie za ostro z obsługą przez openwrt to zapewne faza przejściowa - coś nowszego i mniej obczajonego po prostu...grunt, że jest wsparcie dodane na stałe i temat będzie ewoluował.
Chcę uniknąć "budowania czegoś pokroju ITX" - jak podliczyć wszystko razem wcale nie wyszłoby taniej, a wręcz odwrotnie (i mam na myśli tylko normalne kanały dystrybucji urządzeń)... wink

...nie wspominając o kosztach eksploatacji - na pewno ten routerek mniej prądzicha będzie łykał...

DiamondBack napisał/a:

Jest szansa, by na którąś z tych wersji pojawił się polski Gargulec?

hehe - bierz ode mnie używany (tylko przeze mnie od nowości) WNDR3800 (przyzwoite parametry pod Twoje potrzeby) - mam na zbyciu - 2 setki + k.w. i jest Twój... wink