Odp: TP TL-MR3220v1 +Extroot nie umiem "zrobić" połączenia 3G -huawei e173
AT^U2DIAG=256 taką komendą poprzez konsolę przełączałem modem na stałe i otrzymałem odpowiedź OK.
To jak moge go jeszcze inaczej przełączyć na stałe?
Windows: wystarczy uruchomić putty, wybrać "Connection Type" na "Serial" oraz wskazać numer portu "COMx". X zależy od przypisanego numeru do modemu i trzeba to odszukać w Menadżerze urządzeń. Prędkość ustawiamy na 115200. Klikamy "Open" powinien zgłosić się modem. Dalsze czynności napisane są poniżej.
Linux/OpenWrt: instalujemy program picocom, uruchamiamy poleceniem picocom -b 115200 /dev/ttyUSBx. X zależy od przypisanego numeru do modemu i jest to zwykle 0, czyli /dev/ttyUSB0. Dalej postępujemy wg poniższych wskazówek.
Wpisujemy "AT" (bez cudzysłowu), naciskamy enter. Modem powinien odpowiedzieć "OK". Jeżeli nie odpowiedział należy ponownie uruchomić program terminala podając inny numer portu. Jeżeli nie widać tego co wpisujmy można wydać polecenie "ATE1<enter>". Aby przełączyć modem należy wpisać polecenie "AT^U2DIAG=256<enter>" (bez cudzysłowu - lub inne, w zależności o typu modemu). Po tej czynności należy odczekać parę chwil i fizycznie odłączyć modem. Po ponownym podłączeniu powinien od razu zgłosić się modem i karta pamięci.
W openwrt należy później odinstalować program usb-modeswitch: opkg remove usb-modeswitch; opkg remove usb-modeswitch-data.
robiłem to przez putty czy mam inaczej to zrobić ? czyli przez ten picocon?