26 (edytowany przez arek1194 2015-07-07 09:58:59)

Odp: TP TL-MR3220v1 +Extroot nie umiem "zrobić" połączenia 3G -huawei e173

AT^U2DIAG=256 taką komendą poprzez konsolę przełączałem modem na stałe i otrzymałem odpowiedź OK.
To jak moge go jeszcze inaczej przełączyć na stałe?

Windows: wystarczy uruchomić putty, wybrać "Connection Type" na "Serial" oraz wskazać numer portu "COMx". X zależy od przypisanego numeru do modemu i trzeba to odszukać w Menadżerze urządzeń.  Prędkość ustawiamy na 115200. Klikamy "Open" powinien zgłosić się modem. Dalsze czynności napisane są poniżej.
Linux/OpenWrt: instalujemy program picocom, uruchamiamy poleceniem picocom -b 115200 /dev/ttyUSBx. X zależy od przypisanego numeru do modemu i jest to zwykle 0, czyli /dev/ttyUSB0. Dalej postępujemy wg poniższych wskazówek.

Wpisujemy "AT" (bez cudzysłowu), naciskamy enter. Modem powinien odpowiedzieć "OK". Jeżeli nie odpowiedział należy ponownie uruchomić program terminala podając inny numer portu. Jeżeli nie widać tego co wpisujmy można wydać polecenie "ATE1<enter>". Aby przełączyć modem należy wpisać polecenie "AT^U2DIAG=256<enter>" (bez cudzysłowu - lub inne, w zależności o typu modemu). Po tej czynności należy odczekać parę chwil i fizycznie odłączyć modem. Po ponownym podłączeniu powinien od razu zgłosić się modem i karta pamięci.

W openwrt należy później odinstalować program usb-modeswitch: opkg remove usb-modeswitch; opkg remove usb-modeswitch-data.

robiłem to przez putty   czy mam inaczej to zrobić    ? czyli przez ten picocon?

27

u2diag dla e173. Z tym że numerek zależy od typu modemu, pogrzeb w internecie to co nieco znajdziesz. To 256 nic ci nie przełączyło , bo po podłączeniu nie ma interfejsów szeregowych. A zakładam że pendrive z niego nie chciałeś zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Coś nie mogę znaleźć akurat do e173s-1
przełączyć na stałe to tosamo co wyłączyć cd-rom?
Będę próbował jak nabiorę sił - Cezary jak chciałbym sprawdzić potem przez logread to które linie   i jak muszą (mniej więcej)
wyglądać abym wiedział że "przełączyłem "prawidłowo?

29

Po cat /sys/kernel/debug/usb/devices musi być widoczne jeszcze kilka interfejsów, nie tylko te dwa od usb-storage. M.In, tak, o wyłączenie cdroma, choć bardziej o to żeby interfejsy modemu były od razu dostępne.

30

Mam wrażenie że modemy z literką s mają problem z przełączeniem w tryb modemu.
komenda 256 na pewno jest dobra, bo są interfejsy szeregowe, jest karta sd, jest modem, brak CD-ROM
http://www.3g-modem-wiki.com/page/Huawei+AT-commands
@arek1194 robi dokładnie to samo co ja na modemach z Plusa. Żaden z moich 5-ciu modemów z Plusa nie chodzi.
To chyba nie jest przypadek? Chodzą wszystkie (czyli 2 szt) z PLAY-a.

Jeśli chodzi o zasilanie USB to nie jest wina routera. Dla mnie niepodważalnym argumentem jest tak jak pisałem np uruchamianie MINT-a z karty USB z modemu. Wygląda to mniej więcej tak:

DLA MODEMU E173s-2 z PLUS-a:
1. Podłączam modem do USB, miga zielona dioda, potem miga niebieska
2. Uruchamiam komputer ,miga cały czas niebieska dioda.
3. Po kilku sekundach bootowania systemu z karty microSD, dioda przestaje migać, aby po kilku sekundach migać na zielono, a po następnych sekundach migać na niebiesko.
4. System nie uruchamia się sad

DLA MODEMU E173u-2 z PLAY-a:
1. Podłączam modem do USB, miga zielona dioda, potem miga niebieska
2. Uruchamiam komputer ,miga cały czas niebieska dioda.
3. System uruchamia się całkowicie z karty microSD, konfiguruję połączenie w Network Manager i cieszę się internetem na LIVE DVD z modemu smile

Ta analogia pokazuje czarno na białym który rządzi... smile

Życzę aby @arek1194 osiągnął sukces.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

31

Zawsze jest możliwość zastosowania skryptu do przełączania - na eko.one.pl są wersje i dla AA i dla BB.

32 (edytowany przez arek1194 2015-07-09 12:31:24)

Pożyczyłem (możliwe że kupie) E353u-2   Czy ktoś może podpowiedzieć jak na nim przełączyć na stałe modem ?
tutaj cyfra  256 (w u2diag)  zwraca error .
w liście działających modemów jest e353u-2.
. Może mnie ktoś poprowadzić ;-) przez tą "dżungle" , z tymi skryptami tez nie wiem o co chodzi zbytnio..

hmm znalazłem jak przełączyć e353 :
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7394

Ale i tak mi coś nie idzie ,poddaje się zostaje na gargoyle .Ja do programowania z konsoli to chyba jeszcze za "mały jestem"
Pozdrawiam i dzięki za chęci pomocy.